Wordpress plugin - Participants Database problem (ćčšđž)

Postovanje,

Koristim Participants Database ali ima problem jedan, a to je kad posjetioci popune upitnik, ima opciju “izvezi” CSV fajl (koji je naravno u excelu tabela. Kada tu istu otvorim, sloba sa kvačicom ne prikazuju se, ne čitko je samo neki znakovi, sad moje pitanje je gdje trebam dodati i sta uradit da se ta ista slova prikazuju normalno u izveznoj tabeli, na sajtu se prikazuju a u tom pluginu NE.

Ovo sam nasao u fajlu plugina: parseCSV.class.php

character encoding options

var $convert_encoding = false;
var $input_encoding = 'UTF-8';
var $output_encoding = 'UTF-8';

Samo da naglasm stavio sam bio i “true” umjesto “false” ali opet ista situacija, evo slika o cemu pricam. Ovo se desi kad uradim “Izvezi” CSV. [attachment=1]dsdas.jpg[/attachment]

Iz FAQa:

The plugin exports it’s CSV files in “UTF-8” format. Make sure the program you’re using to read the file knows this…it should detect it automatically, but can fail under some circumstances. Often this can be set on the import screen of the spreadsheet program when you open the CSV.

Procitao sam, naravno i sta da uradim da radi kako treba, mislim da nisam bez razloga otvorio temu, jer mi treba pomoc, odnosno webmajstorski savjet oko ovog problema.

Treba provjeriti, da li se podaci zapisuju u UTF-8 u bazu (provjeri u bazi da li je sve ok), da li se stvarno zapisuju u .CSV u UTF-8 i na kraju, da li otvaraš fajl ispravno, s programom koji podržava UTF-8.

sto se tice baze :

/** Kodiranje znakova koje će se koristiti u tabelama unutar baze podataka. */
define(‘DB_CHARSET’, ‘utf8’);

Inace je to wordpress na nasem hrvatskom jeziku.
Sto se tice programa kojeg otvaram csv fajl je microsoft excel 2010 i mislim da ne bi trebalo imati veci problema, jer on prepozna fajl koji skinem kao CSV

Sad sto me interesira kako ispraviti da ne upisuje znakove umjesto slova. Cudno skroz.

Dobro, a kada uneseš podatak “čžšćđČŽŠĆĐ”, kako on izgleda u phpmyadminu ?

Upravo sam gledao i izleda sasvim normalno evo pogledaj sliku na linku

Daj onda negdje digni taj .CSV fajl

U bazi je sve ok, onda se ili ne sprema dobro u .CSV ili Excell dobro ne otvara.

Probaj otvoriti .CSV sa notepadom ili nečim.

Ja bih rekao da je problem definitivno u Excell-u odnosno načinu na koji importaš, nemam ga instaliranog no probaj se igrati u postavkama importa.

U notepad i notepad++ otvori normalno sa svim slovima ćčšđž ali onda nije slozeno kao u excelu sve je pomijesano nema kolona nit sheetova ? Imate li neki prijedlog drugi ?

Sredio sam, evo ostavicu link i nadam se da ce ovo mnogima Vama pomoci meni je veoma puno pomoglo! Hvala svima na pomoci, ljudi ste!

How can I get Excel to properly display accented characters in the CSV file saved from Accompa?


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact