Alibaba.com

Zanima me kupuje li ko od vas na Alibabi? Našao sam neke interesantne stvari, pa sam se išao pozabavit pitanjem malo više o toj stranici.

Naišao sam na dosta negativnih iskustva kupaca, a neki govore i da je to isključivo B2B sajt, odnosno da tu samo tvrtke prodaju tvrtkama, i to na šlepere.

Može neko malo više o tome, i ako neko ima iskustva s kupovinom tamo. Tnx.

ja bih rekao vrlo vrlo slično iofferu ili samo sa puno manje sigurnosti za kupca…
i treba biti vrlo oprezan jer ima dosta proizvoda koju su jako jeftini a zapravo na kraju ništa ne dobiješ
ili u najboljem slučaju ciglu…

ti kao fizička osoba možeš normalno kupiti, a minimalna količina ovisi o samom trgovcu, negdje je min. 100 komada, a negdje 5…

generalno, alibaba.com je B2B site. Obzirom je s godinama postala potreba, oglašivači na tom siteu počeli su prodavat i stvari na “malo”, odnosno može se naručiti i po jedan - dva komada. Webiste je kineski, i osnivač tog sitea (nije ni čudo) jedan je od milijardera u Kini (bila je reportaža o tome prije par godina na Discovery-u). Site je zamišljen za promociju kineskih tvrtki u svijetu, odnosno kako bi kineske srednje i manje firme mogle lakše promovirati svoje proizvode i svoje tvrtke kupcima u svijetu.
Prevare se dešavaju kao i na svakom drugom portalu, međutim, na alibabi imaš nekoliko stvari koje pokušavaju svesti prijevare na najmanju moguću mjeru. Imaš njihov escrow servis (pouzdan je), imaš nekoliko vrsta “amblema” koje svaki od tih prodavača ima na svom oglasu (jedan od njih je označava kako su osobno s alibabe posjetili tog trgovca/proizvođača u njegovim prostorijama) i imaš forum na alibabi gdje se pišu pozitivna i negativna iskustva sa prodavačima sa alibabe. Ja sam prije godinu dana naručio mobitel za integriranim TV-om, platio ga preko PP, i dobih ga uredno za 3 tjedna. Poznanik mi uvozi motorne pile (da, motorke) koje nabavlja preko alibabe i prodaje ih po sajmovima (i to radi 3 godine). Osobno dakle imam pozitivna iskustva, iako znam da postoje i prijevare. Međutim, prijevare postoje i na ebayu, njuskalu, a bogme i kod trgovaca/naručioca/programera na webmajstorima (Dobri i loši trgovci na webmajstorima) :slight_smile:
Preporuka: pripazi na te ambleme - ikonice kod prodavača koji prodaje. Koristi njihov escrow sistem. Prije kupnje provjeri na alibabi da li je taj proizvod najpovoljniji od svih, ili je negdje u rangu cijena za takav ili sličan proizvod. Ako je daleko najjeftiniji, onda ti je to lampica za alarm, ali ne i uvijet da je 100% prevara. Site i oglašivači na njemu su pouzdani koliko i svaki drugi website.

E da, zaboravih ti napomenuti, NIKAKO ne plaćaj robu ili usluge od oglašivača na alibabi Western Unionom, jer onaj koji nudi i traži plaćanje isključivo westernom i ne nudi nikakvo drugo plaćanje je garantirana prijevara.

Prije svega, hvala vam obojici na odgovorima.

Ovaj Escrow mi se čini OK, ali mi je glupo dat 25$ provizije za prvu manju kupovinu, dok ne vidim jel to to što meni treba. Zapravo, najradije bih izbjegao taj Escrow, pa pretpostavljam da se to može.

Druga stvar - kako vidit nekakvu reputaciju prodavača. Našao sam jednu firmu koja prodaje, iznad joj piše “verified company”, ali neke konkretne brojke koliko imaju pozitivne reputacije ili čega već, to nisam uspio skužit di piše.

I naravno, uplata isključivo preko Paypala. :slight_smile:

“Verified company” ti znači kako je ta firma potvrđena od strane Alibabe na sljedeći način: Prvo provjeravaju broj telefona, te da lije registriran na ime te tvrtke. Ako je registriran na ime te tvrtke, vrše poziv i naprave mali “interview” kako bi potvrdili da li podaci o toj tvrtci odgovaraju podacima koji su poslani prilikom registracije na stranice alibaba.com. Nakon toga porvjeravaju registraciju te tvrtke kod nadležne ustanove. Ako je sve ok, onda postave “Verified company” ikonu. To znam jer sa i ja jedno vrijeme radio peko alibabe (prodavao sam keramičke pločice i stolariju iz Hrvatske preko alibabe) pa sam i ja htio taj “verified company”, što je tada koštalo oko 300US$ (troškovi ovih provjera). Ako ima verified company, onda je ok. Imaš onih luftiguza šta prodaju za nikakve novce, ali nemaju nikakve te ikonice (besplatni oglasi). Ako prihvaćaju PayPal - odradi posao slobodno. Za neke proizvođače/trgovce znam da koriste i skype i MSN, samo što ćeš morat se probudit jako rano kako bi ih “uhvatio” online (zbog vremenske razlike). Ja sam se budio u 4 ujutro kako bih chatao sa njima preko MSN-a oko pitanja koje sam imao. Reputacije u klasičnom stilu tamo nema, jer kao što si i sam saznao, to je B2B site, gdje takve stvari ne funkcioniraju (odnosno nemaju smisla). Ja sam to radio tako što sam uzeo naziv tog prodavača, unio ga u google i gledao piše li šta o njemu. Zatim sam otišao na forum od alibabe, ponovno u tražilicu unio to ime i gledao rezultate. Ako je sve ok - to je to. Ako nije, pogledaš što to točno nije valjalo (amerikanci često prijave prijevaru iako to ona i nije, primjerice pošalje mobitel bez cd-a i kablova za spajanje na računalo, a to nije niti bilo navedeno u oglasu, međutim po njihovom se to “pretpostavlja” da se mora poslat). Velim ti, ista stvar kao i svaki drugi site, samo što je stariji od drugih siteova te vrste (usudio bih se reći da je to prvi B2B site). Prvi put sam ga koristio prije više od 6 godina. Dakle, nije “nešto novo”.

Hvala dmitrecic, rep+ za sve informacije koje si naveo.

Ništa, probat ću onda s tom verificiranom tvrtkom, pa ćemo vidjet šta će iz svega toga izać, hehe :slight_smile:

Hvala na repi.
Ako ti šta ne bude štimalo sa njima, uvijek ih možeš prijaviti alibabi, samo si zapiši ime tvrtke i link na njihovu stranicu na alibabi, kako bi ih mogao prijaviti u slučaju spora. Također znaš da možeš javiti i PayPalu ukoliko ne dobiješ robu, pa oni zablokiraju prodavača…

Ako ti šalju fedexom robu, traži ih da ti odmah nakon slanja robe pošalju tracking number, pa možeš u svakom trenu pratiti gdje ti se roba nalazi u transportu (super stvar, točno vidiš gdje se roba trenutno nalazi, da li je u skladištu fedex, da li se ukrcava na avion/brod, gdje je trenutno, itd).

ja sam inače isto mislio nekaj kupiti ali sam odustao za sada ali nakon nekoliko kontakta
sa trgovcima, sad mi neprestano šalju mailove s ponuadama :smiley:

a kaj bi ti kupio ? ak se smije znati. :slight_smile:

I ja sam ga to htel pitat :slight_smile:

Vjerujem da 90% toga ima na ebay-u pa pokušaj potražiti da bude alternativa

ima, ali na alibabi je jeftinije… imaš puno prekupaca na ebayu

Ovo što tražim nema na ebayu, već sam gledao. Radi se o e-cigaretama, koje su kod nas na domaćim oglasnicima dosta skupe, a eto, poznajem neke ljude koji to koriste, pa su me pitali da pogledam ima li na ebayu to. Nema na ebayu, al ima na Alibabi, i to stvarno povoljno…

To je za početak, ima hrpa zanimljivih stvari, ako ovo prođe sve OK, sigurno ću još neke stvari naručit. :slight_smile:

Alibaba je više za veleprodaju , ako kupuješ samo par komada skuplje ti računaju poštarinu nego predmet.
Za manje komada imaš Aliexpress.com - Online Shopping for Electronics, Fashion, Home & Garden, Toys & Sports, Automobiles from China. čiji je vlasnik alibaba samo kad pretražuješ uključi opciju free shipping

Ma našao sam na Alibabi i ove koji prodaju i na manje, tako da ono… Ali svakako ću pogledat i ovu stranicu koju si dao, jel ima onoga što oni traže, jer to je u konačnici najbitnije. Tnx! :wink:

Ako te zanima još opcija, ja kupujem na dx.com
Imaju i e-cigareta.

Naravno da me zanimaju sve opcije gdje se može nać ovo šta trebam povoljno. Sviđa mi se što je poštarina besplatna za sve, tako da nemoram razmišljat o tome, kalkulirat, itd.

A i općenito, dobro je znati sve te online trgovine gdje je neko kupovao i ima pozitivna iskustva, pa da nemoram tražit kad mi treba nešto :slight_smile: Tnx gambo :doki:

Kod dx.com postarina je besplatna. Za dodatnih $0.01 mozes dobiti posiljku bez njihovih oznaka, da lakse prodje carinu. Imaju popuste za 3 i vise komada. Dodatne opcije kod vecih narudzbi.
Nikad nisam imao nikakvih problema.

Jedino… nekad posalju robu sljedeci dan, nekad ako ju nemaju na zalihi, treba i vise od mjesec dana da posiljka krene.

samo pazi da ne naručuješ neku fejk očitu robu jer bu na carini bili veselo :smiley:

[quote=“gambo”]Kod dx.com postarina je besplatna. Za dodatnih $0.01 mozes dobiti posiljku bez njihovih oznaka, da lakse prodje carinu. Imaju popuste za 3 i vise komada. Dodatne opcije kod vecih narudzbi.
Nikad nisam imao nikakvih problema.

Jedino… nekad posalju robu sljedeci dan, nekad ako ju nemaju na zalihi, treba i vise od mjesec dana da posiljka krene.[/quote]

Ovo s pošiljkom bez oznake je fora, imat ću to na umu. Poslao sam im linkove neka si pogledaju di će šta naručit, siguran sam da sada imaju dovoljno širok izbor… tnx još jednom, ako bum imo kakva pitanja za taj sajt ja ti se javim na pm :wink:

Ma uvijek gledam da naručim pravu stvar, ove provjerene prodavače, a naručujem na malo, tak da neće valjda bit problema s carinom :slight_smile:


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja