WordPress Speed optimizacija - ubrzao site 8x

Neki dan sam radio za jednog korisnika ovog foruma optimizaciju wordpressa. Ubrzao sam mu site da se otvara u 2 sekunde ili cak ispod 2 sekunde. Ali njegov site je na shared hosting i nema puno toga na sebi. Nema komplexnu temu.

Onda sam preko teamviewera usporedio njegov i moj site, pa sam se posramio, moj se otvarao u 8, 9 sekundi, ponekad cak i 10. Imao je 78 requesta. A kako jos freelanceam ljduima i ubrzavam im site, onda niej bas dobro da je moj site tako spor.

Pa sam uzeo danas dan da ga ubrzam.
https://gtmetrix.com/compare/2emi6kSx/4Az2V7Mp
Evo sada se ova grdosija otvara sa 78 requesta ispod 2 sekunde. A site je heavy, ima puno laodinga na njemu, vidite po slabim ocjenama yslow, ali ni te slabe ocjene ga ne usporavaju. Samo da RAM izdrzi.

Eto pa ajde dajte vi posaljite vas link sa gtmetrixa i avseg sitea.
p.s. wmforum se otvara u 5.5 sekundi
p.s.s. ja sam ovdje prvenstveno optimiziravao server VPS i malo radio s w3 total cache i cloudflare. Ali vecinu je odradjeno na serveru.

1 Like

Ja koristim kombinaciju Memcached + W3TotalCache + Leverage Caching u htaccess-u. Imam fine rezultate uvek, ali je zapravo krajnji rezultat uvek do toga kako je napisana tema.

Ja imam APC + w3totalcache+cloudflare
Ja sam APCu dao 128MB rama po siteu. A imam 10 siteva, neznam kak ce to sad funkcionirat.
Zasad radi ko urica. cilj mi je da se otvaraju u 3 sekunde, jer sam negdje naletio na podatak da prosjecan surfer cim mu se stranica ne otvori unutar 3 sekunde odlazi dalje

https://gtmetrix.com/compare/GcGCMJlD/XtAL95SJ

hehehe natjecemo se? Moj server je u New Yorku. Valjda zato mu treba malo duze do Londona. Ali vas site bi trebao biti brzi, ima samo 37 querys, moj ima vise od duplo.

https://gtmetrix.com/compare/4a6F3EbF/LDMbNkyw

Prema vancouveru i vama treba malo vise, ali ne toliko koliko meni do Londona. gdje vam je Server?

Ja sam jednom radio na optimizaciji stranice koja je bila teska oko 67MB (homepage), load time he bio 14s ako se dobro sjecam. Dotjerao sam je na 5MB i 3s load time.

Moj najveći uspjeh je bio službeni portfolio - samo 21 request i oko 600ms load :smile:

To je bilo prije 2-3 godine, nisam ga baš ažurirao, samo sam dodao SSL, pa se zbog njega nešto sporije loada danas.

@dadaas već sam jednom odgovorio: svi naši serveri su u Hrvatskoj, sve IP adrese su hrvatske!
Za ‘naše’ webove sve ovo je još kako bitno. Sve se ovo može još dodatno optimizirati, vodite računa i o tome da naša web stranica ide po SSL portu.

Za koliko novaca radite ubrzanje sajta ? :smiley:

Lako je s wordpressom, par pluginova i modificirani .haccess rjesavaju stvar.

Samo jedna riječ kada je brzina u pitanju: LiteSpeed

Eh, sad. Svasta ste se raspisali.

Smanjivanje requeste, da to je optimizacija, ali ako ih smanjujes na nacin da iskljucujes funkcije onda nije.
70 MB u 5MB je super stvar, ali samo ako nisi promjenio izgled homepagea. Ako jesi onda to nije optimizacija, nego promjena homepagea.
Litespeed… eh sad, da ljepo pisu grafovi na njihovoj stranici i vjerujem da su litespeedni, ali kad svi koristimo vise manje apache.

S par pluginova i modificirani .htaccess i jednostavnom temom s malo requesta se moze optimizirati, ali ta stranica sigurno nece biti super brza osim ak je na ■■■■■■ brzom i optimiziranom serveru.

1 Like

@dadaas zbori čistu istinu. Džabe sva optimizacija ako su stranice na banana hostingu. Pod ‘Banana’ hosting mislim na pretrpane shared hostinge koji nisu optimizirani ni za što osim da drže na okupu klijente i od njih muzu pare. No kolko para tolko mjuze.
Inače kad smo kod CMS-va i za Joomla sustav postoji dobrih načina ubrzanja rada :wink:

Ne bih se bas slozio,dok se ne zadas u requeste koje radis i query-e prema bazi nema uspjeha i nece nikakav Plugin znatno pomoci.

Zavisi dosta i od tehnologije koja se koristi - hosting, da li je Apache ili nginx itd itd

Naravno da nisam promjenio izgled homepagea. Jao…

Kakav je to bio page sa pocetnom od 68MB. Ja sam dobio dojam da se radilo o salama homepageu s 100 slika. kakav je to page koji je imao 70MB i sad ima 5MB a pocetna stranica nije promjenjena, meni to malo vuce na znanstvenu fanstastiku.

Mislim da je u pitanju problem sa neoptimiziranim slikama. Viđao sam to na mnogim web stranicama. Postave slike dimenzija 2K turbo (karikiram) dimenzije 3000 sa 2200 i veličine fajla od 5-6 mb po slici i onda ju prikažu u dimenziji 400 x 300 px. Umjesto da postave male slike s linkom na veliku ili neku galeriju. Kod takvih optimizacija je moguće ne izgubiti na kvaliteti a drastično optimizirati stranicu.

Ono što najčešće usporava učitavanje:

  • slike
  • JS
  • CSS

Tip1 - optimizirati slike. Za jednog člana koji ovdje reklamira web dizajn (namjerno neću spominjati, prepoznati će se) njegov šef je tražio od nas par stručnih savjeta oko optimizacije njihovog vlastitog portala. Letimičan pogled na naslovnicu sve mi je rekao - imaju slike od po nekoliko Mb 1168X524 px. Katastrofa!
Ovo je bilo na njihovom portalu (1,35 Mb)

A ovo je ta ista slika, samo optimizirana (222 kb)

Može li bilo tko uočiti bilo kakvu razliku (osim u veličini dokumenta)? Tko uoči ima večeru u Sheratonu :smile:

  • kad dobijem malo vremena, postam i oko JS / CSS optimizacije.

da definitivno nema gubitaka na kvaliteti a veličina je drastično smanjena. Neki css i JS kompresori mogu prepoloviti veličinu fajla.
Uglavnom prednosti cms u mom slučaju Joomle je u tome što mogu na brz način postaviti komponente koje će same odraditi kompresiju i smanjivanje slike pri uploadu za željene dimenzije i kvalitetu. Ovo je dobro za klijente koji nemaju pojma i ne žele znati o tome da njihova sirova slika sa najnovijeg mobitela ne treba biti u tim dimenzijama prikazana niti se tako uplodati na web.
ps.
Isto je i sa tekstom. Velika većina bi direktno kopi -paste iz Worda sa svim stilizacijama u tekst editor na webu. Pri tome dobijemo uglavnom hrpu nepotrebnog koda koji samo pravi probleme.