Wordpress all about(savjeti, prijedlozi, misljenja)

Startup wordpress stranice

Kao sto i samo ime kaze pokretanje neke wordpress stranice, krenucu sa licnim (osobnim iskustvom) pri pokretanju web stranice u wordpress-u za pocetak a mozda budemo u narednom periodu dotakli se drugih cms’a. Naime ova tema treba da bude kao izvorna tema i pomoc prije svega pojedincima i novim korisnicima za pokretanje web stranice u cms zvanom wordpress, a i nama vec “iskusnijim” (ako mogu svoju malenkost tako da oslovim).

Ovdje bi napravili neku konstruktivnu raspravu odnosno doprinijeti sto boljem kreiranju i dizanju buduce web stranice, znaci vasi prijedlozi za plugine, dodatke, kodove i sve ono sto bi moglo doprinjeti u dizanju sto kompaktnije stranice. Dobro bi bilo kad bi nas sto vise rekli svoje prijedloge dajem primjer: za plugine. Neki ljudi koji nisu bili upoznati sta koji plugin radi ili nisu culi za njeg da ga iskoriste i ugrade u svoju stranicu i obrnuto.

Jer mislim da je veoma bitno za pocetnika ili za senior korisnika nekog cms’a da se osloni na misljenje i prijedloge drugih a sve u cilju sto profesionalnijeg pristupa izradi zeljenog sajta.

Pa da pocnemo zar ne ?

Moj prijedlog za neke plugine koje bi svaka web stranica trebala da ima:

Napomena: ne bi bilo lose kad nabrojimo plugine ili bilo sta drugo da damo kratak opis istog i funkciju.

All in One Seo (plugin za seo optimizaciju stranice) * ne ide u kombinaciji sa drugim seo pluginima npr seo by Yoast

Seo by Yoast
(takodjer kvalitetan plugin za seo optimizaciju stranice) * ne ide u kombinaciji sa drugim seo pluginima npr all in one seo

Smash it ( plugin za optimizaciju slika, jpeg kompresiju, konvertira GIF u PNG itd)

Video Thumbnails ( plugin koji iz video “isjece” slicicu i postavi je kao thumb uz odgovarajucu vijest koja je vezana za taj video, super plugin i podrzava gotovo sve vece video servise:youtube, justin.tv i sl)

BWP Google XML Sitemaps (odlican plugin za kreiranje sitemap.xml mada imate u Seo by Yoast takodjer dodatak za sitemap.xml)

Ovo su neki plugini koje sam nabrojao, iz razloga da ostavim vise prostora za objavu i drugih clanova odnosno drugih iskustava. Ovo ce najvise odgovarati pocetnicima i onima koji ulaze u webmajstor vode odabravsi za svoj “trnoviti” put CMS zvani Wordpress :wink:

Definitivno prvi plugin koji bi trebalo instalirati je

Đabe ti najbolji web kada ti ga hakiraju ko od šale :slight_smile: Od kad koristim ovaj plugin, više me albanci ne posjećuju.

@APazinjan

Dobar savjet za taj plugin i ja ga preporucujem. rep + :slight_smile:

Jos jedan odlican security plugin kojeg osobno preferiram je

I ne zaboravimo naravno Akismet koji ionako dolazi u paketu s defaultnom WP instalacijom, osim ako ne koristite FB komentare.

Pokusavam koristiti sto manje pluginova kako bi sajt ostao sigurniji i brzi.

Takodjer preporuka za w3 total cache koji će poprilično ubrzati učitavanje stranice.
Za kontakt formu se odličan pokazao Kontakt Form 7 za koji postoji i dodatak/ekstenzija za izvoz podataka u bazu (csv format) što dobro dodje za mail liste kod marketinga.
Još jedan od odličnih Digi Link Doctor koji pazi na sve broken linkove (404) i jednostavno ih možete ili popraviti ili napraviti redirekt po želji iz admin boarda, plus vam može poslati obavijest mailom ako baš hoćete.
Ako ne želite blog već statičnu stranicu svakako je velika pomoć seo automatic wp core tweaks koji pokrećete odmah po instalaciji WP-a i rješavate stvar u roku 10 minuta, Naravno postoji izbor da uz statične stranice imate i blog.
Naravno, za neizostavne socijalne mreže jedan od boljih i popularnijih je AddThis sa ogromnim izborom društvenih mreža i social bookmarking stranica.