Upravo gledam gameplay na YT i sta znam, ne vidim neki feature nov da su izmislili, podseca me na Runescape prilicno.
Svidja mi se sto imaju cross platform opciju, to je vrlo bitno danas kod mladje publike pogotovo, zele sve, odmah, i da skoce sa PC igranja kuci na Android igranje u prevozu ili bilo gde, bez prekida iluzije.
Ali da, grindanje, group play, i imace neko vreme neku bazu igraca sigurno, za dalje, videcemo.
Uglavnom sve deluje kvalitetno, svidja mi se art style, stilizacija, ali to danas ne mora nista da znaci, trziste igara je jednostavno prezasiceno i nemilosrdno.
Nego sto se tice zanimljivosti.
Da li su svih tih 10 000 igraca iskesirali po 100$ pitanje je, jer videh da imaju i druge packages, a mozda su neki od njih isto bili supporteri za manju lovu, Kickstarter ili tako nesto ako je bio?
Ako cak i jesu, da pretpostavimo, opet ta cifra od 1 milion dolara je nista za igru ovog obima i kvaliteta veruj mi.
Iz mog game dev iskustva, ovi ljudi jos nista nisu zaradili, tek su poceli da vracaju ulozeno.
Angry Birds je kostao oko 150 000$ izrada, slicni budzet imaju i HOG igre, AAA naslovi poput Mass Effecta i Assasin Creeda mislim da ne mogu da se spuste ispod 50 miliona, to je neka donja granica.
A MMO naslovi imaju jos dodatnih x cluster fuck komponenti koje treba uracunati kroz vreme/novac.
Evo i nekih linkova da potvrdim ovo sto pricam:
Senior programer pa i gfx artist u USA mlati oko 100k$ godisnje, sto ti za milion dolara daje tim od 10 ljudi za ovu igru.
Ok, naravno da ces juriti jeftinije i stedeti na svacemu, ovo je valjda Evropska kompanija pa ce i plate biti dosta nize, ali jednostavno, na nekim stvarima nema precice, moras platiti profesionalce i to na duzi period ako mislis da imas manje ljudi u razvojnom timu.
Videh malocas da su na Steam-u od 2013-e, znaci 3 godine je zvanicno igra u razvoju, a ko zna koliko van toga.
Svi ti ljudi koji na njoj rade, pa da ih je i samo 10, i da su je pravili samo 3 godine, moraju imati platu kao one u salary surveyu, sto znaci da im treba 3 miliona $ samo da dodju na nulu.
Verujem da hoce i to brzo, igra je kvalitetna i ovcica za shishanje u tom zanru imas uvek, ali prava zarada ce doci tek posle pola godine i jace, ako prezive uopste prvi nalet tj zadrze igrace.
Jer ko sto rekoh ovakvih igara imas prilicno danas, i ako nesto novo ne ponudis progutace te jaci igraci.
Ona druga rec u “game industrija” je kljucna, iako to vecina ljudi van nje ne vidi.
Dakle kao industrija automobila, prehrane i slicno, ako nemas isplativ proizvod, gasis liniju, ljudi ostaju bez posla.
http://www.develop-online.net/news/goodgame-studios-restructure-could-see-up-to-100-jobs-cut/0223313
Sto se tice dileme oko prodavanja accounta, da sam na tvom mestu ja bih ga prodao.
Posto vec neces igrati cemu ti treba?
Sad jedino to da li odmah ili kasnije, ja bih se verovatno kockao bar malo i cekao da igra provoza par meseci pa sta bude bude.