Zašto toliko dugo traje da se nameserveri prilagode

Na domeni sam promijenio nameservere prije 24 sata, kod svih drugih ljudi sajt normalno radi i preko proxy kod mene neće. Zašto*?

Zato sto tvoj internet provajder nije osvjezio nameservere!

I ja si to pitanje postavim svaki put :slight_smile: Nike ti je odgovorio. Ja sam nedavno na T-comu cekao par tjedana da se osvjeze nameserveri.

Jedino mozda postoji mogucnost da je problem u tvom windows cacheu, probaj u command promptu upisati ovo:

ipconfig /flushdns

Ako ti i dalje ne radi sajt onda se mozes samo nadati da se ti provider sto prije osvjeziti nameservere.

U principu, ne bi trebalo čekati ISP-ove da “osvježe” svoj DNS cache. Naime, tu vrijednost (osvježavanja) sam postavljaš na svom DNS serveru, a ostali kupe to vrijeme isticanja zone u isto vrijeme kad pokupe zonu. Zato se dan prije neke promjene treba podesiti vrijeme osvježenja zone na npr. 5 minuta.

Tako to radi po standardima i u teoriji.

Međutim, činjenica je da naši ISP-ovi doista štede bandwidth gdje god mogu pa ne osvježavaju svoj DNS cache po pravilima nego po nekim njihovim vrijednostima. Najgori po tom pitanju su Optima i Bnet, a T-com i Carnet su po tom pitanju najbolji. Iskon je dugo vremena muku mučio sa svojim DNS sustavom radi trika da se pokaže brži nego što i teoretski može biti (servirao je i DNS zone iz cachea, ali i stranice), ali se stanje dosta popravilo otkad ih je kupio T-com.

[quote=“Sljaker”]U principu, ne bi trebalo čekati ISP-ove da “osvježe” svoj DNS cache. Naime, tu vrijednost (osvježavanja) sam postavljaš na svom DNS serveru, a ostali kupe to vrijeme isticanja zone u isto vrijeme kad pokupe zonu. Zato se dan prije neke promjene treba podesiti vrijeme osvježenja zone na npr. 5 minuta.

Tako to radi po standardima i u teoriji.

Međutim, činjenica je da naši ISP-ovi doista štede bandwidth gdje god mogu pa ne osvježavaju svoj DNS cache po pravilima nego po nekim njihovim vrijednostima. Najgori po tom pitanju su Optima i Bnet, a T-com i Carnet su po tom pitanju najbolji. Iskon je dugo vremena muku mučio sa svojim DNS sustavom radi trika da se pokaže brži nego što i teoretski može biti (servirao je i DNS zone iz cachea, ali i stranice), ali se stanje dosta popravilo otkad ih je kupio T-com.[/quote]

Prema svim mojim iskustvima najgori je t-com a zatim bnet, optima mi najbrže osvježava dns

Ja ne razumijem to najbolje, ali mogu samo reći da kad promijenim name servere na Dynadotu da su vidljivi na whoisu u roku minute-dvije.

Spomenuo sam Dynadot u nekoliko svojih postova, ali nemam nikakvu proviziju od njih, samo volim taj registrar :wink:

i meni su tak nekad brzo


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja