Youtube kanal remix muzike

Pozdrav

Našao sam brdo kanala koji postavljaju remixeve poznatih pjesmi i na tome zarađuju. Zanima me ako je tko ovdje to radio da podijeli iskustva jer vidim da takvi kanali uredno postavljaju video zapise odnosno ne prijavljuju ih za autorska prava muzike itd.

Tipa ovakvi kanali:
https://www.youtube.com/channel/UCJUWuTuRzZ9dJDf9rebvVUA
https://www.youtube.com/channel/UCnHdMS8ghpXiOGbUHA0DpbA
https://www.youtube.com/channel/UCJ9jYST3Rpw-oFJyVmW8DxQ
https://www.youtube.com/channel/UCc3KLArm0svqE1X8JROqFcg
https://www.youtube.com/channel/UCV-DymMBreyj67Unp2FZFxw/featured
https://www.youtube.com/channel/UCa-4wTwPQIEb6B_91yhTELQ/featured

Evo jedna interesantna tema u našem omiljenom Forumu. :blush:

Remixiranje muzike bijaše i moj direktan razlog kupovanja komjutera pred kraj prošlog tisućljeća. Nedugo zatim moje stvari osvanule su i na (mom) webu, a dio njih godinama kasnije i na Youtubeu. Bez problema, no…

Nikako nije riječ o bezazlenoj aktivnosti. :o:
Baš sinoć je bila jako zanimljiva dokumentarna emisija na ovu temu na HRT 3 kanalu koji je dostupan osim u Hrvatskoj i u dobrom dijelu Bosne. Emisija se zvala Remixerski Manifest, šteta ako niste gledali pokušajte pronaći ovdje;


Osnovica je bila o autorskim pravima, spominjao se je i Napster, ali i danas aktuelan Fair Use kao mogućnost ne zaobilaženja Copy righta nego pomirenje suprostavljenih opcija, a koji nikako nije moguć nekome bez iole svoje kreativnosti (ovo je poduža tema).

Autorska prava su subjekt i predikat u rečenici kojom definiramo pitanje iz naslova. Dakle, ne može se tek tako uzeti nečiji rad. nečije djelo i remixirajući ga proglasiti kao svoje. :frowning: Meni se je tako (prije 15-ak godina) jako svidjela jedna Gibonnijeva stvar, samo mi se činilo da bi bila mnogo bolja da ima čvršći ritam bubanj i neke dodatke. Tome sam, pogađate, doskočio tako što sam je sam remixirao i napravio verziju za disco club. :slight_smile:
Kada živite u istom gradu gdje i gorespomenuti autor ne bi bio niti problem doći do njega i upitati ga o mogućnosti plasiranja i vaše verzije. Ja sam išao linijom manjeg otpora pa nisam tražio Gibonnija, a moju su verziu čuli samo odabrani. :rolling_eyes:

Ako biste tražili kontakt sa nekim popularnim autorom recimo u Americi; bojim se da vam to ne bi uspjelo. To sve ako želite legalno raditi, to je jedini mogući način, ali @cyberjs1 reci jesi li se ti okušao u ovme?
To nije nimalo jednostavno kako nekome možda izgleda. Jako bi me zanimalo kako ti to ide, a za kraj posta ću staviti par glazbenih tema koje ilustriraju našu priču i sigurno vam nisu nepoznate. :tv:

Ivo Sanader interesantan je remix, kako glazbeno tako naravno plasiran u vrijeme kada je Ivo bio svima u ustima. :slight_smile:
Ova interesantna ideja ne potječe naravno, od našeg hrvatskog autora. :frowning: Čisto sumnjam da se je autor obratio stranom autoru koji je bio brži od njega. Potvrda tomu je i to što u videu nema reklama, čijim bi postavljanjem sigurno izazvao dodatnu pozornost YT botova i agenata. :frowning:

Dakle, gornja tema se predirektno i očito naslanja na

Duck Saucea i stvar Barbra Streisand, planetarni hit i moj veliki favorit: :slight_smile:
Jasno vam je naravno, da je ovaj remix neusporedivo ozbilniji i popularniji, a da je autor uz sve ostalo sigurno kontaktirao i Barbru Streisand (uz ostalo nekoć i žena Andrea Agassija), vidljivo je to jer se ona osobno pojavljuje i u video spotu.
Kako smo rekli, i ova tema je samplirani original, ali sigurno ih je deejay pitao za dozvolu, vjerujem da svi znate i za originalnu verziju iz 1979 godine;

To su Boney M. - Gotta Go Home :sunny:

Volio bih da se još koji forumaš uključi u raspravu, vjerujem da ima još skrivenih dee jayeva ili barem wannabe remixera. :smile:

1 Like

Mislim da se ovdje pominje i dio sa remixima.

A kako se prolazi npr da se odradjuje lyrics za pesme? Vidim dam a YT ima masa takvih kanala sa reklamama.

To sto imaju reklame na videu, ne znaci da novac od tih reklama ide vlasniku videa. Cest je slucaj da novac ide vlasniku nekog sadrzaja koji je dio tog videa. Npr, napravis klip, stavis neciju muziku, reklame se pokrenu ali novac ide vlasniku muzike a ne tebi.

1 Like