Wordpress vs Joomla

Pošto namjeravam jedno od ovo dvoje ubaciti u svoj arsenal interesiraju me vaša razmišljanja o dotičnima.
Nisam nikad radio s nijednim CMS-om, ali u zadnje vrijeme uviđam da mi je to ipak potrebno pošto sam vidio puno lijepih stranica powered by wordpress, joomla itd.

Posebno me zanima koji se sistem može lakše prilagoditi, znači od kreiranja vlastitih tema, pa do raznih promjena na več postoječem templateu, u biti koji je više user friendly.

p.s. Znam da je ovakvih tema bilo dosta i da postoji Google, ali zanimaju me vaši komentari.

po meni je bitno prvenstveno što će biti klijentu lakše ako će on uređivati/unositi podatke.

već duže vremena radim sa wordpress-om i za sve što mi je trebalo sam ga mogao iskoristit. Uređivanje i kreiranje template-a je dosta jednostavno. sam wp ima puno mogućnosti, i bez obzira što će mnogi reći da je to blogging platforma, može se iskoristit za bilo koju stranicu/primjenu.

sa joomlom nisam ni htio počinjati jer mu je admin sučelje očaj.

Koliko god svima bilo muka od wp vs joomla topica… duboko iznutra ljudima ih nije nikad dosta :smiley: … kako god bilo, Joomla i WP su danas na tronu, kojeg god da masteriras nes fulat… iako osobno mi se cini da je WP community barem vani puno zesce navalio na unaprjedivanje doticnog cms-a (koliko god neki i dalje bubali socijalni blog blog… odavno je wp napustio vode gdje ga se koristilo samo za bloganje… barem kolicina profi tema na tipa themeforestu i sl. to dokazuju :slight_smile:

Kao što je orca rekao što god odabrao nećeš pogriješiti. Oba sustava imaju svoje prednosti i mane pa ćeš najbolje odabrati ako ih isprobaš i vidiš što ti paše.

Moj odabir je Joomla! zato jer je više prilagođen developerima i ima fine tuning opcije.

Radim i s jednom i s drugom platformom i mogu se složiti s tvrdnjom da odluka o korištenju ovisi isključivo o želji klijenta. U posljednje vrijeme moguće je mixati ta dva sustava pošto je publicirano nekoliko komponenti tipa Joomla for Wordpress i obrnuto. Naravno, i jedan i drugi sustav imaju ogroman community koji svakodnevno raste. Ja bih ipak dao malu prednost Joomli pošto ima bolje riješenu integraciju s web shopovima (tipa Virtuemart i K2).
Željno očekujem stable verziju Joomle 1.7. koja će, nadam se, ispuniti moja očekivanja.

Ja sam poceo davne 2003 godine sa Mambom 4.0.x koji je tada bio relativno malo poznat CMS i razvio se (forkao) u Joomlu. Tek unatrag nekoliko mjeseci sam poceo raditi sa Wordpressom, ranije sam zazirao od njega zbog te blog stigme koju je nosio sa sobom.
Trenutno mi se cini da Wordpress brze prati suvremene trendove i u nacelu je jednostavniji za koristenje end useru (mislim na administratora), ali oba sustava su mocna i prilagodljiva u toj mjeri da se moze uciniti sve sa i jednim i drugim. Moj je savjet da savladas oba, u vecoj ili manjoj mjeri.

1 Like

Slažem se s@Riba, probaj uporedo oba cms savladat. Što se tiče sklonosti Joomla 1.6 je perverzno dotjeran mada je sad već u igri i radi se na verziji 1.7, no neće imati veće razlike u odnosu na 1.6 .
Što se tiče mogućnosti, u Joomli možeš apsolutno sve posložit od ful integriranog foruma Kunena, preko web shopova Virtuemarta, Tiende, više jezičnog sajta (Joomfish komponenta) pa do bilo čega drugog.

bio sam joomla tip, ali već par dana šupam po wp i čini mi se jako zanimljivim kompletan cms je jako brži i što je jako važno prebacivanje s jednoga hostinga na drugi pobjednik je WP.
jomla uvjek šteka negdje kada počmu problemi nigdje kraja.

Da li ima suport za wp postoji li kakav forum na hr

Najbolje da podignes lokalni server i oprobas obadva rjesenja. Na temelju toga se opredjelis i vidis koji bolje zadovoljava potrebe posla kojim se mislis baviti.

Ok, ljudi hvala, skinuo neku knjigu o wordpressu pa idem probati s tim.

Pozdrav kolegice i kolege,

Prošlo je cca 3 godine od pokretanja ovog posta, pa da malo oživimo temu…
Kakva su danas Vaša razmišljanja glede Wordpress vs Joomla, kome bi dali prednost i zašto ?

Jednom prijatelju ću raditi web za apartman… prije sam radio u html, a sada bi isprobao WP ili Joomlu…

Šta kažete koji je danas CMS bolji?

pozz.

Moja preporuka za WordPress po meni najbolji sa Bootstrap i njime mozes veoma brzo da odradjujes kvalitetne sajtove

1 Like

Prije godinu, dok sam jos ucio, testirao sam 3 poznata CMS-a (WordPress,Joomlu,Drupal).Odabrao sam WordPress jer sam se u njemu nekako pronasao.
Danas, nakon nekog vremena, sam posjetio Joomla stranicu, otvorim Joomla 3.3 Back-end demo i vidim Admin panel koji mi izgleda dosta jednostavnije nego prije, tacnije malo me podsjeca na WordPress :smiley:
Ja koristim WP, tako da ti samim tim i preporucujem isti.

1 Like

Da i ja sad bas obratih paznju meni ovo vise kopija wp

Gdje skidate template za WP.
Dali znate za neku dobru bazu podataka gdje se mogu skinuti tenplate ili svaki put googlate?
Zanimaju me free template, ali ako imate neke dobre baze koje se i placaju mozete staviti i te :slight_smile:

Po Vasoj preporuci ovih dana cu poceti istrazivati WP :slight_smile:

Hvala!

Rekao bih wordpress. Joomla ima svoji prednosti, ali nešto all around defintivno wordpress.
Probao sam i radio par projekata s joomlom, ima svojih čari, pa i s drupalom nešto.

WP ima veći comunity, sve što ti zapne netko u svijetu je to već riješio, samo ukucaš pitanje na google.
WP CODEX, odlična onlina “knjiga” svih funckija.

Templet izrada je jednostava.

Teme to nisu skupe, sve su ti do nekih 400-500 kuna, znači gotov proizvod, a uvijek mžeš ih još prilagoditi sebi.

A blog stigma kako je netko napisao još uvijek je ima, ali sve manje i manje jer recimo ako avalon ima na wpu stranicu, i još niz poznatih i uspješnih, onda nema se brige za klijenta s prosječnim mali potrebama.

Štoviše ako je nešto presporo na wpu, imaš niz načina kako olakšati bazu, smanjiti i optimizirati količinu datoteka, uzeti neki cloduflare ili slično, pa neki plugin čak WP cache ili nešto i dobar server, i sve radi savršeno kako treba.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Profit Monkey