Alias domene, ali da se obje prikazuju

Pozdrav,

nisam siguran jel postoji termin za ovo i jel generalno to praksa za izvesti.
Znači imam domenu recimo www.a.com i www.b.com i želim da je b.com alias za a.com. Znači da obje domene prikazuju isti web site.

I to mogu postići tako da postavljanjem na hosting računu setupiram b.com da je alias od a.com, ali za taj slučaj ako netko ide na b.com on će biti redirektan na a.com. …a ja želim da u address baru browsera ostane točno ona domena koju je korisnik utipkao.

Moje pitanje je jel to normalno ponašanje za alias domene da alias domena redirekta na onu glavnu?
I ako bi se htjelo postići ponašanje koje želim, jel to spada pod neku drugu konfiguraciju? Koju?

Hvala.

Ovo ne bi trebalo da uobičajeno ponašanja. Treba pogledati opcije koje su zakačene/otkačene u toj sekciji gdje se dodaju/kreiraju domene i/ili .htaccess.
Negdje izmedju ta dva mjesta je postavljena redirekcija.
Uobičajeno ponašanje bi trebalo da je da kad se postavi alias, u browser-u kucan alias bi treb’o pokazivati sam sajt - bez redirekcije.
Postavi kompletan sadržaj .htaccess fajla da se vidi šta je tamo. Za ovo drugo (dashboard panel) moraćeš vidjeti sam (ili sa podrškom) odnosno bez logovanja se ne može reći puno.
Lično koristim samo najjednostavniju opciju VPS setovanja/dodavanja domena i subdomena.
I kad se postavi pod alias može se izaći na tu adresu a u browser-u ostaje alias.

E to me zanimalo, bit će da onda na ovom hostu nešto čudno petljaju. Baš sam ih kontaktirao jel moguće složiti alias da nema redirecta i kažu da nije moguće. Oni su zapravo alias domenu riješili sa redirectom 301, što po meni nije složen alias na razini konfiguracije servera. Takav alias sam mogao i sam zakačiti u .htaccess file.

Nema njihov alias setup veze sa mojim .htaccessom. Ali kada kreiram alias domenu putem panela, vidi se po opcijama da nude redirect 301. Ne znam što se dešava u pozadini ako ne stavim kvačicu na “redirect 301”, ali i dalje se redirekta, tj. alias domena ne ostaje u browseru…

Ovako mi u panelu izgleda podešavanje parametra alias domene:
screenShoot013

PItaj podršku šta bi se po njima trebalo desiti kad je setovano ovako kako si prikaz’o.
Jer isključena opcija ne kaže eksplicitno ali’ implicitno ukazuje da bi moglo da bude da neće biti redirekcije (al’ ne mora da znači) - tako da ih pitaj da decidno objasne.

Ako si ih to i pit’o i oni ti ovo odgovorili

reci im da ako ti ne mogu to omogućiti da ćeš preseliti svoj sadržaj kod drugih jer je to ipak osnovna stvar pri korištenju.

…upravo pitao, al bit će da je i dalje redirekcija, samo ne 301 redirekt. (Čekam odgovor)

Trenutno nije na prioritetnoj listi, a u dogledno vrijeme ću tražiti dalje. Ima tu 50ak stranica i selidba mi nije samo tako…

Mada je većina tih stranica napravljena na php5, a oni su najavili uskoro prisilni prelazak na php7, heh …imat ću dvojbu, selidba ili ažuriranje projekata.

Mada da je svaka stranica svoja priča, selidba bi bila pod must … no sve stranice su doslovni copy paste jednog originalnog code-a, pa nekako planiram (nakon što izučim koje promjene su potrebne), napraviti skriptu koja će to automatski odraditi za svaki projekt. To i dalje vidim manje bolnim od selidbi, mada…mogao bi se dvoumiti. :slight_smile:

No pun k mi je više odabira tih hostova… ovi se nekako čine “polovični”, ali su veliki i trude se. Stekao sam povjerenje. :slight_smile:
…a i spasili su me od virusa, koji je na drugom hostu samo tako prelazio sa projekta na projekt. Ovi imaju sistem “subscriptiona” između kojih virus nije mogao prelaziti. …te su također i automatski detektirali i obaviještavali me o pojavki malicioznih skripti.

Sve to nekako ulijeva povjerenje, unatoč što su im neka rješenja kao da odstupaju od normativa. Poput npr. ovog za alias.

Imaju i jako brzu podršku …samo ne uvijek željeni odgovor, heh.

Kažu za redirect 301…
Pitao sam ih što ako su postavke kao na slici da je 301 odznačen…odgovorili:

This and all future requests should be directed to the given URI.
When visitors open that alias domain, they will be redirected to the primary domain.

Rabbit hole…

Ako ‘oćeš da riješiš inicijalno pitanje, quick&dirty way bi bilo da prekopiraš sadržaj u drugi direktorijum i umjesto alias-a dodaš domenu na A - record. Tj. napraviš novi sajt. Il’ se zezaj s alternativama.
Ne koristim panel, pa da pomognem više.

Hehe, ovo je previše dirty čak i za mene. :smiley: Znaš da je meni DRY svetinja xd.
Ocke, ovo bi bilo i ocke da nema povremenih ažuriranja tog site-a …a ne da mi se voditi sve na dva mjesta.

Al nije meni sada neka priša složiti ovdje alias da radi kako Bog zapovjeda…al baš me zanimalo kako bi alias ispravno trebao funkcionirati, jer u mom sjećanju je tako kako i ti kažeš.

Dočim sam se ovdje iznenadio da me alias samo redirekta na primarnu domenu. Preživjet će se ovo zasad, ali znam na čemu sam…

Mislio sam da ako želiš da momentalno imaš zamišljeni zahtjev (domena i alias da rade kako je zamišljeno) a naknadno da rješavaš.
Alternativa je da rješavaš (i možda ne riješiš).