Adobe Photoshop brzina

Na jednom kompu je Photoshop CC 2015 i PC Intel i5-8400 2.8Ghz (moderniji komp star 2 god), 8gb RAM.
Neke stvari su u njemu jako spore, npr. kad se ide kropati slika 2 sekunde se ne događa ništa dok se ne pojavi alat.

Drugi komp je i5-4440 3.10GHz (star negdje 7 god), 8gb RAM. Tu je Adobe Photoshop CC 2014 (dakle mrvu stariji) i sve je bajno. Oba kompa imaju SSD disk.

Je li razlika u verzijama toliko značajna? U postavkama pod Performance se ne čini da se nešto može promijenit. Slike s kojima radim nisu neke jako velike ni teške, sve je to orijentirano na web tako da mi ne treba više od 2000 px. Kako se vama Photoshop ponaša?

Na ovom kompu gdje ti steka probaj slijedece:

  1. čišćenje nepotrebnih fileova
  2. optimizacija diska
  3. reinstalacija Photoshopa
  4. memtest

Photoshop voli RAM :smiley: Ako imaš 64bitnu verziju pojest će ti koliko god da mu daš. U Preferences imas opciju za scratch disk. Najbrzi je naravno kad moze pristupiti informacijama u RAMu i obraditi sve ali kao sekundarnu memoriju mozes iskoristiti svoj HDD tj. SSD

Da bi izvukao maksimalne performanse, odvoji photoshop sa diska gdje ti se nalazi OS, na toj particiji mozes drzati alate za obradu multimedije npr 256gb, na sljedecem od npr. 128gb napravis prostor gdje ces samo spremati i ucitavati fajlove, treći iskoristis kao scratch disk i njega držiš skroz praznim, kapacitet koji ćeš mu dodijeliti ovisi s kakvim projektima radiš i koje su tvoje potrebe, 64gb je vjerovatno ok, i četvrti ostaviš za gotove radove tj. arhivu, i ovdje možeš koristiti običan HDD jer ćeš pristupati po potrebi.

Na memory usage nemoj stavljati 100%, na macu je ok ići do nekih 70/75%, znači ti stavi nekih 60% max. , ostalo neka ide na scratch ovako kako sam ti napisao iznad.

1 Like