26. Marta nam stiže Wordpress 6.5

Za nekoliko dana nam stiže novi WordPress update koji bi trebalo da bude najveći do sada.

Evo šta sve možemo da očekujemo u WordPress 6.5:

Prvo, imaćemo super brze prevode koji će ubrzati naše sajtove i učiniti iskustvo korisnika i razvoj web stranica mnogo efikasnijim.

Zatim, dolazi revolucionarna Font Library koja će nam omogućiti da lako biramo između velikog broja fontova i unapredimo izgled naših sajtova.

Takođe, fokus će biti i na boljoj saradnji između timova, što će olakšati zajednički rad na projektima.

Uz to, poboljšana pristupačnost administrativnog panela olakšaće korišćenje platforme svima, bez obzira na njihove posebne potrebe.

I to nije sve! Automatizacija testiranja, optimizacija učitavanja opcija i mogućnost automatskog vraćanja na prethodne verzije dodatno će poboljšati performanse i sigurnost naših sajtova.

Ukratko, WordPress 6.5 donosi mnogo uzbudljivih noviteta koji će unaprediti naše iskustvo korišćenja ove platforme. Priča se da će ovo biti najveći update wordpressa ikada i da će biti puno promena, više nego ikada pre.

Međutim postoji i bojazan da bi na pojedinim sajtovima moglo da dođe do problema pa je na wp sajtu izbačena preporuka i instrukcije, kako pripremiti sajtove za ovaj novi, veliki update.

2 Likeova

Hajde da vidimo. Radujem se svakom napretku.

1 Like

Da doprinesem malo temi. Evo šta još donosi wordpress 6.5

2 Likeova

Upravo sam odgledala ovaj video i najviše mi se svideo deo na 3:39 gde autor govori o velikom ubrzanju koje će nam doneti novi wordpress. Jedva čekam :smiling_face_with_three_hearts:

3 Likeova

Da li ste veći fanovi FSE ili Klasičnih tema? Ja sam još uvijek nekako bolji sa klasičnim temama, i uopšte klasičnim pristupom.

1 Like

Pa to zavisi od stranice koju praviš. Mada mislim da se danas puno više koriste “Full Site Editing” teme koje su prilagođene za razne WP blok uređivače. Za običan blog sajt dobre su i klasične teme koje su dosta lakše za uređivanje i održavanje. Uglavnom nije bitno čega smo fanovi, već šta nam je potrebnije. Ako se pravi sajt koji će imati gomilu aplikacija i nekih specifičnih funkcija tu mora da ide FSE tema koja je prilagođena za to, a ako je nešto jednostavno, tipa običan blog, može i klasična tema. A ako baš moram da odgovorim šta više volim, moj odgovor je FSA teme.

Kako su počeli sve i svašta ubacivati u WP počet ću tražiti običan CMS.

1 Like

tako su govorili i kada se proculo za wp, masovno su koristili joomlu, drupal i onu rusku skriptu za blogove, meni je prvom wordpress tada bio prekomplikovan :smiley:

meni je samo bitno da se sajt sto brze ucita … sve je stvar navike, na FSE teme se treba navici … ali sam za bilo koju kombinaciju koja ce ubrzati sajt :smiley:

1 Like

I meni u početku WP bio komplikovan pa sam koristo joomlu. Sada sam na wordpressu. Mada i dan danas se ne mogu snaći u gutenbergu editoru,jednostavno ne znam gde da šta tražim kada pišem članak nego koristim onaj advanced editor uz classic editor.

1 Like

Koristio sam Mambo pa Joomlu dok nisam našao WP koji je bio full jednostavan.

Da i meni taj gutenberg editor nije sjeo i ti blokovi. Klasičan editor je k’o da sam u LO Writeru tj. MS Wordu.

Postoji ClassicPress, fork WP-a.

Tažim da je jednostavan te da mogu u temi promijeniti ono što hoću što lakše.

1 Like

Ja također ne koristim Gutenberg nego classic editor. Gutenberg mi je totalno neintuitivan i zbunjujuci.

3 Likeova

Ja polagano zbog posla ulazim sve više u FSE, React i sl. Ma da sam u duši PHP-ovac i ne sviđa mi se previše novi način pravljenja tema. Ne moraju klijenti moći baš sve sami promijeniti, zato imaju nas, a i uglavnom kada žele nešto sami da rade zeznu stvar, pa onda popravljaj.

ovi iz wordpressa nisu nikako mogli da zaobidju mane php-a pa su napravili gutenberg koji je u javascriptu :smiley: i to je odlicno rjesenje

1 Like

JS je ok, naravno kada praviš custom temu od nule, pišeš i JS i PHP. Samo mi se čini da u WordPressu sa FSE sve to još uvijek izgleda nezrelo. Malo, malo, gutenberg zabaguje. Što ne znači da za godinu ili dvije može biti skroz druga situacija. Zato me raduje svaki napredak.

1 Like

Pa ako si u duši PHP-ovac, onda svakako moraš da voliš wordpress, koji važi za najpopularniju platformu za upravljanje CMS sadržajem, koja je izgrađena uglavnom od PHP programskog jezika. Wordpress je po meni jedan od najboljih primera upotrebe PHP jezika u svetu web razvoja.

Tražio sam nešto novo i inovativno, isprobat ću Gutenberg i obavijestiti vas

[image]

WordPress 6.5 is expected to ship on March 26, 2024, and the first beta version is scheduled for release on February 13.

Majo, apsolutno sam sagalsan sa tobom, i volim WordPress i PHP, plaćaju mi račune, tako da ne mogu da ga ne volim. Nego, WordPress ide putanjom gdje u razvoju ima sve manje i manje PHP, a to mi se ne sviđa, konkretno FSE.

Wordpress je u potpunosti napisan u PHP-u, ali takođe koristi i HTML, CSS i JS za front end radnje. Dakle, WP je u potpunosti jedna od najboljih PHP platformi, koja služi za upravljanje CMS-om, ne ide putanjom sa manje PHP-a, WP je 100% PHP. Ali nije ni bitno, previše smo se odaljili od početene teme, a to je WP update 6.5

2 Likeova

Vidim da mi se wordpress automatski updejtovao na WP 6.5 i primetila sam da ima nekih problema sa pisanjem title teksta na članku i sa podnaslovom. Da li je još neko od vas primetio neke promene ?

1 Like