Visok CPC za keyword i AdSense na webu gdje je glavni keyword taj za koji je visok CPC

:slight_smile:

Ne idem po Facebooku, Pedergam nemam, Twitter otvorio i nikad se spojio, ne komentiram članke na portalima, ne komentiram po You Tubeu, ne koristim Skype, Viber itd pa mi je ovo jedino mjesto za online trkeljanje :smiley:

Ali bila je korisna ova tema, sad znam da se može isključit remarketing na AdSense. Znam i da nitko nije napisao da je pokušao baš ovo što pitam i da nikako ne prolazi. Znači ili netko to uspješno radi i šuti, ili nitko tu nije niti probao kako treba. Pozitivan zaključak :slight_smile: Eh, samo je problem što sam vidio da ne mogu pronaći password od AdSense accounta koji imam već godinama i da mi se neda radit novi :smiley:

1 Like

Moraš skupiti muda i probati.
Ja sam imao neku ideju isto vezanu za zaradu od AdSensea, nisam imao nikakvu redovnu zaradu pre toga, povremeno sam imao neke sitne freelance poslove i to je to. Počeo sam da realizujem tu ideju sa ciljem da zarađujem 5 evra dnevno.
Nakon pravljenja sajta, čim sam počeo da dovodim posetu zarada prvog dana je bila 50 evra. Deset puta više nego što mi je bio cilj. Nakon toga se zarada samo postepeno povećavala. Zarađivao sam dnevno ono što sam mislio da ću zarađivati mesečno. Naravno bilo je dana kada je zarada bila 0 (zbog raznih faktora), a bilo je i dana kada je zarada za dan bila skoro pa četvorocifrena.

Jedna od omiljenih poslovica mi je " Fortis Fortuna Adiuvat ".

Ja sam se nenormalno ulijenio. Padaju mi razne ideje napamet, ali mi se neda krenut u realizaciju. Tako je i s ovim. Vjerujem da bi to imalo prođu, i nadao bih se baš tome što ti kažeš, da očekivana dnevna ili trodnevna zarada od $5 bude zapravo veća. Nije me nitko u ovoj temi obeshrabrio jer zapravo nitko nije napisao da je probao baš to i da nema dobre zarade po kliku. Ovi komentari da balkanska posjeta ne donosi takvu zaradu su promašeni jer je valjda jasno da se npr. insurance keyword niti ne gura na ovim prostorima.

Problem je samo što sam lijen :smiley: Moj glavni posao je nešto drugo i zapravo mi je nepotrebno bakčat se i sa AdSensom, koliko god da je potencijalna zarada. Vuče me to što vjerujem da se može lako zaradit uz mali trud da se na početku podesi web, ali izgleda da me ne vuče dovoljno da sad zatvorim sve otvorene tabove i odmah počnem radit :slight_smile:

1 Like

Ja sam jednom davno nesto slicno pokusavao i radilo je ok, ali s jednim google updejtom dosta toga je otislo u onu stvar, jednostavno za izboriti se za takve neke stvari je previse posla.
Naprotiv vise skoro uopce ne nailazim na sajtove made for adesnes (MFA), bez obzira sto trazio po googlu. Proguglaj malo pa ces viditi da su cijeli biznisi propali koji su gurali tu pricu i tim nekim updejtom.

Ne znam koju vrijednost bi mi ti trebao dati sajtom da taj keyword kod tebe ima smisla, i da ti se ta cijena vrati u obliku klika. Jedino da si fakat odvjetnik za nesrece iz sacramenta :smiley:

A kakve ti tajne znaš, a nećeš da podijeliš sa nama, pa se ne brineš da li ćeš rangirati na guglu?

1 Like

Ne radi se o tajnama. SEO dobro razumijem, ali ne bih se mučio s tim za nešto što bih samo usput probao nego imam druge ideje. Npr. pronalazak srodnih keyworda koji su puno jeftiniji na AdWordsu pa preko njih dovlačenje posjete, posjeta sa Facebooka, dodatne srodne long tail domene i optimizirani micro webovi koje mogu lako dovest visoko u SERP i od tamo povlačit posjetu, You Tube itd. Ne govorim o masovnoj posjeti. Po računici iz nekog gornjeg posta bi bilo dovoljno dvadesetak posjeta dnevno.

Može se, samo me zanimalo jel realno očekivati barem $5 po kliku u tom slučaju. Ali nebitno, u međuvremenu me prošla volja :slight_smile: Ne zato što ne vjerujem da bi funkcioniralo nego sam shvatio da mi se to neda radit :slight_smile: Ostaje samo kao još jedna ideja na standby.

1 Like

Napisao sam na drugoj temi pa ću i ovdje ponovit:

Naravno da se ne bih išao za*ebavat sa rangiranjem weba na vrh tražilice za keyword phrase car insurance i slične :smiley: Ima oglašivača koji ne znaju optimizirat kampanju pa stave visoku cijenu po kliku za cijeli svijet i onda se može dobiti puno $ za klik i sa ovih prostora, ali prvenstveno sam mislio na US posjetu. Ako bi CTR bio previsok uzmeš VPN i čistiš cookije i posjećuješ sam svoj web sa raznih IP adresa, naravno bez klikanja, pa da padne CTR. Posjetu generiraš sa Facebooka kao jednog od brojnih mogućih traffic generatora, sa nekih facebook pageova koje prije kupiš. Najbolje od svega, to je čisti marketing i nije ilegala, niti ne oštećuješ oglašivače. Dovedeš traffic sa Facebooka, pa tko klikne kliknuo je jer ga je stvarno zainteresirao oglas i sve je čisto i legalno. Računao sam da je dovoljan 1 klik na oglas svaki treći dan, a nije uopće isključeno da bi ih bilo i 2-3 dnevno. Ako je prosječan CPC koji dobiješ $5 i uspiješ navući 2 klika dnevno sa 4 takva weba zarada je $1,000+ mjesečno, sa 20 takvih penje se na cca $6,000 mjesečno. Da se ubijam sa radom na AdSense zaradi i da zarađujem parsto dolara mjesečno sigurno bih se prebacio na ovo. Posao na autopilotu nakon što se sve podesi jer kad odabereš i kupiš FB stranice i optimiziraš webove uopće se ne trebaš zamarat vođenjem tih web i FB stranica. Daš nekom (ozbiljnom) klincu da je vodi i zauzvrat mu dozvoliš 1 njegovu promo objavu dnevno. On vodi FB stranicu i dnevno stavi jednu svoju objavu i jednu koja vodi na tvoj web, a ostalo ne marketinški vezano uz nišu stranice. Sjediš u birtiji i piješ pivo, a lova dolazi. To je samo jedna od mogućnosti i vjerujem da je to vrlo realno.
U ovoj temi nitko nije konkretno ovo napisao, ali nadam se da su samo čuvali to za sebe jer je žalosno ako je netko u AdSensu i gubi vrijeme na zaradu parsto dolara mjesečno, a cijele dane vodi FB stranice koje šalju posjetu koja ima CTR 2% i donosi 2 centa po kliku.

1 Like

S obzirom sa se vec 10 godina bavim adsense zaradom i rangiranjem us sajtova mogu ti rec da od toga nista i da ti je razmisljanje pocetnika sto i jesi. Imao sam preko 200-300 sajtova u svakakvih nisama od healta do power toolsa a najvise u games.

Pocevsi od toga da posjeta sa facea nece donjet dobar cpc pa do toga da rangiranje za bilo kakav skuplji keyword je nemoguca misija jer je tamo na tisuce igraca koji imaju 10+ godina iskustva i mrezu sajtova iza sebe.

1 Like

Ja sam poprilicno siguran da neces na taj nacin dobiti ni pribliznu cijenu klika. Svi smo pricali o mogucnosti dobijanja te cijene po kliku koju ti spominjes sa gugla, i da mozda je moguce dobiti ako dovedes poprilicno ciljanu posjetu sa gugla. Sta vrijedi bilo ko oglasivacima ko nece trositi pare i ko nije zainteresovan za to sta nude i ko nece konverziju nikakvu napravit. Nije 2010. godina pa da je dovoljno da klikne neko, gugl sve prati i nivelise. Da li zbilja mislis da ce dati neke dobre reklame za takav sajt, pored vjerovatno hiljada ozbiljnih sajtova iz iste nise? Nece ti klik biti ni 20 centi. Cijena ne zavisi samo od tematike i od cijene oglasavanja vec i od toga sta tvoj sajt daje oglasivacima i imaju li oni kakve koristi od klika sa tvog sajta. Ne vidim logiku po kojoj mislis da mozes dobijati jaku cijenu po kliku sa ovakvom posjetom. Ubijedjen sam da klik na istu reklame ne donosi uvijek isti novac svim publisherima (cak i ako nekad dobijes pojavljivanje dobrih reklama, a skeptican sam da ces ih na ovaj nacin dobijati)

2 Likeova

Meni je to sve zvuči kao nagađanje :slight_smile: Nitko nije napisao ništa tipa: da, vidio sam da je (npr.) car insurance keyword koji se plaća $100 po kliku, napravio sam kvalitetan web pod domenom CarInsuranceSuffix.com, natrpao ga relevantnim i ozbiljnim sadržajem koji je optimiziran za car insurance keyword, stavio AdSense i isključio remarketing, podesio da prikazuje oglase samo vezane uz temu weba itd. Mogu iz iskustva reći da prosječno za klik dobijem $5+…ili…mogi iz iskustva reći da prosječno za klik dobijem jedva 5 centi.
Eto, to bih volio čuti.

Jesam, točno.

Rangiranje uopće nije bitno, kao što sam više puta napisao.
Oglase ne postavlja čovjek nego algoritam, koji je daleko od savršenog. Ako isključuje posjetu sa Facebooka i njima ne prikazuje ozbiljne oglase ozbiljnih oglašivača onda je taj algoritam ne daleko od savršenog nego totalno smeće.

To ne mogu znati unaprijed. Isto tako se skupi oglasi prikazuju na search networku bez garancije da će netko konvertirati.

Postoji mogućnost da sam totalno u krivu, ali još uvijek mi se čini da me neki uopće nisu razumjeli, a da neki iako su u AdSense zaradi uopće ne razumiju kako sve to funkcionira.

Ja ne tvrdim da ovo što spominjem sigurno prolazi nego samo da mi se čini da bi vrlo vjerojatno prošlo da se napravi ovako kako sam napisao, a bilo bi najbolje da me netko demantira (ili potvrdi) tko je radio baš tako, a ne vukao posjetu sa Facebooka na neke lijeve new portale ili sajtove s igricama.

Kao što ti vjeruješ i nagađaš tako i mi ostali. Ako se nisi bavio pretjerano adsensom, onda valjda veću vrijednost imaju nagađanja onih koji se jesu bavili time. Isto ko što je tvoje procjena vrijednosti domene bolja od moje iako ne mora uvijek biti tako velika je vjerovatnoća da ćeš bolje od mene procijeniti koliko može koštat neka domena (tipa na poljskom jeziku exact mach domena skijanje com, iako možda nemaš baš iskustvo sa tim jezikom i takvim domenama (možda nije adekvatan primjer ali razumiješ šta oće reć)), tako ja vjerujem da i drugi koji se bave adsensom mogu bolje od tebe procijeniti kakva će ti cijena klika biti bez baš tog i takvog iskustva koji ti želiš da vidiš da je neko radio.

Naravno da ne isključuje posjetu sa fb, ali daje često manji cpc. milion puta su ljudi kukali kako je mali cpc na adsensu od posjete sa fb-a. ali niko se ne zapita zašto je manji i što je toliki cpc. već sam dva puta pisao moje viđenje obračuna cpc na adsensu i dao primjer obračuna cijene klika na adult platformi koja je vjerovatno ni milioniti dio kompleksna kao adsens. prosto je, mala zarada oglašivača mali cpc. ja imam veliki broj primjera iza sebe đe znam kakva mi je publika i koliki će mi biti prosjek klika, ne mogu imati veliki cpc ako mi dolaze na sajt školarci iz bosne srbije hrvatske, ako misliš da će npr takva publika dati bolji cpc na npr sajtu CarInsuranceSuffix mišljenja sam da se varaš, možeš i konvertovat našu klinčadiju (ili netargetovane posjetice) u američku i samo će se cpc promijeniti sa 2-3 centa na 10 centi, a suština će ostati ista.

kolke su šanse za konverziju sa tvog sajta i kad neko traži neki termin kao što je buy car insurance ili bilo koji termin za koji se plaća jako?

i kako misliš da vučeš posjetu sa fejsa na npr sajt o osiguranju auto? koliko to ljudi interesuje osiguranje auta pa će ići sa tvoje neciljane fb stranice na takav sajt? ako imaš ciljanu fb stranicu đe se okupljaju ljudi koje interesuje osiguranje auta onda to i košta vjerovatno masne pare. ne šalju ljudi sa fb stranica ljude tek tako na news portale ili sajtove sa igricama već ih šalju tamo zato što tamo ljudi oće da odu.

opet da ponovim ja bih jako volio da ti probaš sa ovim načinom zarade i da me demantuješ jer vazda je lijepo naučit nešta novo i vidjet da nekome ide od ruke ono što je zamislio.

evo jedan sajt kog sam razmišljao kupit na flipi pa pokušavat nešta slično sa malim frazama na guglu https://flippa.com/10060541-leaveadvice-com

> LeaveAdvice.com is a 1-year-old Law / HR blog. The site generates $20 / average per month profit on top of 21000 Yearly unique visits

Sajt se vrti oko pravnih savjeta i sl i trebalo bi cpc da bude jak i posjeta je organska velikom većinom.

cpc nije ni približan onome šta ti očekuješ iako se vjerovatno plaća masno za reklame u ovoj niši.

Mogu se složit, mada ima tu još nešto. Ne daje svaka AdSense strategija jednolične rezultate. Da se javi netko tko je probao baš ovo i kaže da ne funkcionira na to ja više ne bih imao ništa reći.

To što hrpa ljudi nešto tvrdi često ne mora biti točno. Hrpa ljudi tvrdi da exact match domene više nemaju pozitivan utjecaj na rangiranje, a nije ih malo koji čak tvrde da štete. To su naravno gluposti i EMD je i dalje jedan od najvažnijih SEO faktora. To ne pretpostavljam nego znam.
Ti si sam već dobro komentirao na kraju svoje rečenice, ovo “ne pitaju se zašto”. Lako je kukati da CPC sa FBa nije visok, ali treba se pitat zašto. Samo jedna stvar koja mi pada među prvima napamet je remarketing. Možeš imati web optimiziran za keyword vrijedan $500 i ako se događa remarketing na tvojim AdSense oglasima onda će klik biti onoliki koliki je za to što je taj netko prije gledao. Ako je taj došao iz BiH i prije gledao nešto za što u BiH nije visoka AdWords cijena klika onda je najnormalnije da će vlasnik weba dobiti 2 centa za klik na AdSense oglas. I onda imaš hrpu ljudi koji počnu kukat radi toga i još veću hrpu ljudi koji odmah zaključe da to znači da od posjete sa Facebooka ne možeš dobiti više od par centi po kliku, pa taman da ti je web optimiziran za keyword od $500. Jel kužiš što želim reći?

E s ovim se ne slažem :slight_smile: Google, Adsense ili što već nema pojma da li je posjetioc školarac sa jedva 5 dolara u džepu ili je to Elon Musk. Algoritam samo zna iz koje države je IP adresa i sa kojeg je izvora došao. Čisto sumnjam da se degradiraju FB posjetiocu samo na temelju toga što su sa FB jer na FB ima i bilijunera i siguran sam da bi oglašivačima jako smetalo da im algoritam sreže potencijalne klijente na takav način.
Keyword ima cijenu, i ako je njegova cijena $100 onda je cijena $100. Možda je za BiH manje, ali to je nešto drugo. Ako je sa U.S. $100 onda je $100 i ako ti netko klikne oglašivaču ode $100. Normalno, ovisno o poziciji i mreži jer ako je $100 za prvo mjesto na search networku onda nije toliko i za treću poziciju oglasa na drugoj stranici Googlea, ali to je opet nešto drugo. Znači $100 je za prvi Google oglas. To je samo pokazatelj i jasno da to ne znači da je $100 i na AdSensu, ali vjerojatno je onda barem $20 tamo i to ja govorim. Znači CPC je $100, na AdSensu će biti $20, a vlasnik će za klik dobiti $5. Mislim da bi to trebala biti ok računica.
Moje mišljenje je da nije presudno da li će ti posjetioc doći sa Facebooka, a još manje da li je on klinac ili neki bogataš.

To je nebitno jer je to problem oglašivača. CPC je $100 zato jer je velika konkurencija i oglašivači su bidali do te cijene. Da li će konvertirat ili ne je njihov problem. Cijena je $100 i ako netko klikne oglašivaču će skinut $100. Naravno ako je taj klik bio na oglas u trenutku kad je on bio prvi po redu na Google rezultatima pretrage jer niže pozicije imaju naravno nižu cijenu po kliku. Tih $100 će u ovom slučaju dobiti Google u punom iznosu. Ako je oglas na AdSensu na web stranici onda će oglašivača taj isti keyword koštat manje jer je tamo jeftinije, a Google će zaradu podijelit sa vlasnikom AdSense accounta. Nema nikakvog smisla da keyword košta $100 na search networku, a na displayu 5 centi. Na displayu će biti manji, i to puno, ali i da je 5 puta manj i dalje je $20, i da Google uzme pola ostaje $10, i da to prepolovimo ostaje $5 za vlasnika AdSense accounta, i to meni djeluje logičnije i točnije nego nagađanja nekog tko možda radi full time AdSense, ali nije probao baš ovo.

Kad se radi baš o ovom konkretnom primjeru, onda jako puno :slight_smile: Evo meni uskoro ističe osiguranje i rega i da mi sad negdje iskoči oglas za to (a da ne kliknem na x bez da uopće pogledam o čemu se radi) onda bih kliknio na to. Na Facebooku je milijarda ljudi, dve, tri, pojma nemam. Čak i ja znam da se promo objave mogu targetirat. Možeš i kupiti neku FB stranicu koja je srodne tematike. Normalno da ne bih gurao car insurance na FB stranici za djecu posvećenu Hello Kitty čarapicama.

Meni je to već dugo na pameti, ali iskreno, neda mi se :slight_smile: Valjda budem jednog dana, osim ako netko baš decidirano povtdi da je probao baš to i da ne ide, a do sada ovdje to nije nitko napisao. AdSense općenito na način na koji ga radi većina me uopće ne zanima i to ne daje pravu sliku o ovome što tu spominjem. Zapravo na forumu ima ljudi koji su prečicama uzeli ili uzimaju par tisuća dolara na AdSense mjesečno. Čisto sumnjam da od 0-24h održavaju svoje FB stranice ili da su mjesecima radili vrhunski SEO pa sad imaju milijun ogranskih posjetilaca mjesečno na webu i zato zarađuju :slight_smile: Prije bih rekao da ciljano profitiraju na jakim keywordima i rade baš nešto poput ovog.

Eto ga na! :smiley: Nisam otvarao još, samo sam pročitao naslov. Znači 21000 godišnjih posjeta i $20 mjesečne zarade. To je 1750 mjesečnih posjeta, odnosno 58 dnevnih. Ja sam gore u nekom postu spominjao da bih računao na 50 dnevnih posjeta i zaradu $50 mjesečno. Ovaj ima 58 dnevnih posjeta i zaradu $20 mjesečno. Vrlo jednostavno je za zaključit da znači to o čemu je riječ u ovoj temi itekako ima smisla. Njegov keyword možda ima CPC $50 (nisam uopće gledao još, samo pretpostavljam sad). Znači treba radit istu stvar sa keywordom čiji CPC je $150 i zarada bi morala biti barem $50 mjesečno. Kaj ne?

Kroz temu smo se uhvatili Facebooka i da li posjet od tamo vrijedi. Napisao sam što mislim o tome, ali ako nisam u pravu govorimo o kvalitetnom webu i 50 posjeta dnevno, ne o trafficu u hiljadama dnevno. To valjda stvarno ne bi trebao biti problem dovesti čak i organski ako onaj tko radi na webu razumije SEO. Za tih par posjeta uopće ne moraš biti u vrhu pretrage za car insurance :wink:

Usput, hvala za ovaj primjer. To je najbolji odgovor na ovo što sam pitam u temi :slight_smile: Zapravo sam pitao samo jel realno očekivat dobar iznos na AdSense klik kod optimizacije na skupi keyword. Koliko vidim odgovor je DA. Da li treba ganjat keyword od $100 ili $200 da se dobije bar $5 je druga stvar, ali princip očito funkcionira.

Ja nisam nikak prčkao po tim opcijama na adsensu čak ni znao da se može iskljčiti remarketing. Ja sam ipak i dalje skeptičan koliko god ti optimizovao sajt da ćeš dobiti oglase sa tim najskupljim reklamama. Moja pretpostavka ako već radi to isključivanje remarketinga je da ćeš dobijati relevantnije, ali slabije plaćene reklame. Ovo su moja nagađanja, ko što je i čitav topik nagađanje, ali što da ne kad već šupljiramo. Meni je logično da ima neki i kvalitativni filter za sajtove a ne samo keyword filter.

Da, shvatam šta ti želiš reći, ali ne slažem se. Gugl mora na neki način zaštiti kupce i vjerovatno će najboljim platišama davati najbolje i najrelevantnije sajtove sa najboljom publikom najpotentnijom za plaćanje.

ne degradiraju se fb posjetioci, degradira se loša konverzija.

ja na masu sajtova i blogova sam ranije koristio statcounter, websajt analitika, jednostavna poprilični i još prije nekih 6 godine se na toj statistici moglo vidjeti da gugl ne broji sve klikove, to je krenulu lupam neđe od 2012 ili sam ja bar tada primjetio, dakle imaš nekvalifikovane klikove od kojih dobijaš maunu, dalje još tada je bilo da za jednu te istu reklamu koja se pojavljuje na sajtu ne dobijaš jednak iznos za klik iz iste države nekad bude 1 cent nekad 6 centi nekad 60 centi. a koliko je prošlo od tada i koliko je gugl napredovao od tada.

dal zaista misliš da gugla boli uvo oće li oglašivači biti zadovoljni? pogotovo ozbiljniji oglašivači

možeš i košta toliko da ti se neće isplatit

ja sam svjesan da toga ima, ali nismo uopšte o black hat tehnikama diskutovali.

ne :slight_smile: čoek ima 120 članaka i posjetu sa googla, ciljanu. i nije neka zarada i nije autopilot ili neka laganica sajt i vjerovatno na kraju od zarade ni pisce nije mogao platiti.

Kad je već tako i ja ću reći svoju opservaciju. :blush: Do sada sam se suzdržavao i samo davao likeove na po mom mišljenju dobre postove, a to sve ne želeći kontrirati mom dragom i cijenjenom kolegi Mitoku, imajući ga friško u dobroj uspomeni još od ljeta kad smo osvojili srebro. :smile: :soccer:

Slažem se da je ovo parametar koji sigurno postoji, a koji je (samo on) dovoljan da sve snove koje nam Mitok prepričava ovdje baci u vodu. :neutral_face: Za website koji će dovlačiti skupe AdSense reklame potrebno je mnogo više od registracije domene i dodavanja nekoliko artikala. Kad vidiš da to ne ide tek tako, vrlo brzo ćeš odustati i od otvaranja slijedećih websiteova po tom obrascu. :frowning:
No, ne kažem da to nije moguće, ali sigurno nije lako i iziskuje veliko SEO iskustvo, vrijeme i znanje. :blush:

Nema potrebe da ponaosob teoretiziram svaku stavku iz ovog topica, spomenut’ ću samo ovo o posjetiteljima sa FB-a; Google sigurno ne gleda tko je to samo po IP adresi, ima još tu cijeli niz tragova i user historyija, a kad je to FB; tada zna i da sigurno nije Elon Musk. :smile:

Dakle, uglavnom se slažem s apsolutno svime što je napisao Anja, :+1: analogno tome, ono što ti pišeš Mitok su početničke priče i dileme, ali vjerujem da bi svi mi ovdje na Forumu voljeli da nas uvjeriš da nije tako, stoga nemoj govorit’ da si lijen, to ti je prečesto opravdanje; kreni i držimo fige. :+1: :o:

1 Like

Odakle je poseta pa je ovoliko mali cpc? Ja sam na sajtu sa istom tematikom i neorganskim posetama imao prosecan CPC 0.9 evra sa posetom iz celog sveta (od Nigerije i BiH do USA i Norveske).

Šteta što mi tu moramo nagađati umjesto da se javi netko tko baš to radi ili je radio :slight_smile: Ali ajmo još malo :smiley:

Ja sam pretpostavljao da se može isključit remarketing, a mrgud je to potvrdio pa to uzimam kao točno. Od velike koristi su i relevantni oglasi jer često cijela niša ima visok CPC.

To je ok :slight_smile:

Ja se s ovim ne slažem, barem ne u smislu u kojem sam to shvatio. Oglas je oglas i ima svoju cijenu, a da li će doći do konverzije je briga oglašivača.

Kada bi to bilo točno, znaš što bi to značilo? Evo…to bi značilo da svi koji na istom “entitetu” imaju dugo AdSense svakim slijedećim danom imaju veći CTR i da bi nakon nekog vremena njihov CTR prešao i 50%, i to prirodno i legalno. To se naravno ne događa i čak bi vjerojatno došao i neki penal da se dogodi. Googleov algoritam je daleko od savršenog. Znam da ima puno onih koji su zaljubljeni u Google, ali to je kao u onom filmu Ljubav je slijepa :slight_smile: Google se poboljšava, ali je daleko od savršenog.
Također, kada netko klikne na neki oglas i završi na nekom webu koji se reklamirao, Google nema pojma jel ovaj napravio konverziju (ako se ne varam). Bounce vidi, ali i bounce može značit konverziju jer može u headeru biti broj telefona na koji će posjetioc nazvat i kupit nešto od tog tko se oglašavao. Također, ja mogu sedam puta dolazit na web koji se oglašava pogledat prije nego što kupim i po tome bih bio isključen ako prvi puta ne kupim, a to nije točno.

A kako ti znaš da je to jedna te ista reklama od istog oglašivača generirana istim keywordom? :wink: S druge strane, ista država je širok pojam. Ima oglašivača koji preciznije targetiraju i ima dijelova države u kojima je veća konkurencija pa isti keyword može biti skuplji u New Yorku nego u Fresnu.

Ma jasno da se brinu jer će samo zadovoljan oglađivač ostat oglašivač, ali u nekim slučajevima ne mogu napraviti puno. Ne vjerujem da je Google toliko savršen da može procijeniti jel će netko kupiti ili neće. Degradirat FB kao platformu bi bilo jako glupo jer tamo ima i bilijunera. Isto tako, na najskupljem, Google pretraživanju (search network) ima klinaca koji nemaju za užinu u školi. Ne vjerujem da je Google u stanju znati tko je s druge strane.

To je samo jedna od brojnih mogućnosti za dovlačenje posjete. Često se može pronaći i po niskoj cijeni dobre stranice. Ja čak vjerujem da i FB page koji je druga niša može dobro poslužiti. CTR na link iz FB objave će biti manji, ali u konačnici je logika da će oni koji su kliknuli na link biti zainteresirani za temu webu na koji vodi link pa ima šanse i da kliknu na srodni oglas na tom webu. Čak bi bilo i jako glupo da AdSense njima uskrati dobro plaćene oglase.

Nisam niti mislio na black hat pod tim “prečice”, iako se možda nisam najbolje izrazio. Ovo možda i nije prečica nego jednostavniji način za AdSense zaradu, a skroz legalan i moralan. Oglašivači se ne oštećuju na ovaj način jer to nije klikanje na vlastite oglase nego predstavljanje skupih oglasa onima koji su svojevoljno došli na web određene tematike i ostavljanje njima izbora da li će kliknuti na oglas. Ja tu ne vidim ništa sporno.

Ali ja sam u startu spomenuo kvalitetan web :wink: To što se nešto možda sklepa nabrzinu ne znači da je nekvalitetno ako se potrudiš i znaš što radiš. Ako se primiš posla, koliko ti treba vremena da napišeš 120 članaka, pogotovo ako imaš dobar izvor informacija, a da ne govorim da i sam imaš znanje iz tog područja? 2 tjedna bi trebalo biti dovoljno, pod uvjetom da se primiš posla. S druge strane, tko kaže da ne može biti dovoljno 30 članaka, ali dobro optimiziranih? :wink: One priče “sadržaj je kralj” su priče za početnike, a ja možda jesam početnik za AdSense, a za SEO sigurno nisam. Prije nego krene zgražanje, reći ću da nisam rekao da je sadržaj potpuno nebitan nego samo kažem da to nije baš presudni faktor kad je SEO u pitanju iako je bitan SEO faktor. Ako stanemo na 30 članaka i netko se primi posla i zna kako to dobro odradit, onda je 3 dana dovoljno. Mjesec dana radi kao konj i eto već 10 webova, znači dva mjeseca stisne i ima 20 takvih webova. Ajmo reći da ode još 2 mjeseca na istraživanja, optimizaciju i ostalo i to je 4 mjeseca. Neka svaki web donosi $50 mjesečno to je $1,000 mjesečno i da, onda je to autopilot. 4 mjeseca hebačkog rada za $1,000 mjesečno i nakon godinu dana si zaradio $12,000 i možeš prodat cijeli “biznis” za neka bude $36,000. Dođeš na to da si radio 4 mjeseca da bi nakon godinu i nešto imao ukupno $48,000, ili imao $1,000 mjesečno i ništa ne radio, ili radio jako malo.

Ma slobodno ti meni kontriraj :slight_smile: Ljetos smo se slagali oko nogometa, ali da te ohrabrim na kontriranje odmah ću te pitat jel vam dole hladno na -22 ovih dana? :smiley: Kažu da će biti još gore uskoro, možda već sutra :wink:

Volim bit optimista, ali mislim da sam ovdje realan. Anja je stavio neki primjer weba sa Flippe i zapravo se potvrđuje upravo sve ovo. Nekih 1750 posjeta mjesečno, a zarada $20. Da se išlo na još skuplji keyword zarada bi išla na tih $50 mjesečno što ja spominjem. Mislim da je netko gore ili u nekoj drugoj temi napisao da je uzimao ili uzima nekoliko tisuća dolara mjesečno, a čini mi se da se nije spominjao neki veliki trud. Pa jel se vi svi bojite sebi priznat da previše radite i premalo zarađujete od AdSensa? :slight_smile: Bez obzira na cifru.

E sad, što znači da nije lako? :slight_smile: Onaj tko zna, web napravi u nekoliko sati, ajde neka bude 1 dan. Sadržaj i optimizacija, onaj tko zna i tko je vrijedan odradi u 3 dana. SEO normalno moraš dobro znat, ali samo ako ideš na Google posjetu. Ja sam više puta ponovio da me taj dio ne zabrinjava, ali i da mislim da se može do posjete i svejedno do dobro plaćenih oglasa i bez Google posjete.

A daj mi reci po čemu Google može znati da li mene zanima recimo neki pravni savjet? :wink: Možda me nikad prije nije zanimao, pa me baš danas zanima :slight_smile: Možda nisam nikad prije kupio avion, ali ću danas kupit jer sam dobio na lotu i želim si privatni otok na kojem će biti parkiran Boeing. Sumnjam da ima kupaca koji redovno konvertiraju oglase za kupnju aviona, taman i da su Cessne u pitanju, pa po ovoj logici se oglasi za avione ne bi nikome nikad trebali prikazivati :slight_smile: Nebitni su sad avioni, možemo ostati na pravnim savjetima. Obično ih traže ljudi povremeno, i lako je moguće da ih nikad prije nisu tražili nego im baš sada trebaju.
Stvarno ne kužim kako bi Google mogao znati što je meni baš sad u glavi, pa taman da me prati i satelitom dok sam i offline.

Za AdSense sigurno nisam stručnjak, ali ipak neke stvari znam. Isto tako znam da ljudi vole veličat Google i njihovu tehnologiju iznad realnog stanja :slight_smile:

Posle ovoliko ispisanih referata si stvarno mogao da pokrenes sajt i onda da nam ti iz prve ruke kazes, da ne mora niko da nagadja :smiley:

1 Like

Skoro pa bih krenuo ovo odradit onako iz inata :smiley: Ali je moja lijenost ipak jača, ne podcijenjuj je :wink: Želim, planiram, ali trenutno mi se neda :slight_smile: To ne znači da ne budem, samo ne znam kad :slight_smile:

E jebiga, kad trkeljanje nema visok CPC :slight_smile: Ali ovo su stvarno referati, trebam povuć ručnu. Ovo je već i gubljenje vremena :slight_smile:

Samo kratko offtopic, ispričavam se, znam da je važna tema. :blush:

Vrlo važno, Mitok, da je i veći minus. :smile: Sretan sam još uvijek što je ljetos bilo onako, to je bilo mnogo važnije. :blush: Nemojmo dalje van topica, mene osobno utješi to što je vani upravo 13°C, a skoro je 20 sati. :blush: :o:

1 Like