Zakonitost kopiranja tekstova Googleovih oglasa

Bok,

interesira me sljedeće dali google ads i općenito dozvoljava
da ja određene textove i sl. kopiram na svoj site ali pod uvjetom
da na kraju texta napišem od kuda je taj text ? znači taj text
i na kraju napišem by : ili from :

hvala !

mislim da google nije brige kad su u pitanju oglasi odakle su ti tekstovi, problem bi mogao imati ako vlasnik orginalnog teksta ne bude sretan zbog kopiranja.

A što se googla tiče tu ćeš jedino imati problema sa pozicijom na tražilici zbog kopiranih članaka, jer google baš ne voli dupli sadržaj.

Nije Google problem sam po sebi. (Osim što će ti rušiti poziciju zbog dupliciranog teksta.)
Problem je vlasnik izvornog teksta koji te može prijaviti Googleu ako nemaš njegovu dozvolu.

Kad pitaš za zakonitost, opet nije problem Google.
Po hrvatskim zakonima, neovlašteno iskorištavanje tuđeg autorskog djela je zabranjeno i kažnjivo po zakonu.

Makar to sve ovisi o tome što su ti tekstovi, koliko su veliki, s kojom namjerom se prenose i sl. Nije sad baš svaka glupost na svakom plotu autorsko djelo. Ako se radi o nečemo ozbiljnome, tj. gdje bi možda htio napraviti web-stranicu zanimljivih oglasa ili sl. najbolje je da se konzultiraš s odvjetnikom. Sigurno ima konkretnih slučajeva gdje to nije problem i konkretnih slučajeva u kojima jest (možda uopće ne temeljem Zakona o autorskom pravu).

Evo iskoristit cu ovu temu jer me zanima također nešto slicno.

Evo kako sam prešo na WP podigo sam blog čisto iz razloga da malo vidim kako tu stvari s WP funkcioniraju. Kako baš i nisam imo neko pametnu temu poceo sam da pišem o E.A.Poe i da prevodim neke njegove pjesme i pripovjetke tako da imam neki sadržaj bloga…

E sad kako je E.A.Poe umro prije nekih 100-150 godina ocito da ne mogu tražit dopuštenje autora. Zna li neko kako stoje stvari kad se radi o tekstovima poznatih pisaca koji više nisu među nama? Tko uopce polaže pravo na te tekstove i od koga se uopce može tražit dopuštenje za objavu njihovih djela (ako je dopuštenje uopce potrebno)?

Autorska imovinska prava traju za života autora i sedamdeset godina nakon njegove smrti. Nakon smrti autora, njegova prava prenose se nasljednicima, pa tako oni postaju nositelji autorskih prava preminulog autora u trajanju od sedamdeset godina.

Autorska prava nasljeđuje rodbina, normalnim nasljednim nizom, ali (u načelu) nakon nekog vremena autorska djela ulaze u javnu domenu. Njegova nvj. već jesu. Međutim, uvijek treba vidjeti da li je lokalno zakonodavstvo restriktivnije - ono pod koje spada autor, kao i ono pod koje spadaš ti. Također trebaš uzeti u obzir i prava izdavača materijala koje koristiš kao izvor.

Naravno, najbolje je obratiti se odvjetniku koji je upućen u ove stvari. Možeš probati i s e-mailom na, recimo, Hrvatsku autorsku agenciju (privatna firma, ne daj da te zavara naziv) ili kakvu sličnu organizaciju ili poduzeće.

P.S. Gore je gambo bio vrlo eksplicitan oko 70 godina (tako stoji u našem zakonodavstvu(, ali ja nisam siguran da je to baš tako definirano nekim međunarodnim ugovorom, dok lokalna zakonodavstva sigurno nisu pisali sve isti ljudi. Trebalo bi gledati i američke i hrvatske zakone.

znači iako ja na kraju kopiranog texta napišem od kuda je taj text, opet
bih mogao imati problema od autora ?

druga solucija je da sav text promjenim, redosljed, malo sadržaj , neke
rečenice izbacim i ja još dodam svoj ? dali bi to funkcioniralo ?
ali da tada ne pišem od kuda je taj text ?

hvala

Ovdje je pitanje o kopiranju tekstova. Ne o citiranju dijelova teksta u svrhu recenzije ili slično.
Isto tako, ovdje nije bilo pitanje je o prenošenju gluposti sa plota.

BTW u izvornom nazivu teme bilo je pitanje o zakonitosti.
Sadašnji naziv “Kopiranje tekstova Googleovih oglasa” asocira na nešto potpuno drugačije od postavljenog pitanja.

Ovdje
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries’_copyright_length
je navedeno koliko traje autorsko pravo nakon smrti autora po pojedinim zemljama.
Kod nas je prihvaćen period od 70 godina prema European Union Directive on Term of Copyright.
U SAD (Poe je bio Amerikanac) isto je 70 godina od smrti.

Edit: Tek sada sam pažljivije pogledao što piše na linku kojeg sam dao i vidim da za djela nastala prije 1978 traje 95 godina.
Svejedno, Poe je umro prije 162 godine…

[quote=“gambo”]Isto tako, ovdje nije bilo pitanje je o prenošenju gluposti sa plota.[/quote]Autorsko djelo je “originalna, intelektualna tvorevina iz književnog, znanstvenog ili umjetničkog područja koja ima individualni karakter”.

Znači (a) originalno, (b) intelektualno, © individualno, u (d) književnom, znanstvenom ili umjetničkom području.

Kada razmislim, vjerojatnije je na plotu naći nešto što odgovara ovoj definiciji nego u sadržaju Googleovog oglasa.

Meni, dakle, nije očigledno da tri riječi Googleovog oglasa predstavljaju “autorsko djelo”. Isto kao što jedna parola na zidu nije nužno “autorsko djelo”. Sadržaj Googleovih oglasa su obično trivijalne fraze, niti po čemu jedinstvene i zapravo ne jako različite od bilo koje gluposti našvrljane na plotu. Primjerice:

  • Pomognite sami sebi ako vam trenutna terapija ne pomaže.
  • Izrada web stranica Hosting + domena več od 1500kn.

[quote=“gambo”]BTW u izvornom nazivu teme bilo je pitanje o zakonitosti.
Sadašnji naziv “Kopiranje tekstova Googleovih oglasa” asocira na nešto potpuno drugačije od postavljenog pitanja.[/quote]Nalov je glasio “zakonitost - pitanje”. Svaki naslov, bojim se, asocira na nešto potpuno drugačije od tog naslova. :slight_smile:

Očigledno smo različito shvatili pitanje.
Ako je riječ o kopiranju sadržaja Googleovih oglasa - nema problema.

[quote=“gambo”]Očigledno smo različito shvatili pitanje.
Ako je riječ o kopiranju sadržaja Googleovih oglasa - nema problema.[/quote]Da, sada vidim da se je moglo shvatiti i drugačije – da je mislio na kopiranja sadržaja Googleovih web-stranica koji se odnosi na program Google Ads.

To je problem kod tema koje imaju besmislene naslove i kada autor ne zna postaviti pitanje kako valja.

Pa ništa, mislim da onda ima odgovore na sve, pa neka se odluči.

A kako onda komentirate news portale koji prenose skoro iste vijesti, iste ili malo promijenjene. lli kako croportal prenosi tudje sadrzaje uz link ka originalu, a svi imaju adsense ???

[quote=“mago”]A kako onda komentirate news portale (…)[/quote]U skladu s člankom 8. stavkom 2. točkom 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima. Ako se radi o vijestima. Također i Zakon o medijima ima nešto o tome, ali se to odnosi na medije (u smislu tog zakona). Inače se ne smije kopirati.

AdSense nema nikakve veze s time. Google, u sklopu AdSense programa, još dodatno na to može zahtijevati nešto, ali pretpostavljam da to nije bilo pitanje ovdje (u pdf-u o zakonima).


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja