Alat za crtanje vektora koji omogućava constraint-kopiranje linija

Pozdrav,

zanima me sa kojim alatom mogu crtati vektorske linije i da imam mogućnost kopiranja vektora, ali na način da kopija bude uvijek isto što i original iz kojeg sam ga kopirao.

Što će reći ako napravim 10 kopija nekog vektora i postavim ih na različita mjesta …želim da se svih 10 kopija vektora updejtaju onog momenta kada prepravim original iz kojega su nastali.

S čime bi se to moglo raditi?
Hvala.

Bilo čime ali staviš sliku vektora na jedno mjesto i dalje samo linkove s toga mjesta. napraviš preinaku pregaziš na tom mjestu i ostale se automatski preprave jer idu s jednog izvora.

Mozes to napraviti u CorelDraw-u, opcija se zove Clone

Može li se nekako u photoshopu?

to recimo mozes i u google sketchup-u recimo na više manje lagana način. kreiraš objekt i onda od njega napraviš komponentu. svakim editiranjem mjenjaju se svi objekti.
U inkscape-u također imaš opciju clone.

Pokusaj sa Figmom ona ima komponente kad updejtujes orginalni objekat automatski se ostale nadogradjuju. Mozes to vrlo lagano da odradis , a imas export lagan da izbacis u vektoru (svg.) a podrzava i ostale formate.

Illustrator : otvoris novi dokument i iskljucivo sa “file”-“place” izaberes putanju prema .AI doc u kojem je spremljen taj original vektorski file. moras klinuti na ikonu dokumenta .
kod place_anja izaberi u drop-downu opciju “art”. spremi taj novi doc.
kad izmjenis vektorski source svaki put prilikom otvaranja bilo kojeg dokumenta u kojeg je taj vektorski file place_an isti ce biti izmjenjen editiranim jer je polinkan sa sourceom.
i takvih dokumenta mozes imati “n”.
al ne smijes u buduce seliti fileove po diskovima jer seljenjem fileova “ubija” se i putanja.

Photoshop: ide al puno "naopakih "koraka … previse petljanja sa “smart objects” i nema smisla jer se gubi previse vremena…

Kosta, ali Affinity Designer. Ne trebas nikakve putanje raditi. Samo placeas dokument i kad god ga kopiras ako radis na nekom svi ostali unutar tog dokumenta se updejtaju.