Vise domena sa keywordsima ili jedna bez keywordsa?

Da pojasnim:

Postoji jedan niche u kojem zacudo na eng. jeziku nema puno jake konkurencije, barem ja tako mislim, a ja sam se o njemu iz ljubavi nacitao tone i tone stvari i recimo da sam ekspert. Da li je bolje za SEO ili opcenito lakse za mene da rangiram, ako pravim 10 sajtova koji imaju specificne keywordse u sebi(recimo audi, mercedes, bmw…) ili da napravim jedan sajt koji nece imati nista od tih keywordsa u domeni nego ce se zvati npr auti.com? Prvi na listi ima 1100 backlinkova za specifican pojam i 34.000 linkova na svoj root. Lik nema nijednog oglasa na sajtu, to je tragicno koje pare propadaju tu jer svaki od tih pojmova se trazi od 50.000 to 150.000 puta mjesecno.

Jos jedna prednost za vise domena je sto su lijepe domene za taj niche vecinom slobodne i jos jedna je sto mogu kruzno linkati sve te pojmove i sam sebi dizati rank. Racunao sam da mogu imati 4 linka na svoje sajtove bez da pravim reciprocne linkove. Takodjer je vazno napomenuti da za te pojmove kad se traze rangiraju samo sajtovi koji nemaju keywordse u domeni, nego su tipa auto1.com auto2.com. Niko nije posteno odradio kampanju sa tim keywordsima u domeni nego rangiraju ti veci sajtovi bez keywordsa.

Eh sad ovako kako sam napisao vuce mi na to da pravim vise sajtova ali i ja bi volio da je to jedan sajt. Ne znam da li mogu konkurisati tih 5-6 sajtova koji imaju iznad 20.000 backlinkova na svoj sajt. Koliko je to tesko? Jeli neko vec radio slican pothvat?

Ako krećeš ozbiljno, zakupi domene za koje smatraš da bi mogle biti kvalitetna konkurencija tvojem projektu ako netko drugi napravi nešto na njima.

Pokreni jedan sajt i njega digni. Po potrebi se mogu dignuti i ostali ali ako si dobro obavio posao vjerujem da neće biti potrebe.

kružno linkanje = nije google vesla sisao :slight_smile:

Ja preferiram jednu domenu. Utjecaj keyworda u domeni nije dovoljno velik da bi zbog njega razdvajao sajt i radio disperziju svojih link building tehnika na nekoliko stranica, jednostavno ne isplativo.

Stvarno?

Pa kako skuze ako nema reciprocnih linkova? Po IP-u? Ili ako su sajtovi od istog webmastera, ili na istom serveru?

[quote=“Ace_”]Stvarno?

Pa kako skuze ako nema reciprocnih linkova? Po IP-u? Ili ako su sajtovi od istog webmastera, ili na istom serveru?[/quote]

Nema pravog efekta na istom serveru i za vlastite sajtove. Bolje je ići u piramidu.

Piramidu? Objasni pls, zelim uciti. :smiley:

Ja radim (uglavnom) ovako:

         A
    B    B     B
 C C C  C C C  C C C

Edit: Smrdalo se…
A linkam na svaki B i svaki B linkam na pripadajući C


http://slike.hr/slike-male/t/tmp1_38ccb.gif

Ja sam malo glup pa ne kuzim. Jel moze rijecima objasnjenje? Koliko sajtova, ko na koga linka?

A je najjači sajt (PR).
B su sajtovi koji su tu OK ali ipak su II klasa :slight_smile:
C je logistika

Znaci niko ne linka na A? Ili je obratno, niko ne linka na C?

I kakva je prednost takvog linkanja nad ovim mojim kruznim? Ako google ne sisa veslo kod kruznog linkanja zasto bi sisao veslo kod ovog piramidalnog?

Mozda se nisam dobro izrazio, mozda ovo i nije kruzno linkanje. Uglavnom recimo da ima 16 stranica, i svaka od tih stranica moze linkati na 3 ili 4 stranice(pola ih linka na 3 pola na 4), a da nijedna od tih stranica ne uzvraca link.

Negdje moraš dobiti vanjski link. I onda je najbolje forsirati jedan. To je A.
Uvijek imaš jedan sajt koji ti je najjači, to je A.

Ostalima koji su bitni (B) dobiju link sa A.
Ostatku ostanu mrvice i to su C.

[quote=“Ace_”]Znaci niko ne linka na A? Ili je obratno, niko ne linka na C?

I kakva je prednost takvog linkanja nad ovim mojim kruznim? Ako google ne sisa veslo kod kruznog linkanja zasto bi sisao veslo kod ovog piramidalnog?

Mozda se nisam dobro izrazio, mozda ovo i nije kruzno linkanje. Uglavnom recimo da ima 16 stranica, i svaka od tih stranica moze linkati na 3 ili 4 stranice(pola ih linka na 3 pola na 4), a da nijedna od tih stranica ne uzvraca link.[/quote]

Kružno je kada se zatvori krug, u dva ili više koraka: A-B-C-D-E-A

Link od E prema A je suvišan jer nema težine jedino ako nema neki vanjski link ali to je druga priča.

Kao što je Trnski rekao, kružno linkanje Google itekako prepozna i izfiltrira ti vrijednost tog linka (ako procjeni da pokušavaš manipulirati SERP).

Gle, najbolje ti je koncentrirati se na jedan site, a ostale možeš koristiti za “support” njemu.

Vrijednost jednog malo jaceg backlinka je veca od same vrijednosti keyworda u domeni, a ti pricas o niche-u gdje 1. rezultat ima 34 000 backlinka. Tu ti je vec vrijednost keyworda u domeni u potpunosti zanemariva.

[quote=“Ace_”]Znaci niko ne linka na A? Ili je obratno, niko ne linka na C?

I kakva je prednost takvog linkanja nad ovim mojim kruznim? Ako google ne sisa veslo kod kruznog linkanja zasto bi sisao veslo kod ovog piramidalnog?

Mozda se nisam dobro izrazio, mozda ovo i nije kruzno linkanje. Uglavnom recimo da ima 16 stranica, i svaka od tih stranica moze linkati na 3 ili 4 stranice(pola ih linka na 3 pola na 4), a da nijedna od tih stranica ne uzvraca link.[/quote]

Evo jedna zanimljiva studija… za one s debljim zivcima :ideja:

[quote=“w00t”]Kao što je Trnski rekao, kružno linkanje Google itekako prepozna i izfiltrira ti vrijednost tog linka (ako procjeni da pokušavaš manipulirati SERP).

Gle, najbolje ti je koncentrirati se na jedan site, a ostale možeš koristiti za “support” njemu.

Vrijednost jednog malo jaceg backlinka je veca od same vrijednosti keyworda u domeni, a ti pricas o niche-u gdje 1. rezultat ima 34 000 backlinka. Tu ti je vec vrijednost keyworda u domeni u potpunosti zanemariva.[/quote]

Ali to su jako srodni sajtovi tako da je prirodno linkati prema drugim takvim sajtovima, samo eto sto bi bili od istog webmastera. Ima li ikakve fajde od toga? Kako uopce Google detektira ako linkas svoje sajtove ako nisu reciprocni linkovi?

Vjerovatno cu praviti jedan sajt ipak ali eto zanima me za ubuduce to s linkanjem svojih sajtova.

Ako su stranice “affiliated” Google guidelines kaže da se smiju međusobno linkat bez ikakvog straha (npr. Razlicite podruznice neke tvrtke na razlicitim domenama, partnerske tvrtke i slicno).

Moj savjet ti je da napraviš glavni sajt i u njega uložiš najviše truda, a za ostaje pojmove provjeri koji su jaći i napravi još par manjih sajtova sa kojima ciljaš jedan pojam. Sa glavnim nemoj linkat ove manje.

Taj glavni sajt bi sadrzavao te pojmove. Mene samo interesuje dal bi lakse rangirao s vise sajtova koji bi imali keyword u imenu ili sa sajtom koji sadrze sve to ali ne moze strpati sve te keywordse u ime domene kad ih je previse.

Probaj oboje pa ces znat. Ima dovoljno mjesta na prvoj stranici tako da ono. Ako su dovoljno lake fraze da ces samo sa faktorom da imas kljucnu frazu u domeni rangirat onda se mozda isplati vise domena. No to pod uvjetom da neznas bas dobro odradit link building. Ako znas odradit link building onda je mozda bolje sve pod jednim sajtom to staviti. Gradnja mreze sajtova i nekakve piramide nije bas pametna ideja jer i ako sad prolazi lako moguce da ce te Google kaznit za to. Google ima pregled cijelog weba tako da vrlo lako moze skuzit 2way,3way i n-way razmjene linkova.

Tako da nema lakog odgovora sta bi bolje rangiralo, ako je cilj ne radit SEO Link Building onda pojedine domene za svaku kljucnu frazu, ako znas sta radis i kako odradit SEO onda sve pod jedan sajt. Slazem se sa Tonijem da par jakih linkova sa kvalitetnih autoritativnih sajtova prema jednom sajtu moze donijet puno veci autoritet (a samim time i ranking) domeni nego da imas 10 razlicitih domena.

Ali opet radi relativno lagane konkurencije na ovim prostorima mozda bi 10 razlicitih domena + svaki prijavis na hrpu web direktorija s ciljanim anchor textom (direktoriji su inace linkovi niske vrijednosti ali ako konkurencija ima malo linkova i to ce dobro doci) i eventualno nesto dodatnog link buildinga, bez problema mislim da bis mogao rangirati dobro.

Opcenito gradnja linkova direktorijima ne donosi puno koristi (u odnosu na druge link building metode) ali vidio sam slucajeva i na nasem podrucju gdje su neki sajtovi rangirali jako dobro samo radi linkova sa web direktorija. Naravno kao odgovoran SEO preporucam da se definitivno ubaci i drugih linkova kako nebi bilo ocito manipuliranje rezultatima na trazilicama te kako bi bio drugaciji tj. prirodniji "link profil"sajta.

Sve u svemu ovisi o tvojim mogucnostima, cesto puta ako gledas samo crno-bijelo neces dobit bas precizan odgovor.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja