Ahrefs planira pravljenje novog pretraživača

Evo jedne vrlo zanimljive vijesti

3 Likeova

Pa sta je ovo uranjena aprilska sala. Ahrefs zivi od Google search, u biti njihov biznis se temelji na tome, pa sad zele unistiti google? Kako ce onda prodavati podatke?

ne bih baš rekao da se sada temelji na google search, nije to neki brend za koga niko ne zna pa nalijeće na guglu na sajt pa da im život zavisi ko nekim sajtovima samo od posjete sa gugla. što ne bi nastavili uporedo radit i jedno i drugo? i neće gugl nestat ako se pojavi novi pretraživač. treba prvo vremena da bar malo zaživi (što je po meni mala šansa iako bih ja volio) ako uopšte bude pokrenut taj pretraživač.

Jedini pretrazivac koji ima smisla je onaj koji je baziran na blockchainu ili quantom kompjutoru, sve ovo ostalo je sranje, malo drugaciji celofan a isto sranje. Ima tamo duck duck go, bolje da nema, Bing i Yahoo necu ni komentirat…

A njihov ahrefs se temelji na tome da ljudima prodaju podatke vezane za Googleovu trazilicu za masne pare…

I ja se slazem da od toga nece biti nista, neznam gdje im je pamet da uopce o tome razmisljaju bez da uvedu neki unikatni novitet gore spomenut.

Njima bi bilo bolje da malo nadograde sam tool. Nekad se ucitava 3 sata, podaci nisu azurirani itd a ne da se mlate sa trazilicom jer ot toga nece nista da bude.

Ahrefs analizira odnose izmedju stranica i ima svoj indeks, ti podaci nisu dobijeni od Gugla sto implicira tvoj post, na stranu sto je Google kreirao potraznju.

Kontam da je idealna prilika da taj indeks upotrijebis i za nesto korisno sirokim masama.

Zamisli iskustvo koje bi stekli plus nezamjenjivu statistiku kad bi samo 10 miliona pocelo da ga koristi.

Mozda i jeste prvoaprilska sala, ali ako imas sve potrebne sastojke za pitu, sto je onda i ne bi napravio.

2 Likeova

Hmmm, mora da sam zabrazdio onda. Ja sam stvarno mislio da agencije kupuju Ahrefs da uz pomoc njihovih analiza rangiraju svoje stranice vise na Google Trazilici, no dobro mozda te agencije kupuju te pakete da rangiraju na duckduckgo.

@Jeronimo034
Ajd nam ti kao korisnik ahrefsa (kad ga ja nikad nisam koristio), kazi lijepo da znademo i mi ostali cemu sluzi taj ahrefs, toliko kosta, pa nije valjda da koristis te podatke da rangiras na pogodak.rs ?

Pa generalno to je to sto ti kazes. Pomaze u analizi sajtova na Google-u. Sto se cene tice, ona varira kako se ko snadje :slight_smile: Ja placam 10$ mesecno, a neki placaju daleko vise.
A da, imaju i content explore, ali tu nisu medju boljima.

1 Like

Da li misliš da su Bing ili Yahoo pretraživači neisplativi ?

Da li neko možda ima pretpostavku kolika je zarada dnevno ako jedan posto (1%) korisnika Interneta koristi neki pretraživač.

Ovakve priče smo slušali i kada je Microsoft pokretao Bing, jasno je i da sad neki ljudi misle da će to donositi nula eura i biti samo gubljenje vremena.

Čak i analiza pojmova iz pretraživača koji se nalaze na nekom sajtu može biti veoma korinsa i na kraju naravno isplativa.

Velikim kompanijama svakako jesu neisplativi. Nama ovdje bi bili isplativi, da Micro$soft pokriva troškove, a mi ubiremo prihode

nema veze za šta trenutno se koristi ahrefs, bitno je ko što helas reče da imaju svoje botove svoj index tj. imaju neku infrastrukturu koja je vjerovatno daleko od nečega šta ozbiljan pretraživač treba, ali je ipak solidna polazna osnova. ja pojma nemam kako njihovi crawleri i index funkcioniše


ovo je sasvim solidna polazna osnova ipak treba tu pretpostavljam još svačeg nečeg da bi se napravio dobar pretraživač

kontent explorer služi koliko ja znam samo da vidiš šta je najdjeljenije na socijalnim mrežama a vezano je za neke keyworde, nije to pretraživač

Ako su neisplativi, da li je empatija prema korisnicima razlog zašto Microsoft održava Bing pretraživač. Ili možda možeš predložiti neki drugi razlog njihove velikodušnosti.

Jer ako su oni velikodušni i dobrodušni, zašto to nebi bio i Ahrefs, možda ni njih nije briga za pare.

Huh lijepe brojke, ali to je samo dokaz da i oni koriste zastarjelu tehnologiju. Ups ocu da kazem nista novo.

Zamisli da netko napravi to uz pomoc blockchaina. Ovih 38 000 cpu cores se lako pretoci u 38 000 000 GPU cores (koje su ujedno i jace od CPU). Ili ovo: https://www.theverge.com/2019/1/8/18171732/ibm-quantum-computer-20-qubit-q-system-one-ces-2019

Oni ce sad krenut sa trazilicom, a kad izadje pravo quantom racunalo ili ako netko pocne raditi na trazilici, a nitko nije, ako i oce to se nece tako brzo dogoditi.

Ima ovdje stivo odprilike kako bi ta trazilica radila, ali to je slabo, rekao bi da je napisao basic sto blockchain moze ponuditi, samo netko pametan treba u glavi smisliti trazilicu a to se jos nije dogodilo, a gdje je ond apokrenuti projekt i napisati code…

@novii
Neznam odgovore na pitanja. Ja sam samo napisao da covjek koji kupi ahrefs najcesce to radi zbog google trazilice…

Znam da je za viral content sa social mreza, malo sam ga bio analizirao ali je daleko ispod npr buzzsumo-a. Kasni analitika, sto je u ovoj oblasti jako lose jer ti treba hot stvar. Dzaba ces ti da je podelis kad je ona vec bila podeljena xy puta pre toga.
Inace Ahrefs za mene je neprevazidjen sto se tice analize sajtova, i mislim da to treba da unapredjuju a ne da idu na drugu stranu.
Mada kad se pogleda sa strucne strane, oni sigurno mogu da naprave dobar algoritam jer su predugo u ovome i znaju sta je bitno a sta ne. E sad koliko je to isplativo i koliko oni to mogu da iznesu je upitno, jer naspram sebe imaju jedan mali Google koji ni mnogo jaci i veci nisu pobedili.

Niej cilj pobeda, jer uzimanjem samo 1% populacije koja koristi pretragu dnevno će obezbediti sasvim pristojnu zaradu.

Kad kazete da je Ahrefs spor, sto je onda Bing? Ahrefs bot indexira sajtove nekolika puta brze od Binga. A to je dobar početak za stvaranje search engina. Imaju sigurno dovoljna podataka da izbace dobre rezultate, njihov izbor konkurenata je daleko bolji od sve konkurencije, što je veoma dobar indikator, da jim je baza dobra … Ali da li če uspjeti, to ne može niko znat unaprijed :slight_smile: