Vlasništvo source-a

Čije je vlasništvo source koda kada programirate web aplikaciju po narudžbi klijenta? Npr web shop, booking, crm, neka RIA web aplikacija (upravo radim jednu takvu u Silverlightu, za konstrukciju/crtanje nečega za stan - zato i pitam!)

Naime, ja će klijentu isporučiti kompajliranu aplikaciju da bi ju on mogao postaviti na svoj server (XAP za Silverlight, kao SWF od Flasha).

U dogovoru nije bilo govora o vlasništvu izvornog koda, niti je išta specificirano ugovorom. Kakva je praksa, i dali naši zakoni išta govore o tome?

koliko sam vidio na freelancer stranicama, svaki klijent traži source code, to je uvjet.
recimo ti mu napraviš aplikaciju po principu ključ u ruke i recimo da on hoće nešto mijenjati nakon nekog vremena, ne može.
ako je aplikacija po narudžbi, onda se i posao naplaćuje skuplje, pa ako još daješ code onda je još malo više.

Ne znam sta se tice zakona, ali je (bar meni) praksa takva da je kupac vlasnik izvornog koda osim ako se drugacije ne dogovori.

U takvim situacijama klijentu napomenem da dobiva besplatnu licencu na moje intelektualno vlasnistvo. :smiley:

Mislim da za autorska djela ne možemo govoriti o vlasništvu. Po Zakonu o autorskim pravima se podrazumijeva da autor djela zadržava sva prava osim onih za koje je dogovoreno drugačije.

No, to ne znači da se korisnik tvog programa ne bi mogao izboriti za pravo da koristi i modificira tvoj izvorni kod po razno-raznim osnovama - primjerice, ako se radi o programu kojeg nije moguće jednostavno zamijeniti istovrsnim od drugog proizvođača, jer istovrsni program naprosto ne može postojati, pošto je ovaj zapravo rađen po narudžbi.

Zato mislim da je dobro da o svemu obavijestiš naručitelja i postigneš dogovor unaprijed.

Ako baš ne želiš predavati izvorni kod (a vidi koji bi točno poslovni razlog imao), možeš osigurati korisniku pravo da dođe u puni posjed izvornog koda u trenutku kada i ako ti prestaneš biti raspoloživ za njegovo održavanje (korektivno, adaptivno, perfektivno, preventivno). Sklopi li se takav dogovor, možeš mu izvorni kod predati (ako mu vjeruješ) ili ga na neki način deponirati kod treće osobe (npr. odvjetnika) ili sklopiti ugovor kojim će ovaj moći na jednostavan način ući u posjed preko suda kada dokaže da su uvjeti ugovora nastupili (vidiš s odvjetnikom postoje li kakvi uobičajeni načini da se to osigura).

Znači ako sam shvatio, zahtjev tipa “Hudo, napravi mi aplikaciju za uređenje okućnice” ne specificira ničime vlasništvo nad izvornim kodom, i cijeli slučaj bi se onda morao sudski rješavati, ako u ugovoru o izradi aplikacije nije ništa spomenuto.
Istim ugovorom se izvršitelj obvezuje isporučiti dogovoreni proizvod koji zadovoljava minimalna specificirana svojstva u određenom roku za neki iznos - takav ugovor imam naime, ne spominje se nigdje izvorni kod.

Inače, planiram naručitelju dati i izvorni kod, ali sam htio provjeriti da ako po zakonu to ne moram napraviti, radije ne bi. Ali ako bi zbog mog odbijanja sureadnje i ustupanja koda nastala situacija mogla dovesti do tužbe, nemam volje uopće ulaziti u to i radije bi predao izvorni kod (cijena samog projekta je cca 10k kn, pa mislim da nije vrijedno kompliciranja).

tsereže, pa sta ima stobom!? Dobrodošao nazad!

Ja ne znam kakva je sudska praksa - za to trebaš odvjetnika. Ali idem s pretpostavkom da zakon ne normira odnose između naručitelja i isporučitelja u detalje, a da - s druge strane - što god nije obuhvaćeno ugovorom, a sporno je, sudac može slobodno samostalno narediti (u skladu sa zakonom, naravno). Tako da je bolje odmah unaprijed se dogovoriti. A da ne kažem da ti je i etička dužnost obavijestiti naručitelja da postoji nešto što se zove izvorni kod i što bi imanje/ne imanje istoga njemu značilo.

Ne zaboravi i da ako si radio stvari prema njegovim naputcima, on ima pravo na tantijeme od zarade koju bi ti ostvario preprodajući taj program dalje - po osnovi transfera znanja, know-howa.

Do tužbe uvijek može doći - ne treba neki posebni razlog.

Zakoni koji te zanimaju su Zakon o obveznim odnosima i Zakon o autorskom i srodnim pravima (napravi search za pojmom “program”, spominje se u više članaka). Npr.: [quote=""]U nedostatku posebnih ugovornih odredaba za poduzimanje radnji iz članka 109. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga Zakona (misli se na korištenje, izmjene i sl.) nije potrebno odobrenje nositelja prava, ako su te radnje zakonitom stjecatelju neophodne za korištenje računalnog programa u skladu s njegovom namjeravanom svrhom, uključujući i za ispravljanje pogrešaka.[/quote]

Ubilo me od 4. mjeseca s poslom. Upravo sjedim u sobi koju sam počeo uređivati prije godinu dana - alat je tamo gdje sam ga ispustio. Strašno. Nadam se da će sada barem malo popustiti.

Vlasništvo source koda uvijek ostaje u rukama izvođača, a naručitelj plaća korištenje.

To je pravilo, a ugovorom se sve može drugačije definirati. Naravno, i licencom…

P.S. Tsereže!!! :smiley:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja