Web aplikacija u Cloudu

Pozdrav,
Htio bih napraviti manju web aplikaciju (za prijavu kvarova) koja bi bila smještena u cloudu pa me zanima od kuda krenuti?u kojem programskom jeziku,frameworku napraviti aplikaciju? Dali trebam zakupiti domenu i dr. Hvala

Nisi dao ni blizu dovoljno podataka za ozbiljan odgovor.

2 Likeova

Ovako web aplikaciji bi se pristupalo putem računala, moba ili tableta a aplikacija bi bila smještena u cloudu. Svaki korisnik bi se trebao logirat sa svojim računom. Web aplikacija bi se sastojala od glavnog menua gdje bi se odabralo vrsta kvara (npr. Kvar motora, kvar pumpe, kvar općenito gdje bi se klikom upisivala vrsta kvara, datum nastanka, vrijeme, opis i prijedlog popravka, mogla bi se priložiti slika i sve se šalje kao info na mail osobi čiji se mail upiše. Vodila bi se evidencija zahtjeva tj. prijavljenih kvarova sa rokovima izvršavanja i sa statusom (nije započeto, u tijeku, završeno i sl)primjer niže.

Prevedeno:

Pozdrav,
htio bi napraviti manji auto (Za prijevoz VIP osoba) koji bi bio tehnički ispravan, pa me zanima od kuda krenuti? Kojom tehnologijom ga praviti?
Dali trebam kotače i dr. Hvala

P.S. nije mi namjera da te ismijavam nego da općim žargonom dočaram kakvo ti je pitanje.

Problem je u tome što za pravljenje takvih aplikacija treba solidna podloga znanja i to se mora ići korak po korak sa učenjem i nije nikako kratak put.
I nema preskakanja koraka.
Za tako nešto moraš krenuti učiti od basic stvari, biblija su HTML/CSS/JS +PHP …to je ako želiš biti web aplikacija. Možeš biti i android/iOS ali to je druga grana učenja. Dok dodjes do toga da ćeš dizati domenu i stavljati prve stvari online dostupne…imaš što grijati stolicu.

Ako ti nije prioritet naučiti i svladati tehnologiju, onda je svakako bezbolnija opcija platit nekome za izradu aplikacije. A ni to neće biti bezbolno, tj. jeftino…

Vajper, odvoj’ sat vremena pa pogledaj ovaj video


To ti je suva osnova samo za par podataka na jednoj strani.
U tvom zahtjevu trebaju na desetine različitih podataka pa nadalje različite stranice, zatim rad sa bazom i fajl sistemom. Sve to povezati da radi k’o besprijekorna enterprise aplikacija.
Nije ovo jedini video, zasurfaj YT sa “todo application”.
Edit: preskočio sam sliku gore pa sam se vratio i još jednom pročit’o. Još mobile da l’ android da l’ ios da l’ oba.
Tako da ovo što sam naveo je samo dio svega.
Šta ti treba? Project manager.

Hvala na savjetima. Naravno da nema ljutnje. Znam da izrada web aplikacije nije jednostavan posao ali moram imati dosta informacija pa ću vidjeti u kojem smjeru ću krenut u izradu. Vidio sam jednu web aplikaciju koja mi se svidjela i gospodin mi je rekao da ju je napravio u Angularu. Malo sam proučavao Angular i čini mi se dosta komplicirano. Pa me zanimalo da li kod izrade web aplikacije moram koristiti Angular ili mogu bilo koji framework.

@vepar23

Angular se koristi na frontedu.

Mozes cisti js, vuejs, react, angular, jquery itd.

Za backend, php, python, nodejs, go, .net itd.

Znači za izradu web aplikacije mi je potreban frontend i backend. Da li je kasnije izrađenu web aplikaciju moguće prebacitit za android ili je potrebno ponovno isprogramirat u android studiju?

Može se iskoristiti backend dio pisanog koda ali u sutuaciji da je s tim na umu prvenstveno i pisan.
Što znači da i web frontend mora biti pisan za takvu korespondenciju.
Backend bi trebalo da je REST API koji sačuvava podatke u bazi i obezbjedjuje iste na stranicu.
Frontend (web) treba da komunicira sa backend-om i prikazuje te podatke (uz ostale funkcionalnosti)*.
Android app (svojevrsno, isto frontend) komunicira sa backend-om da dobije te podatke i prikaže ih.
iOS app (svojevrsno, isto frontend) slično Android app-u.
Ni jedan nema veze s drugim osim u logici - ne može se c/p koda jednog od ovih segmenata u drugi (očekujući da će raditi) već se može samo uvidjeti logika šta se dešava i napisati konkretan kod za dato okruženje.
Autentikacija i autorizacija unosi nov kompleks jer se tada (u slučaju REST api-ja) treba koristiti OAuth2 i JWT.

Evo ti primjer restfull aplikacije radjene u Laravelu.

Naravno, nego pitanja koja postavljaš su prejednostavna za materiju koja je potrebna za izradu svega jer ista materija traži deblji niv’o predznanja.

Koja je tvoja uloga, kakvo dosadašnje iskustvo imaš u izradi aplikacija?

1 Like

Ako se odluci frontend raditi u React-u, a mobile u React Native, onda se sigurno moze jedan dio koda bukvalno kopirati.

1 Like

Sa svoje pozicije, nisam baš im’o pojma al’ dobro je znati.
Može se u nekom smislu koristiti i Ionic i Cordova za FE.
Ali to treba da odluči (k’o što već reko’) PM - od odabira servera, baze, free sources, paid sources…
A mi smo još uvijek na koraku “koja je [konkretno] razlika izmedju FE-a i BE-a”. :no_mouth:

1 Like

Nisu sada to neka ogromna kopiranja pa da slozis sve u 2 sata, ali posto se radi o istom jeziku, istom frameworku neke stvari mogu biti definitivno kopirane (utility i helper funkcije, mozda neka komponenta ili neki dio iz komponente i sl).

U osnovnoj školi sam programirao u Basicu, sad završavam online tečajeve na platformi Campster (Android, web development, java). Programiranje me zanima ali zbog poslovnih obaveza ne mogu puno slobodnog vremena odvojiti (naravno da obiteljski život ne trpi:-). Dobio sam ideju i želju da napravim aplikaciju koja bi mi pomogla u poslu (da se maknem od papira i pisanja obrazaca). Okvirno znam kako bi aplikacija trebala izgledati ali još mi je nedoumica da li da bude mobilna (android) ili web. Zato istražujem i skupljam informacije. Ima dosta programa, jezika i svega pa mi se teško odlučiti.

Ako planiraš sve sam raditi onda predlažem da prvo sortiraš izgled baze i tabela.
Odnosno relacija izmedju njih.
U svakom slučaju će ti to biti neophodno i ako budeš tražio gotovu aplikaciju da kupiš (pitanje je je l’ ima baš identčno onom što ti treba) ili budeš tražio programera da ti to odradi.
I najbolji programer treba da ima konkretno profilisane zahtjeve a oni izgledaju otprilike:

1. user can make register/login to system
2. user can have one role
3. there are fixed 3 roles
4. each role can have multiple permissions
5. permissions can be added, modified and deleted dynamically
6. permissions can not be attached to user directly but only as part of new role (for this we need roles dynamically managed and not fixed)
...
...

Vidiš, ovde sam samo iznio dio za logovanje. I to baš dio jer nisam ni konkretizov’o šta su uloge a šta dopuštenja. Odnosno te iste uloge i dopuštenja kako treba da afektuju ostatak aplikacije i budu integrisane u ono što se zove core business logic.
Ali ovakav pristup je neminovan da bi se mogla napraviti baza.
Zato sam i rek’o u prvoj sentenci posta otkud se treba krenuti.
Što precizniji zahtjev/taskovi - manje će biti sastančenja a više efikasnog rada.
Osoba koja (na)pravi ovakav spisak decidno utvrdjenih taskova se zove pogodićeš: project manager.

Zapamti:

2 Likeova