Prije tri mjeseca složio sam web stranicu za domaće tržište, i polako se počela okupljati ekipa (nadam se da će tako i ostati). Stranica je u potpunosti napravljena pomoću AI-a, a sada me zanima postoji li neki način zarade na njoj kako bih barem pokrio troškove domene i eventualno hostinga.
Zanima me postoji li kod nas alternativa za AdSense i naravno neko mišljenje ili savjet?
Pogledaj malo ovde po forumu sigurno ćeš naći nešto ti odgovara za zaradu vezanu za tvoj sajt ima dosta tema a i forumskih postova o mrežama za zaradu.
Upravu si. Adsense je u jednu ruku napravljen za manje publishere ,ako gledamo neku hijerarhiju.
Sa ostalim publisher mrežama moraš imati jaku posetu da bi ta jaka poseta “iskoristila” slabiji CPC
Hvala na odgovorima!
Znači, ipak adsense. Imam još jedno pitanje. Vidio sam da bi web trebao biti star otprilike 6 mjeseci, pa me zanima vaše iskustvo, ima li smisla aplicirati prije toga ili ne?
Upravi kako si sam rekao. Inače google voli orginalan sadržaj i da je pisan “ljudskom rukom”.
Google ne voli baš AI sadržaj madaaa…ponekad promaši pa dozvoli da se drže reklame na takvim sajtovima.
Mada koliko se ja razumem, takvim sajtovima vrlo brzo se ugase reklame. Pre ili kasnije…
Moram se javiti na ovo, mada sam rekao da više neću pisati.
Ne postoji tako nešto kao AI sadržaj za Google. Bitno je da li je takav sadržaj posjetiteljima koristan ili nije.
Ako tvoj sadržaj korisnicima omogućuje rješenje nekog problema, odgovara na direktno pitanje ili sl. nećeš imati nikakvih problema.
Evo primjer mog weba koji je star 2 mjeseca i trenutno dnevno ima 300 posjeta sa 46 objavljenih članaka:
Nisam rekao da ne može da ga dobije. Možda sam se loše izrazio. Može… da dobije ali isto tako može se desiti pa nakon par meseci ili dana da mu se ukinu adsense oglasi. Naleti adsense robot i cap…smatra da nije po TOS-u i ćaooo
A može i da mu potraje. Stvar je malo relativna…
Da dodam i ovo da ljudi ne shvataju da adsense danas, sve više tera vodu advesterima i igraju kako oni kažu prošlo je vreme kada im su bili bitni publisheri.
Zato danas imate milion pravila za adsene koje samo štancaju ko na proizvodnoj traci.
Čovek nek proba nek preda za adsense …pa ako prođe, prođe -A ako ne nek traži alternativu.
Na kraju, krajeva, ne znamo kakv sadržaj nudi dal kvalitetan ili ne kvalitetan tako da je suludo sad raspravljati dal će dobiti adsense ili neće-
drmrgood google roboti adsense znaju nekada pogrešiti u vezi nekih sajtova.
Kao što rekoh sve je relativno oko adsense i od danas do sutra…Sve što danas vredi ne mora da znači da za par meseci godina isto vredeti
A sve manje je živih ljudi kao podrška da ako zabrljaju roboti nemaš kome živom da se žališ u vezi adsense oglasa.
Što se tiče sadržaja, nije možda najkvalitetniji ako želite, mogu podijeliti web. Svakako ću pokušati prijaviti se na adsense, a ako to ne uspije, planiram se obratiti izravno ljudima iz te ‘niše’ za koje mislim da postoji barem neki mali potencijal da bi se željeli oglašavati. Ako uspijem zaraditi ponešto, nije loše. U svakom slučaju, imam u planu još dosta ovakvih openaI api webova, pa ako koji uspije, super.
Nisam nekakav stručnjak ili nešto,
ali samo hoću reći da ako koristiš AI
a svi AI koriste internet znanje to znači da će ti AI doslovno “prepričat” ili ajmo reć “citirat” drugu web stranicu što je isto kao da si otišo i kopiro tuđi text.
Ako je to tako kao što tvrdiš, kako onda objašnjavaš ovaj moj graf gore? Sve tekstove je pisao chatGPT.
Znači Google nema metodu da otkrije da li je tekst pisao AI ili čovjek. Ako je taj tekst čitan odn. koristan posjetiteljima web stranice, Google te nagraduje dobrim pozicijama.
Ja sam sa apsolutno svim tekstovima na tom webu u top 10, a 80 % ih je u top 5.