Website speed test pitanja


#1

Pozdrav svima :slight_smile:
Imam par pitanja za one koji su duze u ovom poslu i koji su se susretali sa ovim problemima.
Interesuje me koja je vasa brzina web stranice koliko je dug load time stranice te page size

Sajt 1

Sajt 2


Koliko je brzina sajta bitna za SEO ?


Kako smanjiti Page size i Load time ?


PS: Do sada nisam radio webove sa posjetom sa googla vise je to bila posjeta sa drustvenih mreza tako da nisam bas upucen u ovo :slight_smile:
Primjetio sam nakon instalacije jednog plugina nakon 24h mi je posjeta opala za pola time se load stranice strasno povecao na 12S


#2

Sve iznad 3 sekunde je jako lose, sjecam se negdje sam procito da u prosjeku korisnici izadju sa stranice cim je duze od 3 sekunde load.

edit: zaboravio napomenit, isprobaj ovo https://gtmetrix.com/ odma ti kaze sta ti usporava i kako da rijesis taj problem


#3

Samo sta je nekad problem nemoguce rijesit


#4

evo ja mislim generalno da je ovo lose, ali samo prve 3 stavke su totalno lose ostalo je sve je prihvatljivo, a odnosi se na slike…kako sad taj problem rijesiti ?

a ovo su kao problemi


#5

@stux CDN tipa cloudflare ili od jetpacka photon


#6

Kako nije loše imati web od 2.8mb i load time od skoro 10sec?
Koliko je onda potrebno da se učita na mobitelima?


#7

Mozda covjek ima m. poddomenu, kao ja npr. Ovo je jos dobro, moja je teska skoro 2 MB i pageload je oko 13 sekundi. Ali ju ne mogu vise ubrzat, jer mi recimo gtmetrix daje da optimiziram slike a slike su od adsense reklama, ili mi kaze da slozim .js kod a .js kod od sharing buttona (fejs, twitter i sl.) tako da sam nemocan.


#8

https://gtmetrix.com/reports/www.dadaas.com/w9EjMjly

Evo moj site s jako puno requesta, ali ja se vise ovdje fokusiram na server optimizaciju nego na popravljanje ocijena. Ocijene su samo okvirne i da ubrzat cete site ako ih popravite, ali ako je vas server banana, nikada necete ubrzat site s A A ocjenama. Recimo voaj moj site je B i C i load je 3 sekunde nesto s 98 requesta. naravnod a skinem requeste to bi islo brze.

Ali sad cu sljedeci tjedan malo jos server optimizirat i trebo bi past ispod 3 sekunde. Ako nebude islo dodam par rama na server i onda mroa ici.

Naravno ovo je NGINX server, na Apacheu bi ovi bilo na 8-9 sekundi.


#9

Ukljucen je cloudflare vec odavno. Jednostavno, web sajt ima sadrzi fotografije visokog kvaliteta, i hostane su na serveru, nisam razmisljao a i ne znam da li postoji opcija (wordpress je upitanju) da sve fotografije drzim negdje drugo i da budu samo embedovane…ali sad je kasno kad ih ima preko 10k… Kako ubrzati sajt ? I kako prije svega smanjiti…


#10

Pa ako je cloudflare već uključen onda ih on isporučuje a ne tvoj server.


#11

to nije upitno bilo, nego zasto j tako sporo gotovo 10 sec.


#12

Ja sam spustio sa 10 sec na 4 sec load time sa https://bs.wordpress.org/plugins/wp-fastest-cache/ + https://hr.wordpress.org/plugins/bj-lazy-load/ pa možda isprobaj to dvoje i testiraj.


#13

Lako je sa wp, ali sto ako stranica nije wp ?


#14

Onda potražit php skriptu za cahce tipa ove: Caching class i instalirat i aplicirat na svoj custom web.


#15

Optica jel sve cekiras ovdje ili ?


#16

Ako ti nešto se bude krivo prikazivalo iskljuci combine css i combine js, ali mislim da ce bit sve okey.


#17

Ok je uradio sam tako i ne vidim promjene, ali ovaj drugi bj load kad sam aktivirao nema slika…ne prikazuje ih…hvala ti nadam se da ce brze biti.


#18

bj load prikazuje slike kako scrollaš niz page. Znači postepeno loada slike kako ti dođu u viewport. Malo se poigraj sa time, trebalo bi znatno ubrzat load stranice, provjeri na onom google speed brzinu,


#19

Kako su ovi rezultati moguci? Ubi se sa ovim sajtom i nikako da sve dovedem u red!
Ove pise sa GZip nije ukljucen sto nije tacno, aktiviran je u pluginu. Onda pise da nema CDN a imam aktiviran Cloudflare za ovaj sajt. Imam WP Fastest Cache aktiviran i podesen. A ovakvi rezultati… Nista mi nije jasno.


#20

Bas sad pogledah prvi put sa ovim Uikit sto sam postavio https://gtmetrix.com/reports/www.oklop.me/CodGOtNG
Moze to bolje nekad su mi bili po 98
Sto se tice inace sajtova kao https://tools.pingdom.com/ u vecini slucajeva vam zavisi i od servera koji odaberete da vas ne bi bunila brzina, svaki ce vam drugacije skoro pokazat.