Ziro racun i porez

Sigurno ima netko tko je upucen i zna odgovor na ovo:

Dakle posjedujem tekuci i ziro racun i sav novac koji mi uplate strani klijenti idu na paypal i sa paypala na ziro racun, kasnije taj novac prebacim na tekuci.

E sad cuo sam da je ziro racun oporezim pa me zanima dal mi se moze pojavit porezna i pitat me odakle taj silni novac?

Takoder jel bolje onda za rad sa stranim klijentima koristiti devizni?

Imao ti devizni ili ziro, oba racuna porezna vrlo lako vidi, tako da ti je u biti svejedno po tom pitanju.

Dobro a jel postoji neko rijesenje da ne dode do toga? Koji limit ne smijem prijec ?

Mislim da je bolje devizni, žiro je baš poslovni, spojen sa poreznom, devizni nije, mislim da za njega ne moraš plaćati a ne mogu ti ga provjeravati osim ako država ne izda nalog, ali onda je to kao kod tekućeg a to je skoro nemoguć scenarij kod nas osim ako nisi kriminalac. Nisam siguran u ništa što sam napisao, ali ako imaš izbora svakako devizni prije žiro.

Na sve vrste računa, odnosno zakonski određne prihode se plača porez.
Svejedno, devizini, tekuči, žiro…

Po zakonu nema minimalnog iznosa prihoda na koji moraš platiti porez.
U praksi je to drugačije. Porezna ne gleda (ili joj nisu zanimljivi) povremeni, manji
iznosi. Makar te teoretski mogu zaj i za 1kn.

Neću iznosti detalje, da ne prizivam vraga. Ali iz moga isustva;
ne moraš povremene, manje uplate prijavljivati.

Mislim da oni više gledaju kontinuitet i opise plačanja nego same iznose.

Potpuno krivo.
Porez se placa samo na ostvareni dohodak kod fizickih osoba koji je primljen na ZIRO-RACUN. I to za iznos koji je veci od 80.000 kn u fiskalnoj godini (ako se nije promjenio zakon). Nakon tog prelazis u sustav PDV-.a. i placas 25%.

Tekuci racun porezna ne provjerava niti ima ovlasti, buduci da na njega moze stizati svasta, pozajmice, krediti, pokloni ovo ono.

Sto se tice deviznog racuna, postoje tekuci devizni racuni i ziro-tekuci racuni. Ako si otvorio u banci devizni racun, 100% sam siguran da imas tekuci devizni racun, buduci da se ziro-devizni racuni otvaraju samo za samostalne djelatnosti (najam apartmana, neka proizvodnja i sl.) kod fizickih osoba.

Dakle porezna NE KONTROLIRA devizne tekuce racune i kunske tekuce racune i bio bi glup kada bi ista prijavljivao i prikazivao.

Slazem se, nesto slicno sam i ja gore napisao. Devizni racun je kao tekuci, samo za devize i banka to stiti, ne smije ni drzava imati te podatke. Ziro racun je nesto drugo, tamo sjeda lova od obavljanja nekih djelatnosti i placa se porez na to, u njega porezna ima uvid.

1 Like

Porez se plaća na svaku kunu, a ovih 80.000 kn spomenutih gore se odnosi na sam prag pdv-a, i to je sad 230.000 kn, a ne da se ne treba plaćati porez ako se ne dođe do the cifre.

@tonip za svaku kunu porez je negdje vec placen, to nije sporno. Ovdje pricamo za porez na lovu koju fizicka osoba ostvaruje od neke djelatnosti tipa najam stana, prihod od autorskih ugovora, ugovora o djelu i sl. Do limita mislim 80.000 kn fizicka osoba ne placa ama bas nista, no ako predje navedeno onda je obveznik PDV-a i placa PDV na prihod. Navedeno se odnosi na uplate sa ziro racuna, buduci da se svi navedeni oblici uplata moraju primati na ziro racun. Sad me nemojte hvatati jeli 80.000 ili 230.000. Za fizicke osobe neznam, no to se 1.1.2014. promjenilo u odnosu na pravne osobe. Njima je porastao limit za ulazak u PDV s 80.000 -> 230.000.

Mozeš li mi pokazati link gdje piše da se do 80.000kn fizička osoba ne plača nista? Zanima me ako se ostvaruju prihodi isključivo preko autorskog ugovora gdje se može pozvati na tu stavku? Ne pričamo o pdv-u naravno, vec samo porez na drugi dogodak.

To i mene zanima,jer neki tvrde da treba platiti svaku kunu,pa mi sad nije jasno

Resenje svih problema je www.payoneer.com