Whois zaštita osobnih podataka za .com.hr domene

Postoji li to? Ako da koji registar ima tu mogućnost?

Ne postoji, moguće je samo da registar stavi svoje podatke kao da je on vlasnik domene ali nevjerujem da će to htjet netko napraviti :slight_smile:

Koliko sam ja upoznat, dosta hosting providera to radi (besplatno ili uz naplatu).

ne .com.hr domene, na takvu domenu nije moguće stavite privatnost.

Da, to je javna tajna - no kao što si rekao (dosta) njih to radi…

Mi ne :slight_smile:

Istina, ali nije preporucljivo :slight_smile:

Pa pravni temelj bi mogao postojati. Tešto da CARNet može baš inzistirati na javnoj objavi osobnih podataka po principu “pristani ili nema domene”, jer pravo na domenu je nvj. garantirano nekim zakonom i teško mi je vjerovati da taj zakon propisuje iznimku od Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Primjerice, evo kako je CARNet prijavio registar korisnika .hr domena na AZOP-u:

https://registar.azop.hr/index.php?action=search_results&id=6642
(nemaju valjani certifikat, pa će se preglednik prvo malo pobuniti)

Može se vidjeti da se uvid u podatke dobiva “popunjavanjem pristupnice uz uvid u odgovarajuću dokumentaciju”. Da li je stvarni anonimno popunjavanje web-obrasca za izlistavanje podataka “pristupnica uz uvid u odgovarajuću dokumentaciju”? To je doslovno javno objavljivanje podataka iz zbirke osobnih podataka.

Trebalo bi malo proučiti Pravilnik, ali pretpostavljam da bi građanin koji je otvorio domenu mogao osigurati pravo da njegovi osobni podaci ne budu javno objavljeni.

Tko je zainteresiran (posebno hosteri koji bi željeli pružiti uslugu zakrivanja) bi mogli postaviti upit AZOP-u o tome da li se javno objavljivanje podataka registra u skladu sa Zakonom.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja