1password dobro ili lose

Admini/Moderatori ne znam u koju kategoriju da ovo stavim

Sta mislite je li 1password.com dobra opcija ili je to za malu decu?

Imam mozda preko 30 login-a i sve to nekako pamtim, vecinom su razlicite lozinke ali sta ako malo “napuknem” pa sve to zaboravim.

Ako sve to stavim u 1password i imam jednu master lozinku, lakse je ali sta ako neko “provali” tu master lozinku onda sve ode u p. m.

Sto ako ti kazem da mozes imati samo jednu lozinku, a opet za svaki login različitu? Zvuči koontradiktorno i nemoguće, ali nije :slight_smile:
Ovako… smisli si univerzalnu lozinku, npr “Mypass”

I sada se recimo logiraš na Gmail, moraš stvoriti svoj algoritam koji povezuje tvoju univerzalnu lozinku sa riječju “gmail”.
Recimo gmail ima 4 slova i onda za gmail kreiras lozinku “Mypass4”, ili zadnja dva slova gmaila su “il”, a čitana naopako su “li” …i onda pass za gmail kreiras “Mypassli”, a za facebook "Mypassko"
To je to…trebas samo pamtiti svoju univerzalnu lozinku i svoj algoritam koji iz univerzalne lozinke i imena aplikacije gdje se logiraš… kreira lozinku za taj servis.

Pazi samo da univerzalna lozinka sadrzi velika i mala slova, brojeve i znakove…tako da si spreman kad se sretnes sa aplikacijama koje ce zahtijevati nešto od toga.

Tarannn… simple and safe :wink:

P.S. ja ovom metodom zapisujem i pinove kartica na poleđinu kartice. Samo kaj na poleđini piše 6 brojeva, a samo ja znam koji su ključni i kojim redosljedom…i taj algoritam je safe pohranjen :slight_smile:

4 Likeova

@bozoou ovo je za desetku, ustedeo si mi 3$ mesecno he he
Mislim da je sigurnije od 1password

Hvala puno.

1 Like

Sigurno sigurnije, a i jednostavnije!

Samo nemoj prebanalan algoritam smisliti da bude preocigledan…a opet nemoj komplicirati da ne gubis dragocjene sekunde prilikom logina.

Moguce je naci konekciju koja je dovoljno konpleksna da ju nije lako otkriti, a tebi da je jednostavno vizualno spajati imena :wink:

1 Like

ili koristi https://keepass.info/

Instalira se aplikacija, kreira se neka “baza” passworda koja se moze otkljucati samo jednim passwordom a unutra su ti svi passwordi. Koristim vec nekoliko godina to i bas sam zadovoljan.

Najbolja stvar je sto se moze povezati sa puttyjem i sa jednim klikom se ulogujes na server.

LastPass + YubiKey

Tako i ako netko zna tvoju master lozinku ne moze se prijaviti

1 Like

Mozda ipak uzmem ovaj 1password jer koliko sam citao po netu to je sigurno.

Dobra je fora sto mi je preporucio @bozoou ali nema veze to je 3$ mesecno jer imam lozinke fdgfd86@!dfd
to se ne moze probiti skoro nemoguce.

Ne oslanjaj se na neke servise što se tiče osobnih lozinki. Da je firma u pitanju , pa radiš lozinke za treće stranke onda ok imati sve negdje složeno. Kako ti je @bozoou napisao, napravi si shemu u glavi i ne brini.

upravo to … ja takvu šemu imam da i sam nekad zaboravim kako mi idu šifre … treba vremena da se sjetim

tačno da me neko kidnapuje i da me uzme mučit da odam šifre ja nekad ne bih znao reći ubijte me ne znam

Mislis zbog sigurnosti ili nije potrebno?

Imam nekoliko sajtova, oko 15 email adresa, server sa cpanelom, svaki sajt svoj cpanel lozinku i najgore sto od servera sam stavio lozinku 64 karaktera i to sve odstampo, zamisli kucanje 64 znaka kad treba da se ulogam u WHM

Zbog sigurnosti mislim.

Zamisli u glavi i zapamti jaku lozinku koja se pridržava osnovnih pravila. Da je min 8 karaktera, da ima velika i mala slova, barem jedan broj + ludi znak. Zamijeni ih sve i to je to.

Imam i ja logiranja svakodnevno po 20- 30 i sve radim sa 2-3 password iz glave. Ovisno gdje koji želim ostaviti jer imam manje vrijedne password za lakše stvari pa do najjačeg koji ostavljam na samo provjerenim servisima Google, PayPal, godaddy …

Uh ne znam sta da radim dali da sam napravim nku konbinaciju ili da uzmem 1password.com

Na sve cpanel i WHM sam stavio Two-factor authentication kao na gmail racune, to mislim da je nemoguce probiti jer treba racunati da sam nebitan i da nema razloga da me prati neki ozbiljan haker (ako ne racunamo moju curu) he he

Koliko je pametno cuvati lozinke u pregledniku kao sto je Chrome ili Firefox?