Zašto zakon nije jednak za sve

Evo primjera Megaupload zatvoren radi kršenje autorskih prava i pranje novca.
Youtube-kršenje autorskih prava preko 25% sadržaja koristi muziku koja je zaštičena autorskim pravima i nije im se još ništa desilo.
Google-pranje love adwords uvjek se mogu vidjeti hrvatski oglasi jeli oni plačaju porez u hrvatskoj,americi tj. zašto ne plate dobit u zemlji u kojoj su ostvarili prihod.?

http://danas.net.hr/novac/page/2010/10/22/0645006.html

Zašto onda zakon ne vrijedi za sve jednako?

Zato što YouTube funkcionira u skladu s istim zakonima koje su tipovi iz Megauploada nvj. kršili (jesu li stvarno, pokazat će suđenje).

Ako odeš na megaupload.com, vidjet ćeš da su optužbe podnesene za reketarenje, urotu da se počini kršenje autorskih prava, urotu da se počini pranje novca i kršenje autorskih prava. Mislim, dakle, da se tu radi o nizu ozbiljnih kaznenih djela i da ih je FBI pratio već dulje vremena, a ovo o kršenju autorskih prava je jedna od optužbi koje su iskrsnule tijekom istrage. Uopće, što se toga tiče, ne mora značiti da je optužba za kršenje autorskih prava podignuta zbog materijala koje su korisnici uploadali. Tko zna što su ovi sve radili.

Recimo, kada su ono Rakaru policajci zaplijenili laptop pod sumnjom da ima informacije tko je počinio neko kazneno djelo (i kasnije vidjeli da takvih informacija nema), da su (samo hipotetski primjer) tijekom te pretrage računala našli da ima nelicenciranu kopiju Windowsa ili nešto takvo, uredno bi ga optužili za to - morali bi po službenoj dužnosti. Tijekom istrage za nešto, može iskrsnuti i hrpa drugih stvari. To ne znači da zakon nije jednak za sve.

Što se samog YouTubea tiče, on funkcionira u skladu s važećim zakonima u SAD-u. To što neki njihovi korisnici (50 % njih, kako kažeš) moguće krši zakon, nije odgovornost YouTubea. Odgovornost je YouTubea, međutim, ukloniti sporne materijale po određenom postupku predviđenom u zakonodavstvu SAD-a, po tvz. DCMA-u. Taj postupak se pokreće tako da se podnese prijava YouTubeu (tzv. DCMA Notice).

Ova SOPA, PIPA i ti zakoni koji su nedavno propali u SAD-u su u biti išli za time da i operatere (YouTube) učine suodgovornima.

Ako te zanima više o Megauploadu, više detalja pogledaj ovdje, cijela optužnica od 72 stranice je objavljena, a čini se da su aktivno pomagali piratstvu i na kreativne načine eskivirali tzv. DCMA:

Ah google i youtube su prejaki igrači, koji u velikoj mjeri surađuju sa glazbeno/filmskim lobijima. Megaupload nije surađivao i eto mu ga na. Ne vjerujem da će uspjeti dokazati ni pola ovih optužbi upravo zato jer će odvjetnici koristiti iste argumente koji su u uvodnom postu. No nije ni bitno, cilj je već ostvaren, stranica zagašena.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja