Affiliate site - pitanja

Pozdrav ekipa!

Razmišljam o pokretanju web projekta, našao sam jedan ‘relatively easy keywod’ pri čemu mogu iskoristiti EDM. Novi sam u svemu ovome pa imam nekih pitanja:

Razmišljao sam početi sa affiliate marketingom pa me zanima da li je dovoljno za takav site imati statičnu web stranicu ili stalno moram dodavati nove postove, dakle kao na svakom
drugom blogu?
Budući da taj keyword ima 100k mjesečnih pretraživanja da li je pametno postaviti i adsense?
Taj keyword nije identičan nazivu nekog proizvoda nego više označava nišu u kojoj se proizvod nalazi.
Može li se uspjeti bez ulaganja u marketing, dakle samo sam mislio potrošiti na domenu,hosting i pisanje članaka?

Moras da gradis i linkove a ako se snadjes sam mozes i besplatno da ih pravis na pocetku a kasnine kad krene novac da stize ulazes u jace linkove.
Sadrzaj bi trebao da dodajes redovno. Sto se tice adsense nije preporucljiv za aff sajtove zato sto ti odvlaci posetioce i smanjuje prodaje.

Hm keyword sa 100k mjesecnih pretrazivanja koji je lagan za rangiranje… mislim da takvo nesto ne postoji :smiley:

Moze se uspjeti bez ulaganja ako znas kako rangirati web stranicu. Trebao bi redovito objavljivati clanke ako mislis rangirat jer tako Google vidi da je stranica svjeza i sa zanimljivim sadrzajem dobivas backlinkove itd.

Cudno mi je da keyword ima toliko pretrazivanja a da je lagan za rangiranje. Kod affiliate sajta je bitno da je to buying keyword,na primjer top 10 rc cars, best rc cars 2016,rc cars reviews itd. Malo je drukcije nego trazenje keyworda za obican sajt.

Možda je kw vise pogodan za blog, međutim nemam baš vremena za neko kontinuirano pisanje,a nemam baš neki budžet da plaćam pisce, više bi mi odgovarao neki pasivniji način zarade. Traffic Travis mi kaže da je kw relatively easy. Na 1. google-ovoj stranici se nalaze neke stranice sa društvenih mreža zatim 1-2 klipa sa youtube-a, a dalje se keyword pojavljuje na raznim pozicijama u člancima itd…

Pokusaj… Ne trebas puno uloziti novca, ali truda i znanja svakako ce trebati. Ako sam pises onda su ulaganja relativno mala.

Kada slozis site, kasnije lagano dodajes clanke, gradis linkove i vidis kako to ide. Mozes i platiti link building s vremena na vrijeme.

Da li je pametno da u početku kada startam sa webom nekome platim da objavi par postova na nekoj jačoj fb stranici da privučem neke prve korisnike? Ne znam koliko se isplati promovirati vlastiti fb page sa nižim budžetom. Da li raditi guest posting?

Dovlacenje sa FB nema nikakvog efekta, jer je to jednokratna poseta i ne utice na rangiranje, bolje ti je plati neki guest post sa neke jace stranice da te pogura u rangiranju. Ali koliko sam ja citao i informisao se, nemoj odmah, nego sacekaj bar mesec dana. Ne valja agresivno krenuti u linkbuilding, treba biti umeren. Prvo vreme samo neke drustvene mreze, forumi, tek kasnije linkovi sa nekih sajtova, komentari sa relevantnih stranica itd.

Ne bih ja bas vjerovala Traffic Travisu. Koliko puta meni kaze za teske keyworde da su relatively easy. Gledaj koliko stranice u prvih 10 rezultata imaju backlinkova, koji im je page authority i sl. Jer stranice sa velikim authoritiem i puno backlinkova je skoro nemoguce prijec sa nekom malenom novom stranicom.

Slazem se,top 10 treba uvijek rucno provjerit i to detaljno.

Top 10 su rezultati sa dr. mreza koje same po sebi inaju velik DA, ima li itko iskustva s tim?

Može li netko iskusniji pogledati screenshot sa TT da mu pošaljem pa da mi da savjet?

DA ne znaci puno ako ta stranica ima malo ili nijedan backlink, kao na primjer neke Amazon stranice. Puno je bitniji PA. Mozes meni poslati screenshot pa cu ti reci detaljnije sta mozes ocekivat, i napisi jesi li apsolutni pocetnik ili imas vec nekog iskustva.