Website speed test pitanja

Pozdrav svima :slight_smile:
Imam par pitanja za one koji su duze u ovom poslu i koji su se susretali sa ovim problemima.
Interesuje me koja je vasa brzina web stranice koliko je dug load time stranice te page size

Sajt 1

Sajt 2


Koliko je brzina sajta bitna za SEO ?


Kako smanjiti Page size i Load time ?


PS: Do sada nisam radio webove sa posjetom sa googla vise je to bila posjeta sa drustvenih mreza tako da nisam bas upucen u ovo :slight_smile:
Primjetio sam nakon instalacije jednog plugina nakon 24h mi je posjeta opala za pola time se load stranice strasno povecao na 12S

Sve iznad 3 sekunde je jako lose, sjecam se negdje sam procito da u prosjeku korisnici izadju sa stranice cim je duze od 3 sekunde load.

edit: zaboravio napomenit, isprobaj ovo https://gtmetrix.com/ odma ti kaze sta ti usporava i kako da rijesis taj problem

Samo sta je nekad problem nemoguce rijesit

evo ja mislim generalno da je ovo lose, ali samo prve 3 stavke su totalno lose ostalo je sve je prihvatljivo, a odnosi se na slike…kako sad taj problem rijesiti ?

a ovo su kao problemi

@stux CDN tipa cloudflare ili od jetpacka photon

Kako nije loše imati web od 2.8mb i load time od skoro 10sec?
Koliko je onda potrebno da se učita na mobitelima?

Mozda covjek ima m. poddomenu, kao ja npr. Ovo je jos dobro, moja je teska skoro 2 MB i pageload je oko 13 sekundi. Ali ju ne mogu vise ubrzat, jer mi recimo gtmetrix daje da optimiziram slike a slike su od adsense reklama, ili mi kaze da slozim .js kod a .js kod od sharing buttona (fejs, twitter i sl.) tako da sam nemocan.

2 Likeova

https://gtmetrix.com/reports/www.dadaas.com/w9EjMjly

Evo moj site s jako puno requesta, ali ja se vise ovdje fokusiram na server optimizaciju nego na popravljanje ocijena. Ocijene su samo okvirne i da ubrzat cete site ako ih popravite, ali ako je vas server banana, nikada necete ubrzat site s A A ocjenama. Recimo voaj moj site je B i C i load je 3 sekunde nesto s 98 requesta. naravnod a skinem requeste to bi islo brze.

Ali sad cu sljedeci tjedan malo jos server optimizirat i trebo bi past ispod 3 sekunde. Ako nebude islo dodam par rama na server i onda mroa ici.

Naravno ovo je NGINX server, na Apacheu bi ovi bilo na 8-9 sekundi.

Ukljucen je cloudflare vec odavno. Jednostavno, web sajt ima sadrzi fotografije visokog kvaliteta, i hostane su na serveru, nisam razmisljao a i ne znam da li postoji opcija (wordpress je upitanju) da sve fotografije drzim negdje drugo i da budu samo embedovane…ali sad je kasno kad ih ima preko 10k… Kako ubrzati sajt ? I kako prije svega smanjiti…

Pa ako je cloudflare već uključen onda ih on isporučuje a ne tvoj server.

to nije upitno bilo, nego zasto j tako sporo gotovo 10 sec.

Ja sam spustio sa 10 sec na 4 sec load time sa https://bs.wordpress.org/plugins/wp-fastest-cache/ + https://hr.wordpress.org/plugins/bj-lazy-load/ pa možda isprobaj to dvoje i testiraj.

1 Like

Lako je sa wp, ali sto ako stranica nije wp ?

Onda potražit php skriptu za cahce tipa ove: Caching class i instalirat i aplicirat na svoj custom web.

Optica jel sve cekiras ovdje ili ?

Ako ti nešto se bude krivo prikazivalo iskljuci combine css i combine js, ali mislim da ce bit sve okey.

Ok je uradio sam tako i ne vidim promjene, ali ovaj drugi bj load kad sam aktivirao nema slika…ne prikazuje ih…hvala ti nadam se da ce brze biti.

bj load prikazuje slike kako scrollaš niz page. Znači postepeno loada slike kako ti dođu u viewport. Malo se poigraj sa time, trebalo bi znatno ubrzat load stranice, provjeri na onom google speed brzinu,

Kako su ovi rezultati moguci? Ubi se sa ovim sajtom i nikako da sve dovedem u red!
Ove pise sa GZip nije ukljucen sto nije tacno, aktiviran je u pluginu. Onda pise da nema CDN a imam aktiviran Cloudflare za ovaj sajt. Imam WP Fastest Cache aktiviran i podesen. A ovakvi rezultati… Nista mi nije jasno.

Bas sad pogledah prvi put sa ovim Uikit sto sam postavio https://gtmetrix.com/reports/www.oklop.me/CodGOtNG
Moze to bolje nekad su mi bili po 98
Sto se tice inace sajtova kao https://tools.pingdom.com/ u vecini slucajeva vam zavisi i od servera koji odaberete da vas ne bi bunila brzina, svaki ce vam drugacije skoro pokazat.