Adsense i IA zajedno?

Pozdrav ekipa, novi sam, upravo registrovan. Za WMforum znam već dvije godine ali se nikada nisam registrivao jer sam većinu odgovora nalazio u drugim postovima. Elem, da predjem na stvar, ukoliko neko zna i voljan je pomoći neka mi odgovori.

Imam stranicu od skoro 100k lajkova na fejsu. Do prije par dana sam na njoj objavljivao isključivo članke koji vode ka mojoj web stranici na kojoj imam Adsense oglase. Zarada ide lijepo, ništa wow, ali dovoljno za kućne troškove, izlaske itd. Pored te stranice imam još jednu, na koju sam mislio postaviti IA, pa me zanima sljedeće:

Da li na jednoj FB stranici mogu objavljivati linkove za sajt na kojem je adsense a i linkove za sajt na kojem je IA? Da li bi to moglo imati kakav utjecaj na FB page? Takodjer, da li se IA vezuje za link stranice ili za page?

Reach po jednoj objavi ide i do 10k, s obzirom da objavim bar 8 članaka dnevno za mene je to ok.

Unaprijed hvala raji na odgovorima.

Niko da odgovori, ili se niko ne razumije u IA? :slight_smile:

Ukratko, posjetioci s mobitela će ti donositi zaradu na IA, a oni s desktopa na AdSense-u.

1 Like

Izgleda da nisi pročitao sve. Na stranici na kojoj imam adsense ne bih postavljao IA, već na drugoj koja je prazna tj. bez ikakvih oglasa. Ali me zanima da li se IA vezuje za web sajt ili za fb page? Pošto bih objavljivao na svaka dva sata, po jedan članak sa sajta na kojem je IA, a jedan sa sajta, na kojem je adsens. Da li bi to imalo ikakav utjecaj na FB page?

Web-site koji povežeš sa IA, bilo to sa stranicom od 0 ili 100k lajkova, imati će članke u IA formatu. Drugo, ako si npr. stranicu od 0 lajkova povezao sa IA, članci će biti u IA formatu i na stranici od 100k (tako je bilo dok sam ja radio).

Ako ne želiš da ti svaki članak bude u IA formatu, prilikom kreiranja članka ti možeš isključiti njegov prelazak iz standardnog u IA.

Što se tiče reacha, ja sam uvijek imao bolje reach na IA člancima, što je i logično. Facebook voli da posjetioci ostaju na Facebook-u, nego da idu na neki web-site.

Hvala drug, dakle to ide na principu vezivanja web stranice a ne fb stranice. To mi je bilo bitno znati, da mogu objavljivat i jedan i drugi sajt (na jednoj fb stranici). Uostalom, koristim wordpress pa cu na jednoj od tih uskoro probati pokrenuti IA da vidimo kako ce ici.

Hvala ti jos jednom.

Jedan web-site - jedna FB stranica. Ali članke možeš dijeliti i na drugim stranicama.

Ako ti je članak napravljen da bude IA, on će se svugdje po FB otvarati kao IA, na bilo kom tvom ili tudjem Pageu, ako ga neko share npr.

Reach Pagea će ti pasti, ovaj dio koji nije IA, tj. na onom Pageu koji ćeš povezati IA sa svojim web sajtom (@Olaf je to lijepo objasnio) .

Otprilike, ako si čitao Forum, opadne AdSense zarada (broj vanjskih klikova na sajt), a poraste od IA (broj internih page klikova na IA članak unutar FB-a).

Međutim, u zadnje vrijeme su i IA zaradu srezali, pa … sretno … javi kako je prošlo!

1 Like

Hvala.

Došao sam na ideju s obzirom da imam jednu FB stranicu sa 14k, da na njoj probam IA, sa web sajtom koji nema još uvijek oglasa na sebi. Čisto da probam,kad bih dobijao minimalni iznos isplate mjesečno ja bih bio zadovoljan.

Pokušat ću pronaći večeras neke tutorijale kako i šta, jer nikada nisam pokušavao niti igdje vidio kako se postavlja IA. Ukoliko imate neke korisne linkove koji će mi biti od pomoći, bio bih vam zahvalan da ih postavite ovdje (ukoliko je to dozvoljeno na sajtu).

Još jednom hvala vam, a ja se nadam da ću vam javiti svoje utiske za nekih mjesec dana :slight_smile: