Zaštita od spam komentara na wordpress sajtovima

U zadnje vrijeme na sajtovima ugasim opciju komentara, ali sad nešta prćkam po starijem sajtu i ima dosta komentara koji su mi pomogli u određivanju šta da pišem, kritikovali ili pohvalili… Pa mi pade na pamet da i na novim sajtovima omogućem komentarisanje, al je problem što kad odobrim komentare dolazi mi hiljade spam komentara. Na tim starim sajtovima sam pokušao se bar malo zaštitit sa comment blacklist al je problem što su nekad i normalni omentari završavali u spamu i što je i dalje prolazilo masu spama. Koje vi zaštite preduzimate? Jel koristite plugine neke? Ima li iđe opcija da se ukine opcija ostavljanja linka u komentarima i da svi komentari koji sadrže linkove idu u smeće?

Imas u WP da trazi odobrenje ako stavi link ili vise njih, ovisi koliko ti hoces.
Ja sam koristio disqus i bio je jako dobar.
Imas akismet pa isprobaj.

Koliko komentari na wp “pune” bazu i koliko su inace opterecenje za sajt?
Jeli bolje uzeti Facebook komentare?

Pune bazu naravno. Sada ne znam sta smatras da je puno… Sa jedne strane komentari su dobri za seo ako pisani sa pravom namjerom. Ako su spam onda nisu ni dobri…
Ako odaberes disqus mislim da neces pozaliti…

Desava mi se na sajtu da me neko bas puni komentarima tipa 1000 dnevno, ali sve to ide na pending ali opet komplikovano je brisati tolike komenatare, da li postoji plugin koji blokira da ukoliko u komentaru postoji link da uopste ne moze ni da ga submituje ili tako nesto?

Implementiraj neku captchu na komentare, nitko nije lud spamat ručno.

Izgleda da niko nije cuo za Akismet…

Ja koristim akismet i vjerujem većina wordpress korisnika…

Ja sam koristio akismet i radio je odlicno do prije 4 mjeseca. Onda sam ga izbrisao i stavio reCAPTCHA in WP comments form i radi odlicno nema kao u akismeta zadrzavanje spama, odobravanje nista :slight_smile: I do danas nijedan spam komentar nije bio.

1 Like

pluginom ili?

da tako se zove plugin.