Web shop - primanje uplata u KM

Pozdrav svima,

ušao sam u neku priču sa web shop-om pa imam par nejasnoća. A vjerujem da ovdje neko to može jednostavno objasniti.

Znači išao bi WordPress i WooCommerce. Trebala bi biti moguća prodaja i u inostranstvu i lokalno u BiH. Na engleskom i domicilnom jeziku. :slight_smile: Ovo još nisam skontao multilabiage ali riješiću valjda.

Uglavnom za vani je mislim jasno. PayPal Business nalog na firmu(besplatan koliko znam) i mogu primati uplate iz vana preko PayPal-a. Moram istestirati i primanje uplata direktno karticama za kupce koji nemaju nalog. Mislim sa Guest Checkout ili neki drugi Checkout button. Ovdje još imam pitanje da li mogu koristiti samo jednu valutu, npr. EUR ili mogu više njih.

A sada glavno pitanje.

Više ljudi mi je reklo da moram imati ugovor sa lokalnom bankom da bih mogao primati uplate u KM. Znači payment gateway neke lokalne banke. I još kažu da se u tom slučaju plaćanje PayPal-om isključuje ako se ne doda EUR kao dodatna valuta.

Ovaj dio mi nije jasan. Šta me spriječava da domaći kupci koriste isto plaćanja preko PayPal-a kao i stranci? Ako podesim na PayPal-u da uplate idu u KM (ako je to moguće) i u EUR-ima. Zavisno od jezika koji kupac izabere na stranici.

Vidio sam da Raiffeisen banka ima uslugu e-pay za ovu namjenu ali nisam našao ništa o troškovima. Ima li neko iskustvA sa ovim?

I još nešto.

Primijetio sam da veliki broj web shop-oova koji prodaju robu ovdje lokalno uopšte ne nudi opciju plaćanja karticom. Samo plaćanje po isporuci. Zašto?
Da li je to smjer u kojem trebam ići?

Ako mOže pomoć nekoga ko ima iskustva sa ovim bilo bi super.

Hvala…

1 Like

stanje uma i društva.
treba prvo pogledati jeli cigla ili mobitel pa onda platiti.

:grin:
Rekao bi čovjek da svaki drugi dobije ciglu ali dovoljno je da krene priča.
Sada vidim da PayPall podržava nekih 25 valuta i gle čuda KM nije među njima. :grin:

Ne znam ima li ovo veze s onim što tebi treba, ali ja sam tražila da vidim za svoj obrt i naletheh na ovo. Čovjek je postavio i plugin, i vidim dolje u komentarima da šljaka i za BiH

Pozz

Hvala ti puno.

Ovo bi trebalo raditi. Čak je prednost što je KM fiksnim kursem vezana za EUR.

Još moram vidjeti da onaj ko dođe na englesku verziju sajta plaća iznos naveden u eurima, a onaj na domauć verziji iznos u markama. Da ne bi iznos u eurima smatrao za KM i množio ga sa 1.95. To bi bio problem.

Pozdrav…

Možda zato što je lakše i za kupce i za prodavače?

Zašto bi neko plaćao unaprijed kad može platiti kad preuzme paket?

to je samo kod nas lakše, lakše kada se gleda iz ugla onoga koji kupuje, teže je kada se gleda iz ugla onoga koji prodaje, ne može odmah dobiti pare za shippovan proizvod, ne može ih odmah dalje upotrijebiti

u UK i SAD-u drugačije ferceraju stvari, kartice idu ko lude … kod nas je još uvijek nepovjerenje kada su kartice u pitanju, previše je prevaranata na balkanu a teško se zaštititi

1 Like