Adsense zarada- porezna prijava

Imam pitanje u vezi adsense zarade i isplate preko paypala računa.
Od 2014 smo obavezni prijaviti poreznu prijavu ako imamo drugih prihoda osim plaće, dali se to i odnosi i na zaradu preko adsense reklama i isplate preko paypala? i koje bi bile sankcije ukoliko ne bi podnijeli poreznu prijavu.

Kako misliš adsense isplata preko paypala, podignuti novac i uplatiti ga na paypal poslije?

Inace kad ti google isplacuje novac lijepo pise u informacijama da porez trebas sam placati u svojoj zemlji jer ga oni ne placaju u Irskoj za tebe.

Radim na web stranici gdje s vremenom planiram staviti adsense reklame i da mislio sam na isplatu, ok znači moram platiti porez

Vec sam bio postavio na jednoj temi da od toga zasad kod nas nista. Mislim, ko zeli neka slobodno placa porez, ja ne namjeravam. Jer sam dobio insiderske informacije o tome sto se sve vidi povezano sa mojim OIB-om. Nasa porezna ne vidi nikakve WU adsense isplate. Bar ne zasad. Jer da je tome tako, o svakoj toj transakciji na posti morala bi biti obavjestena i FINA, a posto zasad nije, nista od toga…

hvala drmrgood, možeš li mi reći kako funkcionira WU isplata, i dali je moguća isplata na paypal account?

Ne bih znao za paypal. WU ide tako da u adsense sucelju dobijes MCTN broj i adresu odakle su poslani novci. Meni konkretno salje Google Ireland. Na Posti ispunis obrazac i za cca 10 minuta dobijes novce.

hvala ti, uštedio si mi dosta vremena :smile:

Pa, po zakonu moraš platiti porez na dohodak na svaki dohodak koji imaš. Ovdje ima tema o tome dovoljno da saznaš i koji postotak i kako točno vršiš plaćanje. Moraš otvoriti posebni račun za to, žiro-račun, preko kojega onda PU može pratiti tvoje druge prihode.

A ako to ne činiš, to je u konačnici tvoja stvar – mnogi ljudi izbjegavaju plaćati poreze.

Što se kazni tiče, koliko vidim iz novina, PU ti može jednostavno oderati neki procijenjeni porez (što bi onda morao osporavati, možda i sudski, slična situacija kao s Thompsonom), a ako bi se mogla dokazati utaja poreza, to je kazneno djelo, što bi bilo predano državnom odvjetništvu da pokuša dokazati pred sudom. Dokle god su to mali iznosi, svakako da ih možeš pokriti svojim prijavljenim prihodima, ali ako bi bili veći i ako bi počeo stjecati vidljivu imovinu, to bi teže. Pitanje je koliki bi to iznosi trebali biti da se netko stvarno namjeri na tebe tako da baš tebe poreznici idu istraživati, ali uoči da se u slučaju prijave nekog trećeg, mora izvršiti uvid i onda i pokrenuti progon ako uvid podrži sumnju, bez obzira o “koliko malo” novaca se radi.

Ovdje imaš jedan tekst gdje u drugom poglavlju možeš vidjeti koja su tipična obilježja kada se radi o utaji poreza na dohodak:

Za sada se ne mogu sjetiti niti jedne poznate osobe koja je tako zaglavila zbog utaje poreza, ali ovdje je MUP-ova statistika za 2011. i 2012. godinu iz koje možeš vidjeti da je prijava za utaju poreza u 2010. bilo 53, u 2011. ih je bilo 63, a u 2012. je broj pao na 31:

Ne znam obuhvaća li to ukupno sve, ili samo ono što je istraživao MUP (ne vidim nekog smisla kada ne podaci ne bi obuhvaćali cijelu državu).

Ako odeš u banku, onda ti čak ni ne uzimaju oib, tj ne traže, ja zadnju uplatu dignu u splitskoj, jednsotavnije i brže, kao i u pošti.

nađu ti automatski oib, zato te ne traze…

inace preko OIB-a u poreznoj mogu vidjeti sve sto ste primili i poslali, zato OIB i sluzi izmedju ostalog…

Je, provuku osobnu i nađu ga automatski :smiley:

Još uvijek postoji nešto kao bankarska tajna.

Ne bih rekao, npr mene su brisali prije godinu i pol sa zavoda za zaposljavanje jer mi je banka proknjizila jedno primanje na tekuci, iznos je bio nekih tisucu eura i kad se to rasporedilo na tu godinu presao sam maksimum koliko smijem primiti novca da bih ostao na zavodu… toliko o bankarskoj tajni… U zavodu uzimaju te podatke sa nekog servisa, ne mogu se sjetit imena, ali oni imaju sve podatke o primanjima…

Mogu malo morgen. Mogu ako se, naprimjer, svaka WU transakcija na Posti salje na FINU, inace ne mogu. Pa nije FINA zahaklana na faks od Poste. Kako se onda meni te WU transakcije ne vide ?

A gdje se to ne vide? Ja ti govorim iz osobnog iskustva da ovi sa zavoda za zaposljavanje imaju uvid ako netko predje prosjecni limit pa brisu iz evidencije, a da porezna npr ne vidi…

To je vjerojatno zato jer si to primanje dobio kao zaposleni pa se vodilo kao plaća/više plaća. Ne može ti nitko gledati transakcije računa tek tako.

Uostalom koliko ja znam imaš pravo na posao čak i da imaš ušteđevinu, nema te što HZZO brisati jer si dobio uplatu, tako da sam još sigurniji da su se te uplate vodile kao plaće pa su te obrisali jer si se po njihovim pravilima vodio kao zaposleni.

Kako “gdje se to ne vide” ? Pa valjda u poreznoj upravi, pobogu, jel pricamo o porezu na adsense zaradu ili o cemu ?

ti inace radis u poreznoj pa znas… kak da ne… pricati o necem sta ti je “netko rekao” je mlacenje prazne slame…

Ne govorim da imaju ili nemaju, ali mi je apsurdno da nemaju ako se svaka transakcija mora vezati sa OIB-om, valjda to ima nekakve veze…

u pravu si, bas sam provjerio… 1800kn sam dobio tad…

Znam, jer mi je osoba koja je vanjski suradnik po pitanju softwarea i radio je software za Poreznu Upravu RH (tako da definitivno nije bilo tko) pregledao sve podatke sa svojim passwordom, koji je odredjenog nivoa. Naravno da on kao vanjski suradnik nema najvisi nivo passworda, ali sa tim password levelom koji on ima uz moj OIB se vidi nekakav sitan dug koji imam kao bivsi obrtnik, vidi se da imam tekuci i ziro i to tocno ime banke, broj racuna itd. , ali se ne vide WU transakcije sa Poste. To naravno ne znaci da netko sa vecim pass levelom to ne vidi, ali mi je ta osoba rekla da se zasad ne moram brinuti, kao i da ce do 2020. biti sve umrezeno i da ce se tada definitivno morati placati porez i na WU transakcije tj, zaradu.