Alat za formatiranje code-a

Jel postoji možda neki online tool u koji bi se kopirao kode i koji bi formatirao taj kode u željeni format.

Npr, zada se da će identacija biti tab ili space.
Odabere se neki od željenih formata, npr:

function format1(){

}

function format2()
	{

	}

function format3()
{

}

Gdje bi taj tool imao u sebi već ugrađene ponuđene formate, korisnik samo odabere i jednim klikom si formatira cijeli kode u željeni format. :slight_smile:

To bi bilo cool. …a u budućnosti očekujem da će editori biti fleksibilni na zamolbu odraditi to, pa se programeri neće više nametati jedan drugome sa svojim “standardom”.

Visual Studio pokušava to raditi, ali on to radi krajnje loše. I forsira neki svoj standard…tako da bi iskreno radije da niti ne radi to što radi. Evenutalno da radi na zamolbu. On doslovice u pokušaju da formatira, nakon kopiranja nekog code-a, … unese dodatne karaktere i napravi syntax invalid xd. Strašno…ali ajd, barem se pokušava nešto…

PhpStorm ima to u sebi, mozes si definirati code style, takoder i neki od code lintera, Eslint, JSlint u kombinaciji s Gulpom.

To ima svaki editor u sebi i ne samo da ima to nego i to formatiranje mozes sebi sam podesiti kako zelis, ali najbolje se drzati standarda. To sto ti visual studio ubaci nekakve znakove to je do tebe, a ne do njega.

Nemam pojma ali kad citam tvoje probleme cini mi se kao da si danas poceo raditi kao programer, a problemi kao da su iz neke druge galaksije.

Za svaki programski jezik postoji de facto standard kako formatirati kod, kako nazivati varijable itd.

3 Likeova

Nema svaki.
P.S. “Svaki”, “Nikad” i slično … su jako težak izbor riječi.

Ako u VS kopiraš dio koda koji nije u potpunosti završen. Npr. kopiraš prvu polovicu neke metode i onda ti nedostaje zagrada zatvaranja bloka metode …VS će u pokušaju da napravi ispravnu sintaksu pozatvarati sam zagrade i to na totalno krivom mjestu. To radi automatski nakon što se code paste-a u editor.

Mislim da bi editor ipak primarno trebao dopustiti da baratamo code-om na što fleksibilniji način …ali ako je ovo moja greška, prihvatit ću da sam grešan.

I Visual Studio je jako širok pojam, konkretno pričam o ponašanju sa C# sintaksom.

To nije Bogom dano. U budućnosti će editori nastojati prikazivati code u formatu koji odgovara korisniku tog editora. Kao što vidiš, već ide u tom smjeru.
Na kraju krajeva, koliko ima smisla da se različiti formati vežu uz “različite” programske jezike, dok su ti različiti jezici svedeni na istu stvar. Npr. otvori vitičaste, zatvori vitičaste…
Znači, očigledno je samo da su se određeni formati uvukli pod kožu određenim grupama ljudi, tj. zajednicama koje su se izgradile okolo određenih alata. Ostali koji pristupaju tim zajednicama, forsirani su trpiti njihove standarde…no to će sigurno ishlapiti, jer dva space-a nasuprot tab-a nisu u nikakvoj racionalnoj prednosti.

P.S. nemam baš nikakav problem, uživam u svemu što radim. Začudo čak i u tvojoj (poznatoj) nastrojenosti…

Mislio sam da ima možda neki online tool koji se posvetio samo ovome.
Ne planiram mijenjati editore baš svako malo kako kojem iskoči neka nova značajka naprednija nego drugima…

…mada samo za popraviti neki veći code, da ga se ispravno formatira…mogao bi se iskoristiiti i neki editor koji to podržava.

Najbolja je opcija (pricam za JS) u pocetku zadati odredjena pravila za ESLint i samim tim ce svako ko dodje na projekat morati imati isti code style, jer ESLint u vecini slucajeva nece dati drugacije.

Za tvoje trenutno pitanje:

https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=esbenp.prettier-vscode

Ok je i to…ali trenutno tražim način da što elegantnije preformatiram neke veće količine code-a.

A što se tiče budućnosti, zaista vjerujem da format neće biti nikakvo ograničenje nikome…to će se sve on-fly prilagođavati oku koji gleda code. Do te mjere da će čak i forumi u svojim <code></code> blokovima omogućiti posjetitelju da gleda taj code na njemu željen način.

Nema brige oko toga, to što se trenutno ograničavamo samo pokazuje kakva nam je potreba…koja će isplivati prije ili kasnije.

Zapravo kada se ukuca u google “format code online tool” …ima toga hrpa :slight_smile:

Zanimljivo, neki idu baš u tom smjeru da se mogu integrirati sa editorima…što sam upravo htio napisati gore da očekujem da ovaj zadatak formatiranja preuzme netko drugi umjesto editora.

Jer nema smisla da svaki editor rješava isti problem… kada ovo netko rješi na “gotovo perfektan” način…onda će se tom logikom sa jednog mjesta hraniti svaki editor koji će to htjeti omogućiti svojim korisnicima.

DRY, DRY, DRY …on comunity scale…

Znači, očekujem da će se u budućnosti iskristalizirati online Tool koji će dominirati na ovom polju. Omogućit će čuda customizacije formatiranja code-a prema preferenciji korisnika za sve žive i nežive jezike.
Editori neće morati ponavljati sav taj silan posao, nego će samo kroz API moći povući zadanu logiku unutar sebe…a korisnik će kontrolu ponašanja formatiranja za editor imati kroz taj online Tool, jer tamo će ga ipak čekati najbolje vizualno sučelje za sva željena podešavanja. I ono bitnije, jedno sučelje za podešavanje…a za kontrolu bilo kojeg editora.

To onda omogućava svakome da dođe na bilo čiji komp i da gleda code na njegovom kompu/editoru po svojim postavljenim preferencijama. Znači, zaista moćan pristup.

Vrijedno spomena je da će se takve opcije u skorijoj budućnosti i glasovno trigirati…da bude skroz on-fly.

Heto, malo se igram proročanstva…živi bili pa vidjeli. :stuck_out_tongue:

Joj Bozo fakat mozes oko svake sitnice filozofirati :smiley:

Ekstenzija za VSCode koju sam ostavio radi na principu da sam zadas postavke kako zelis da ti kod bude formatiran, i to je to.

Naravno, pošto mi to predstavlja zadovoljstvo.

A i u svakoj filozofiji čovjek ima priliku naučiti ponešto sam od sebe. :slight_smile:
Jer kada kreneš filozofirati, nikada u startu ne znaš što će sve izaći iz tebe. Na kraju, ono što izađe…to je stvoreno tog momenta. Dar samom sebi.

Konkretno, u zadnjem postu sam dosta toga sam sebe osvjestio. :smiley:
A ovu temu formatiranja sam načeo još prije dosta godina, pa se moram osvrnuti tu i tamo da li se stvari kreću prema onodašnjem pretpostavljenom. I da…kreću se. A to me također veseli.

S time, čisto da znaš…kada sam načeo ovu temu davno, tada su mi se ljudi čudili da što bi editori formatirali code…

  • Pa oni su editori…a ne da formatiraju!
  • Pa kaj si ti puko, piši samo code po standardu!
    itd…itd.

Ja sam se i tad pitao, po čijem standardu? Nije li standard formata upravo ono što evoluira sa sintaksama programskih jezika? I sa pojavkom novih jezika?

Sada smo tu gdje jesmo…odjednom sasvim normalno da svaki editor formatira code xd, i uvrijeđujuće što pitam za online Tool koji bi to digao na novu razinu.

Kada se osvrneš oko sebe, baš ništa ne evoluira do jedne točke i tamo stane. Sve, baš sve…konstanto evoluira i traži bolju varijantu sebe da se pojavi u praktičnoj stvarnosti…