Zašto Amerikanci vole "share", a Balkanci "comment"?

Radeći sa nekoliko Facebook stranica primjetio sam veliku razliku u engagementu domaće publike i konkretno američke, a ogleda se u tome da naši ljudi nemaju naviku da dijele postove, općenito, nego se više oslanjaju na komentare, eventualno reakcije.

S druge strane na stranicama sa većinskom američkom publikom, na svakom postu uvijek prednjače podijele, zatim reakcije, a tek na posljednjem mjestu su komentari.

Da li se ovaj fenomen može objasniti kulturnim razlika između “nas” i “njih”, jer mi kao važimo za ekspresivne ljude pa iz toga razlike uvijek prednjače komentari, ili je njihovo ponašanje na društvenim mrežama takvo da jednostavno imaju usađenu naviku da dijele sadržaj između sebe? Ili je pak to odraz naše “internet nepismenosti”?

1 Like

Pa ako malo pogledaš profile “naše” tj domace publike,vidjet ces njihove statuse i slike i tjt. Čak što više ako obratiš paznju na djevojke tj fufice moci ces vidjeti da ima 550 fotografija a public je svega 2-3 a dok amerima je normala dijelit sa svojim prijateljima zanimljivosti i tako te gluposti.

Možda Amerikanci imaju nekog drugog posla osim pisati čitav dan komentare po Facebooku … ovi naši nezaposleni Balkanci s kafe na kafu i samo “tračaju” u komentarima! :slight_smile:

Kod nas se jedino citati shareuju dobro… Primjer evo Ekskluziva, stranica koja je izgrađena na citatima.

Iako mi je Ekskluziva duži niz godina na “hidden all” listi, skidam kapu njenim kreatorima koji su sakupili 2 miliona idiota na svojoj stranici i sada to monetizuju na razne načine. Ja mislim da nema lakšeg novinarskog posla od njihovog, što iziskuje manje zaposlenih, a veće zarade.

Mislim da je do navike sto se tice amerikanaca i da je kod njih u trendu da vise dijele postove, a sto se tice ekskluzive izgradili su bas jaku stranicu a koliko vidim i dalje napreduju

lol (post must be at least…)

Mozda jer je kod nas vazno da se kaze, jer ako nisi rekao kao da se nije ni desilo. Takav smo soj. Sto bi rekli “rekao bi pa makar na dupe”

1 Like

Zato što volimo da pametujemo… a imamo i vremena za to :stuck_out_tongue:

3 Likeova

Baš tako! :slight_smile: