Za koje se sve stranice izrađuje layout u Photoshopu, kako se izrezuje, ...?

pozz,
u izradi web layouta u photoshopu, izrađuje se samo home page ili sve one kategorije npr. about, contact … ?
i kad je gotov dizajn u ps, kad se ide izrezivat, sta onda sa textom, sliikama ?
hvala na odgovoru i ako moze neki link za help ;D

… i kako se imenuju teme. :wink:

…svi dijelovi tj oni vizualni se dizajniraju u ps-u…kada nesto dizajniraš povuces tabulatore i onda počneš tzv croping…ili converting psd into web tj html

Ovisi o složenosti stranice, a ponajviše o tvom izboru. :slight_smile:
U principu kod jednostavnijih stranica najčesće se radi jedan predložak za početnu i jedan za ostale stranice.

Kako pretvoriti PSD u xHTML i CSS?

haha;)

cek znaci naprave se 2 stranice u ps i obje se izrezuju ili? i kak onda dobit ostale stranice s ove druge? to se onda uređuje dalje u dreamweaveru ako je jednostavna stranica? il je jednostavnije napravit sve stranice u ps znaci ono about,contact,products… i sve posebno izrezivat i kodirat? sry al ne kuzim taj dio i onaj sa tekstom i slikama;D
i da kolko jednom pocetniku treba vremena za kodiranje prve stranice?

hvala ;D

dizajn su “slike”, razlika je jedino u tome sto u photoshopu imas layere sto znci mozes da ih razdvojis, i onda samo izrezes (recimo dugme, neki baner, ikone…), dok naravno da ti je u formatu recimo “jpg” ne bi mogao rezati (ne mozes ukloniti tekst na dugmetu, a naravno treba ti tekst biti pravi od html-a a ne slika…)
Takodjer preko photoshopa vidis fino koji se font koristio, koja boja za pozadinu, “uklanjanje” teksta na nekom dizajniranom dugmetu tid.

Ako nisi nikad radio u photoshopu bice ti problem, ali obicno najvise 1h za “rezanje”, znaci bukvalno ako rezes slike iz photoshopa… A koliko ce ti trebati da stranicu napravis u html/css to zavisi od tebe kakav si sa html/css-om

Ako konacna stranica ima neke druge stilove za “home, about, contact us” onda ti treba dizajn, ali obicno se radi o jednom home dizajnu + jednom dizajnu koji ce se primjenjivati na sve ostale stranice.

Za jedan sat ne stigneš dobro ni okom “skenirati” tri PSD datoteke, a kamoli da jednu od njih “izrežeš”.

O, itekako stigneš.

Zavisi od psd-a :slight_smile:

Bacio sam malo pogled na URL. Idealno , za one koji tek počinju i neznaju kako to sve funkcionira.
Naravno ovdje je to prikazano na jedan početnički način gdje nisu zahtjevi veliki, ali to je jedini način kako se cijeli proces može naučiti.

Kada se jednom napravi onda se lako prilagođava i za neke druge projekte, jer je princip isti. Ja primjenjujem jedan princip, da izgled definiram u nekoliko različitih CSS datoteka. Jedna se brine o opčenitom izgledu stranice, druga specifičnostima vijesti i slično.

Stvari se dramatično zakompliciraju ako se to mora raditi za CMS sustav kao što su to Joomla ,WP …
Dodajmo malo dramatičnosti u to.
PSD se treba razrezati npr za CMS predložak. U samome predlošku postoji mogučnost promjene stilova, od boje pozadine, slika kao podloge. Podloga ima razne ornamente po sebi , koje korisnik i ne mora koristiti.
Recimo samo za stil bacgraunda može nakraju narasti na nešto kao ovo .

.bgstyle-wavy-linije {background-image: url(../images/backgrounds/wavy-linije.jpg);}
.bgstyle-diagonal-linije {background-image: url(../images/backgrounds/diagonal-linije.jpg);}
.bgstyle-kikiriki {background-image: url(../images/backgrounds/kikiriki.jpg);}

Praviti različit PSD za različite stranice ima smisla , ako one nemaju zajedničke elemente, a rijetko da nemaju.
Ako naslovi imaju za podlogo neku sliku, vjerojatno je ta slika ista bez obzira o broju stranica.
Druga je isto bitna stvar kada se radi o CMS-u , da do koje razine zaista želimo definirati svaki detalj na stranici ili i prepustiti dizajnerima raznih dodataka.

Uh , dosta za sada. Jesam previše nadrobio.

[quote=“igor”]Ovisi o složenosti stranice, a ponajviše o tvom izboru. :slight_smile:
U principu kod jednostavnijih stranica najčesće se radi jedan predložak za početnu i jedan za ostale stranice.

Kako pretvoriti PSD u xHTML i CSS?[/quote]

[quote=“nedimx2”]dizajn su “slike”, razlika je jedino u tome sto u photoshopu imas layere sto znci mozes da ih razdvojis, i onda samo izrezes (recimo dugme, neki baner, ikone…), dok naravno da ti je u formatu recimo “jpg” ne bi mogao rezati (ne mozes ukloniti tekst na dugmetu, a naravno treba ti tekst biti pravi od html-a a ne slika…)
Takodjer preko photoshopa vidis fino koji se font koristio, koja boja za pozadinu, “uklanjanje” teksta na nekom dizajniranom dugmetu tid.

Ako nisi nikad radio u photoshopu bice ti problem, ali obicno najvise 1h za “rezanje”, znaci bukvalno ako rezes slike iz photoshopa… A koliko ce ti trebati da stranicu napravis u html/css to zavisi od tebe kakav si sa html/css-om

Ako konacna stranica ima neke druge stilove za “home, about, contact us” onda ti treba dizajn, ali obicno se radi o jednom home dizajnu + jednom dizajnu koji ce se primjenjivati na sve ostale stranice.[/quote]

Malo bi se samo nadovezao. Dobio sam jednom PSD u kojem je tekst linkova bio u istom layeru kao i gumbići. U html kodu se posebno definira boja podlooge, pa ako je izrezan PSD na gumbiću da se vidi boja podloga ona bi se vidjela i na stranici, pa čak ako je i iste boje.
Nikada ne primjenjujem striktno font koji je primjenjen u PSD, taj font može biti nedostupan , nemoguće mu je nači edekvatnu zamjenu i slično. Tekstovi tamo služe samo da se dobije dojam kako će izgledati stranica.

Nikada ne izrezujem PSD odjednom, već u fazama. Već kod izrade samoga PSD-a treba uzeti u obzir za koju namjenu će se taj PSD primjeniti.

Budući da je tebi dovoljan sat vremena za razrezvanje, došao sam na zamisao da te pozovem u ekipu za izradu predložaka za Joomla CMS jer ih teško nalazim. Ako si još i vješt u Photoshopu pa i sam možeš smisliti neki predložak, bit ćeš dobrodošao.

Gumbiće treba izrezivati bez uključenoga layera podloge. Ako se na stranici misli primjenjivati neki od grid sustava tada ga treba primjenjivati i na samome PSD. Osobno koristim grid 960.

Da hvala vam za onaj link. Ja posjedujem video tutorijal ali za wordpress teme. Znaci objasnjava od kreiranja psd fajla do prebacivanja u html i ubacivanja wp koda.

Neznam za tvoj tutorijal, jer nisi naveo link gdje se može vidjeti; ali večina je napravljena tako da objašnjavaju samo osnovne stvari. Proizvođaći tema najčešće daju samo podatake o tome kako da promjenite samo nešto od toga . Rijetko će tko otkriti detalje kako i zašto je nešto napravljeno na taj način. Ponekad postoje pri tome ne rijetko i neki trikovi . Drugo sve zavisi dali se koristi neki engine ili ne.

ovisno o photoshop bontonu osobe… rezanje psd stranice moze potrajati od 20 minuta … pa do 2 dana … :slight_smile:

Meni nažalost za to treba od dva dana pa nadalje. Ako je ikako moguće daj nam link od web stranice koju si ti iz fotoshopa izrezao za 20 minuta, pa i za duplo više od toga. Pri tome dakako mislim na dimamičku web stranicu, a na html, za koji je ipak malo lakše napraviti jer se teže uočavaju nedostaci.

Ma to je se on zeznuo. Brzo mu prolazi vrijeme kad kodira :smiley:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja