Adobe Illustrator - različit prikaz slika

Zdravo svima,

Radi se o grafici za štampu. Imam nekoliko slika radjenih na različitim komjuterima a sa istim postavkama )spot colors). Sad ih eksportujem u .jpg rgb format ali sve su mi različitih nijansi iako bi trebale biti iste. Probala sam za sve njih podesit isti profil u Illustrator al i to ne pomaže. Ako je neko imao slično iskustvo, help…
Tnx…

Kad ih exportujes, da li sve slike gledas na istom monitoru?

Imaš nekoliko slika? U kojem formatu, vektorskom (Ai, EPS, CDR, PDF…) ili rasterskom (JPG, PNG, PS…)?

U grafičkim standardima postoje dvije esencijalne skupine boja. To su RGB i CMYK. RGB paleta je prediviđena za import, eksport, obradu rasterske grafike a CMYK paleta za manipulaciju vektorske grafike.

Profi grafički programi, bez obzira jesu rasterski poput PS-a ili vektorski, poput Ai-a, mogu imporatati i eksporatati kako vekorske, tako i rasterske fajlove ali;

1.) Ako importaš rastersku grafiku u canavas ilustratora, kojem si unaprijed odredio RGB ili CMYK paletu - dolazi do automastske kalabracije sa RGB-a na CMYK (ili obrnuto). Isto vrijedi i za PS ili bilo koji drugi rasterski program.

2.) Što se tiče same štampe. Ako nemaš vrhunski grafički monitor (cca 20k kn) + kalibrator (cca 3k kn), paleta boja ti nikada neće biti 100% identična onome što vidiš na ekranu. Devijacije znaju biti ogromne. Uz to moraš imati na umu da sami kalabratori (i monitori) imaju odstupanja, bez obzira na išli u digitalni tisak, offset ili nešto treće. Bolji kalibrator znači bolju korespodenciju sa širim spektrom tiskarskih strojeva/printera. Ali takvi koštaju…

Dakle, zaključak je da ako ne radiš kao pro grafičar, sa paletama se se nemoj uopče opteričivati. Jer svaki monitor prikazuje svoje, svaki kalabrator svoje a na kraju printer ili stroj - odradi po svome. Odnosno kako on doživljava boje.

Eh, da…

U tiskarama uvijek možeš tražiti probni otisak, što se plača ali ti daje mogučnost da po subjektivnom dojmu poštelaš boje za koje smatraš da printer/stroj “nije razumio”. Sve tiskare imaju instaliran Adobe paket, tako da to nije bed.

1 Like

Slike su vektorske radjene u illustratoru, Nekoliko je radjeno u cs6 windows verzii, a nekoliko u mac(os2004 godina). Upotrebljene su iste spot boje (CMYK). I i izlaz za štampu je negdje i u redu ).pdf) je ok. Al drugi izlaz digitalno treba bit .jpg -.rgb grafika za korištenje u softveru koji prepoznaje samo rgb profil. I tu sad ove slike s mac’a izgledaju više nego čudno, kao da su fluorescentne boje. Probala sam konvertitrat profil prije export’a, pa stavit sve na nov dokument itn, al sve daje isti rezultat, Nikako ne mogu dokučit u čemu je problem spot boje i sve drugo je isto, .pdf je ok, čak i photoshop ih dobro prikazuje. Samo ovaj softver ih tačno djeli mac slike i ne prikazuje ih dobro.

Pa to je to. Orginalana grafika je CMYK a grafika za softver je ekportana kao RGB, zato je mora biti JPG ili neki rasterski format. To je normalno da se paleta mijenja kada iz CMYK-a prelazi u RGB.

A SVG, da li taj softver podržava SVG?