WP plugin, postavljanje online dostupnosti

Pozdrav,

napravio sam neki jednostavni WP plugin prema tutorijalima i znam ga uključiti u WP page samo na način da se folder plugina kopira u root/wp-content/plugins.

Kojim putem treba ići da bi plugin bio online dostupan za instalaciju? Koje su uopće uobičajene prakse, pluginovi se uglavnom instaliravaju kroz wp-dashborad plugins ili ima više uobičajenih načina?

Hvala.

Gdje zelis postaviti plugin na glavni WP repozitorij - wordpress.org ?

Ako to zelis evo odgovora za tebe -

Maloprije sam tek izguglao taj wordpress repozitorij …ali onako ugrubo vidim da se puno toga mora ispoštovati da bi plugin prošao njihov review. Moj jednostavni plugin teško da poštuje sve te norme koje su mi totalno nepoznate …a to mi znači dodatno vrijeme za gubiti…

Ne znam koje se opcije nude. Do jučer nisam znao ni za wp repozitorij… (WP mi je općenito velika nepoznanica)

Nije mi potrebno da useri pretražuju wp repozitorij i da tako dođu do plugina, nego će se plugin dijeliti direktno po preporuci. No nakon što ja peri periću prosljedim link gdje se nalazi plugin, on bi ga trebao moći includati na svoj wp site što je jednostavnije moguće. Tipa install button.

Ako je moguće to ikako odraditi a da ne moram gubiti dodatno vrijeme da prilagođavam plugin kojekakvim normama koje zahtjeva review team…to bi bilo ono što trebam.

Ja sam inače prema basic tutorijalu napravio vrlo jednostavan plugin koji se sastoji od svega jednog file-a i ubacuje jedan jednostavni widget na WP site … nekako sumnjam da to prolazi review. I općenito kada sam bacio pogled na review zahtjeve…sve mi je to hrpa nepoznanica.

Ako sam zabrijao oko kompleksnosti prilagodbe za review, može i opaska na to. Jer ovako ugrubo mi se čini to malo komplicirano…

Nisam ni ja dugo radio nista sa WP, ali instalacija Plugina kroz WP Dashboard sa Install buttonom je moguca samo ako se Plugin nalazi na WP Repozitoriju.

Kad trazis neki Plugin preko WP Dashboarda prakticno pretrazujes taj WP Repozitoriji, i kada kliknes na Install Plugin se povuce sa istog repozitorija.

Ono sto bih ti preporucio ako je plugin vec opensource jeste da ga podignes na github, i napises instrukcije u readme file-u.

Tipa da se otvori plugins direktoriji od teme u terminalu i da se tu klonira repoziroij sa githuba.

Zipas plugin (bas zip, NE rar) i onda ga mozes dignut kroz dashboard ( upload new…)

E to se traži. :wink:

Znači, ja bi korisniku mogao ponuditi download plugina, kojega bi on dodao na način “upload new”. Koliko je to uobičajen pristup?? Da li je to korisnicima nešto normalno…ili je to prilično “neugodan” pristup?

Druga stvar, što se tiče review-a plugina.

Sažeo sam cijeli plugin (izbacio sam content metoda form i update, te sažeo malo widget metodu, tako da se vidi ono bitno)

<?php
/*
Plugin Name: plugin_name
*/


class wp_my_plugin extends WP_Widget 
	{

	// constructor
	function wp_my_plugin() 
		{
		parent::WP_Widget(false, $name = __('widget_name', 'wp_widget_plugin') );
		}

	// widget form creation
	function form($instance) 
		{	
		//creating form...
		}

	// widget update
	function update($new_instance, $old_instance) 
		{
		//update...
		}

	// widget display
	function widget($args, $instance) 
		{
		extract( $args );
		$some_form_variable = $instance['some_form_variable'];


		echo file_get_contents('http://www.web.com/some_file.txt');
		echo "<script>Data={affilateID:'$some_form_variable'};</script>"; 
		}
	}

// register widget
add_action('widgets_init', create_function('', 'return register_widget("wp_my_plugin");'));

?>

I sada me ukratko zanima, koliko je zahtjevno gornji banalni code ušablonizirati u sve te norme da bi mogao proći review? Ako netko želi i zna to odraditi…i dalje primam ponude.

Pa ako ga mislis dijelit po dogovoru onda ti ne treba proci review ( review se radi rucno i bitno je pazit da je kod u skladu s sluzbenim smjernicama, updatan na potrebnu PHP verziju, escapan gdje treba, da se koriste WP metode gdje se mogu koristit WP metode, itd.). TI ako ces ga davat po dogovoru bitno je da pazis da nema nekakvih gadnih propusta, infite loopova i slicno. Kolko je to praksa, nemam pojma, valjda ovisi o tome sto je korisnik do sada radio s WP-om. Meni osobno, npr. uplodati zipan plugin je potpuno normalno…

Da, da …skontao sam to. Ali čisto pitam da vidim i drugu opciju. Jer i dalje ne kužim jel to kompleksan proces ili nije. Kako god okrenem, mislim da bi to trebao biti šablonski postupak…samo za prvi puta, previše nepoznatih pojmova i totalno mi se neda proučavati to.

Je li itko radio uopće to??

A svaka stranica koja nudi skidanje pluginova i tema ima i upute na sto treba pazit.
Npr:
https://developer.wordpress.org/plugins/wordpress-org/detailed-plugin-guidelines/

Ma prirodno poštujem većinu tih uputa, jer aplikacija nije nikakav scam type…niti ima išta sakriveno.

Nego je problem kada čitam takve članke, onda naletim na nekakav hijeroglif od norme koju trebam ispoštovati. Onda kliknem na taj hijeroglif i odvede me na stranicu gdje imam hrpu novih hijeroglifa koje bih kakti trebao znati što su. Tko bi to sve istražio što koji vrag znači…

Zasto jednostavno ne pokusas submitati Plugin i vidis gdje si ? Nemas sta izgubiti zar ne :slight_smile:

Postoji masa Plugina na WP Repozitoriju i mislim da je nemoguce da svaki prati svaki standard do u detalj.

U buduce najbolje ti je koristiti neki boilerplate, npr http://wppb.io/

Za wp repozitorij plugin ti porlazi kroz njihov review koji dosta drugo traje, i više od 6 mjeseci jer ih ima puno. Da bi prošao review moraš dosta toga poštivati. Ovisno što je tebi cilj. Plugin se može i uploadati ovako kako su ti napisali, napraviš plugin lokalno, kad je gotovo to zazipaš, dakle zip i onda u wp-u postoji opcija Upload new. Za wp repo, i kad ti ga odobre i stave, e, onda kreće posao kad ti počnu javljati bug-ove, sve ono što nisi predvidio kod izrade.

Ovo nije neki kompliciran plugin Koji je on objavio, kratki kod koji dodaje widget I sl. …Isti tako nezbam sta si ti čekao 6 mj da ti prihvate plugin, ne traje tako dugo možda tjedan dana, i ako ti nešto nije po policy, kažu ti lijepo i objasne sta popraviti i kako. Nije neki problem. Ili sam ja imao sreće do sada ovih par puta pa nisam imao problema…

Vidio sam taj generator…i sigurno da je odlična stvar za krenuti raditi nekakav imalo ozbiljniji plugin …ali ne vidim smisla da svoj single page kratki code zapakiram u hijerarhiju sa preko 15-ak skripti koje mi ništa neće raditi. Volio bih znati što je minimalno potrebno, a to su vjerovatno readme.txt i još pokoji file-ovi…

…bez da ulazim sada u strukturu i standarde koje morao ispoštovati da bi submitao plugin, čisto me zanima da li može proći pristup koji imam u ispisu widgeta koji radi na način:

echo file_get_contents('http://www.web.com/some_file.txt');

…na ovaj način sam zamislio da mogu “remote” neke stvari promjeniti unutar widgeta svim korisnicima koji su dodali plugin bez da rade update plugina. No nekako mi smrdi da takav pristup nije dozvoljen?

Mislim da to neće ići, ali možeš pokušati i oni će ti reći, što trebaš promjeniti.

Vidim da si stavio na freelance da tražiš nekoga da ti objavi to, ne trebaš plaćati. Nije nikakva znanost, a ako trebaš pomoći javi se tu na forumu.

Sve upute i detalje kako dodati plugin u WP repo
https://digwp.com/2010/03/add-plugin-to-wordpress-plugin-repository/

Napravi readme.txt, dodaj gplv2 licencu, i onda odi na https://wordpress.org/plugins/developers/add/, pošalji plugin i vidi šta će ti reći. Kada odobre plugin onda možeš dodavati ostale info, slike itd.