Zašto ne raditi logotip u Photoshopu

[quote=“dollars”]Vidi se tko zna raditi u photoshop-u, i da je unikat a ne skinut psd s neta
Respect![/quote]

Logotip se ne radi u photoshopu :slight_smile:

Zakaj se ne bi? ahahahah

Pošto je naša rasprava bila spam, premještam rasparavu ovdje.

Zamolio bih člana Marijan86 da mi da primjer profesionalnog logotipa rađenog u Photoshopu.

Također bih te molio, s obzirom da već godinama izrađuješ logotipe u Photoshopu, da mi napišeš ovdje sve uvrede koje su ti bile upućene kada si nosio iste na tisak.
Isto tako, zamolio bih te da mi staviš sliku reakcija klijenta kada je skužio da mu boje u printu nisu iste kao tebi u Photoshopu.

[quote=“APazinjan”]
Isto tako, zamolio bih te da mi staviš sliku reakcija klijenta kada je skužio da mu boje u printu nisu iste kao tebi u Photoshopu.[/quote]

šta se tiče boja, i u photoshopu se može raditi u cmyk-u. samo treba kalibrirati monitor (kao u ostalom i za corel ili illustrator).

neka slova ili jednostavne oblike je moguće kvalitetno dizajnirati i u photoshopu, ali za logotipe je svakako bolje koristiti vektorsku grafiku.

I u Photoshopu se može crtati u vektorima. Ipak, za to je bolji Illustrator.

pa to sam reko, slova i jednostavne oblike :slight_smile:

edit: hm, vidim da nisam baš to rekao, ali to sam mislio reći :wink:

Ma možeš crtati što god želiš, samo što se više napatiš i dobiješ rezultat lošije kvalitete (ako izvoziš kao vektor za druge programe) nego da si isto to radio u Illustratoru.

a zasto s e nebi mogao raditi i u PSu ? samo sto se je s logotipom iz PSa ograničeno u smislu manipulacije njime. ako su objekti jednostavni shapovi a font je kao “path” moze se s njim isto kao i u vektorskom alatu.
druga stvar je ako su objekti i font rasterizirani i pretvoreni u pixele…
onda se s njim naravno nemoze nista bez drasticnih gubitaka prilikom svake manpulacije koloritom ili objektima.

[quote=“vir2al”]a zasto s e nebi mogao raditi i u PSu ? samo sto se je s logotipom iz PSa ograničeno u smislu manipulacije njime. ako su objekti jednostavni shapovi a font je kao “path” moze se s njim isto kao i u vektorskom alatu.
druga stvar je ako su objekti i font rasterizirani i pretvoreni u pixele…
onda se s njim naravno nemoze nista bez drasticnih gubitaka prilikom svake manpulacije koloritom ili objektima.[/quote]
Može se i juha jesti vilicom. Ali ovo nije tema za raspravu o tome, pogledaj malo u aktivne teme, otvorio sam temu sinoć.

Čuj, ako vi sad meni želite dokazati da se vektor može napraviti u Photoshopu, ok. Ja to već znam. Moja je tvrdnja da se logotipi NE RADE u Photoshopu, to što se mogu je druga stvar.
Ja sam od spomenutog člana bio napadnut kako nemam dovoljno znanja da bih radio logotipe u Photoshopu i da je to moja krivica (čime je zapravo autor posta ostao neznalica), pa tome moja reakcija.

pa ne trebate se napadati i svađati zbog toga, ako on preferira photoshop, njegova stvar.
a grafika i logotipovi za web se mogu raditi u photoshopu, ako se unaprijed zna da se taj logo nikad neće trebati štampati na kamion ili jumbo plakat :slight_smile:

nego, ja sam prije mjesec dana otkrio fireworks, ima sve što meni treba. prije sam se mučio korištenjem photoshopa i corela istovremeno :confused:

poanta: za profesionalni dizajn logotipova preporučuju se vektorski programi. photoshop je ipak i prvenstveno alat za obradu slika.

nemam bas vremena pregledavati trenutne teme pa cu si ipak dopustiti taj luxuz da ti ovdje zauvijek kratko odgovorim.
u zivotu se trebas kloniti dviju stvari:

  1. iskljucivosti
  2. tvrdnje

jer i jedna i druga su metodologija koju koriste oni koji nemaju dovoljnu kolicinu znanja ili informacija.
izadji van na ulicu i pogledaj svijet oko sebe!!
sto je karakteristika toga meterijalnog svijeta kojeg vidis oko sebe?
to da mu bnamjena odredjuje oblik.[/b] i namjena mu opet odredjuje i nacin izrade.
katusova bodlja i list u džungli namjenski sluze istome: sakupljaju vlagu.
samo sto kaktusova bodlja u pustinji ne moze postojati na nacin kao sto postoji list u džungli.
jer u pustinji nema vlage dok u džungli je ima u izobilju.
i kada bi kaktusov list u pustinji postojao kao onaj u džungli trošio bi vise nego sto moze skupiti.

sad se vrati cetiri reda gore i procitaj ponovo : svrha/namjena/ odredjuje oblik !!!
sad idemo na logo: ako je namjena loga jednostavna web prezentacija 400x 250pixela onda on moze biti napravljen i u obicnom paintu.
i taj logo sluzi samo tome.i nicemu vise.jer mu nacin izrade ne podrzava bilo kakvu drugu namjenu .
i jer je neprilagodjen.
na isti nacin kao sto list iz džungle ne mozes prebaciti u pustinju i ocekivati na raste i da se prilagodi svojemu novom okruzenju.

ako se zeli kvaliteten “multipraktik” funkcionalan logo onda on mora biti izradjen vektorskom grafikom.bez bilo kakvih strokea, sjena,bluranja i slicnoga…
jer taj dio je onaj koji pripada PSu u trenucima kada se taj doticni logo razradjuje tematski i aplicira na odredjene/zadane/ objekte.

sto opet ne znaci da se taj logo ne moze izraditi i u PSu…
a to se bas i ne moze nauciti na forumu…

Sada je na webu, sutra će biti na šalici, preksutra na promotivnom plakatu, majici itd. Zar je bolje onda dodatno plačati precrtavanje? Ili da se to odmah sredi kako spada u osnovnoj verziji, a onda se Photoshopom doradi ukoliko je potrebno za tu i tu namjenu.

[quote=“APazinjan”]Čuj, ako vi sad meni želite dokazati da se vektor može napraviti u Photoshopu, ok. Ja to već znam. Moja je tvrdnja da se logotipi NE RADE u Photoshopu, to što se mogu je druga stvar.
Ja sam od spomenutog člana bio napadnut kako nemam dovoljno znanja da bih radio logotipe u Photoshopu i da je to moja krivica (čime je zapravo autor posta ostao neznalica), pa tome moja reakcija.[/quote]

bez “vi” :slight_smile: . na forumima se svi “persiraju” u II licu jednine.
gledaj: jednoj je vlastito misljenje,znanje,iskustvo,zelja za racionalizacijom,dalekovidnost, pronicljivost,iskustvo…zelja da se pomogne…bude covjek, ne naplati “bez veze” itd…

a drugo je : “vezi konja kako gazda rece”.jer se ne moze mnogima pojasniti da crtanje vektorskog oblika košta novaca…jer da bi to naucio i znao trebas godinama grijati stolicu.
i ne samo crtanje vec i ispunjavanje stotina zahtjeva koje netko pred tebe postavi gledajuci na sve kao na finalni proizvod:“to je SAMO” jedna slicica".
jer nekome je to “SAMO” a nekome su to “GODINE”.

logotipi se ne rade u PSu .to stoji.
jer PS je ogranicen alat:sve ono sto pretpostavlja “prezentacija” PS nemoze kvalitetno odigrati.

ako te netko trazi logo i znas source izvesti u vektorskoj grafici u prednosti si pred onim koji to ne zna.
jer s tim logom mozes gdje zelis sutra,za pet godina…dok onaj koji ga je napravio u PSu s njim moze na jako malo mjesta.
primjer: ne moze rasiriti taj logo za wall-scape sa 100 DPI u omjer 1: 10 velicine 20x 10 metara i rasterski exportirati jer ce dobiti file tezak par stotina GB kojeg mu racunalo ne moze niti sazvakati.

i ovaj koji to ne zna treba molit boga da takav njegov logo /ratserski .tiff ili .png i iz PS-a/ iz njega treba precrtavati.
jer nikada nece niti moze biti “isti” .
a ne moze biti isti jer ima razlicite “sourceve” tj izvore.
i nije pozeljno da PS bude source za logo .moze biti za web ali nije pozeljno za bilo sto drugo.
i PS moze zadovoljiti i color profile, i izradu — ali je “kratak” kod “stvaranja” i exporta.
jer on je alat za obradu gotovih importiranih objekata a ne alat za kreiranje i stvaranje istih.

Ne mogu zamisliti da radim logotip u rasterskom alatu iz više razloga, jedan od osnovnih jest promjena oblika pojedinih grafičkih objekata koji sačinjavaju logo. U vektorskim alatima postoji linija i ploha-ispuna ‘zatvorene’ linije koju lako mjenjaš i prilagođavaš potrebi. Drugo u vektorskom okruženju kriva linija zadata je svojim vrhovima-nodovima gdje u uvećanom prikazu, lako popravljaš, pomjeraš, zakrivljuješ i usklađuješ potrebi.
Jedna od velikih zabluda kod vektorski odrađenih grafičkih oblika jest da je on za sve veličine (malo sutra) logo se radi za određenu veličinu iliti dimenzije prikaza i način prikaza. Jedno je, da krenem od najmanjeg grafičkog prikaza tj, logoa Favicona 16X16 px, pa recimo logo za prikaz na webu(visoka rezolucija), pa televizija, pa za ispis papir ili super foto papir ili jumbo plakat. Logotip se za svaku dimenziju mora prilagoditi, pa može se reći i napraviti novi iz neke osnovne ideje. Zašto, pa zato što grafički elementi logotipa u jednoj dimenziji-veličini su sasvim jasno vidljivi i imaju smisao dok u drugoj već traže doradu. No to sve opet ide u prilog konstataciji da logotip treba raditi u vektorskom alatu jer raster za jednu dimenziju je vrlo teško a gotovo i nemoguće prilagoditi drugoj.

Zato postoji KNJIGA STANDARDA u kojoj dobiješ varijacije logotipa za sve namjene od tiska na olovci pa do billboarda.

[quote=“vir2al”]bez “vi” :slight_smile: . na forumima se svi “persiraju” u II licu jednine.
gledaj: jednoj je vlastito misljenje,znanje,iskustvo,zelja za racionalizacijom,dalekovidnost, pronicljivost,iskustvo…zelja da se pomogne…bude covjek, ne naplati “bez veze” itd…

a drugo je : “vezi konja kako gazda rece”.jer se ne moze mnogima pojasniti da crtanje vektorskog oblika košta novaca…jer da bi to naucio i znao trebas godinama grijati stolicu.
i ne samo crtanje vec i ispunjavanje stotina zahtjeva koje netko pred tebe postavi gledajuci na sve kao na finalni proizvod:“to je SAMO” jedna slicica".
jer nekome je to “SAMO” a nekome su to “GODINE”.

logotipi se ne rade u PSu .to stoji.
jer PS je ogranicen alat:sve ono sto pretpostavlja “prezentacija” PS nemoze kvalitetno odigrati.

ako te netko trazi logo i znas source izvesti u vektorskoj grafici u prednosti si pred onim koji to ne zna.
jer s tim logom mozes gdje zelis sutra,za pet godina…dok onaj koji ga je napravio u PSu s njim moze na jako malo mjesta.
primjer: ne moze rasiriti taj logo za wall-scape sa 100 DPI u omjer 1: 10 velicine 20x 10 metara i rasterski exportirati jer ce dobiti file tezak par stotina GB kojeg mu racunalo ne moze niti sazvakati.

i ovaj koji to ne zna treba molit boga da takav njegov logo /ratserski .tiff ili .png i iz PS-a/ iz njega treba precrtavati.
jer nikada nece niti moze biti “isti” .
a ne moze biti isti jer ima razlicite “sourceve” tj izvore.
i nije pozeljno da PS bude source za logo .moze biti za web ali nije pozeljno za bilo sto drugo.
i PS moze zadovoljiti i color profile, i izradu — ali je “kratak” kod “stvaranja” i exporta.
jer on je alat za obradu gotovih importiranih objekata a ne alat za kreiranje i stvaranje istih.[/quote]

Kao prvo, iza zareza, točke, dvije točke, točke zarez ide razmak!

A sada na temu! Čovjek nije rekao da se u PS-u ne može napraviit logo nego je rekao da to nije profesionalno. Znači PS nije namjenjen za izrađivati logotipe nego je to alat za uređivanje slika. Možeš ti napraviti logo i u Paintu, ali to nije profesionalan logo i to znači da Paint nije program za izradu logotipa…

raditi logo u ps-u je zfušat posao.
netko je već spomenuo primjenu na bilboard, ja bi se samo nadovezala na aplikacije na sitnu ambalažu itd…
džaba efektan izgled ak nije primjenjiv za tisak ili se dijelovi gube prilikom procesa tiskanja,dobiš mrlju od zasjenčanih djelova itd…
nažalost nagledala sam se toga u poslu brdo puta.