Adsense i provizije posredničkih banaka u BiH

Pozdrav ekipa,

Po pitanju provizije koje uzimaju posredničke banke, je li kod svake banke u BiH to tu negdje ili ipak postoji razlika? Kolika je uopće provizija koje uzmu te posredničke kroz SWIFT? Svakakve informacije čujem i na kraju ne znam ništa.

I još jedno, može li se dobiti IBAN na tekući ako se želi samo primati novac i ako da, kod koje banke?

Hvala unaprijed na odgovorima.

Otvori devizni račun i dobit ćeš IBAN.

1 Like

zavisi od banke do banke i zavisi da li je banka domaca

domaca banka mora da koristi neku stranu banku kao posrednicku i tada te strane banke odvaljuju provizije za uplate koje idu ka domacim bh bankama

strane banke u bih za posrednicke koriste svoje centrale u inostranstvu, te strane maticne banke ne uzimaju velike provizije svojim kcerkama-bankama u bih (mada ni to nije pravilo, unicredit italija uzima velike naknade za transakcije ka unicredit bih)

koliko znam, najmanje posrednicke provizije su u raiffeisen, sparkasse i procredit

moze, i to zavisi od banke do banke, i pravila banaka se mogu cesto mijenjati

neke dozvoljavaju ino uplate na tekuce KM racune
neke dozvoljavaju ali nakon par mjeseci traze neki papir na osnovu kojeg stize novac
neke dozvoljavaju ino uplate samo na devizne racune
neke banke ne zele da otvore devizni racun dok ne doneses ugovor na osnovu kojeg ce stizati novac na taj racun
neke banke ce ti odmah zatvoriti racun ako nanjuse da radis sa kriptovalutama

uglavnom, koliko znam, banke koje su friendly prema ino uplatama su: raiffeisen, procredit, sparkasse

i moras imati neki ugovor na osnovu kojeg ce ti stizati novac, za svaki slucaj … ako je adsense u pitanju onda odstampas onaj agreement ispod kojeg si oznacio I agree prilikom otvaranja naloga … i placaj porez redovno

moze IBAN dobiti i za obicni tekuci KM racun, zavisi od banke … IBAN se moze generisati za bilo koji racun ukoliko banka prihvata ino uplate na taj racun naravno

1 Like

Hvala ti milion puta, svaka čast na detaljnom odgovoru i uloženom trudu, nemam riječi.

1 Like

nema na cemu, sretno :smiley:

I jos jedan hint, mozda pomogne: Kada racunas koliko ce ti novca stici, nemoj gledati srednji kurs banke :smiley: Banke prikazuju kursne liste i detaljne kursne liste :smiley: Na kursnoj listi pokazu srednji kurs a na detaljnim kursnim listama pokazuju pet razlicitih kurseva: prodajni za devize, prodajni za efektivu, srednji, kupovni za devize i kupovni za efektivu

mislim da sve banke prilikom konverzije deviza u KM koriste kupovni kurs za devize a on zna biti dosta losiji od srednjeg … da se ne iznenadis :smiley:

i mislim da dosta banaka uzima oko 1% od transakcije za konverziju valute / obradu transakcije

1 Like

Dobro, imati ću na umu. Hvala, hvala, hvala :blush::blush::blush:

1 Like

Ja imam devizni racun u Novoj banci.Imam 2 transakcije mjesecno,jedna Adsense,druga Youtube,cini mi se 12 evra uzimaju po transakciji.

1 Like

A tek Unicredit Austria za Unicredit BiH uzima lopatom :rofl: Ja sam s njima zaratila. Na primjer, na 100 eura ce Unicredit A, a koja je podruznica UnicrediBa, uzeti 15 eura i jos 8 eura Unicredit ba. Na 200 eura ce austrijska uzeti oko 19 eura, a bih standradno 8 itd itd. A kako su podmukli, ovi nasi pisu te odbitke kao da ih je odbio Adsense. Lopovi, nemaju cak ni objasnjenje kojom metodom uzimaju provizije, jer vidi se da nije fiksni odbitak, nego u % koji variraju od 10 do 15%

2 Likeova

samo kazu da oni ne mogu znati koliku ce proviziju uzeti posrednicka banka i tako se ograde :smiley: