Aliexpress Hrvatska - iskustva oko dostave

Poz ekipa,
trebam naručiti par hoodica sa Alija, koštaju oko $20 jedna. Koristio bih Aliexpress Saver Shipping, jedna duksa ima 0.9kg. Do sad sam bez problema bez ikakvog carinjenja naručivao, ali ne ovako “teške” proizvode. Pa me zanima jel imam kakvih obveza kad dode do carine ili će sve proći bez problema?

Hvala lijepa, uživajte!

Sigurno da postoji u zakonu do koliko novca se roba ne carini.

1 Like

Nešto su mijenjali taj zakon kao da je sva roba podložna plaćanju PDV-a, ne znam kako sa carinom… Uglavnom, Aliexpress ti već sada obračunava hrvatski PDV kada kupuješ kako bi olakšali i ubrzali proces dostave, e sad ne znam nakon koliko ide proces carinjenja, što je još 10tak % vrijednosti ako se ne varam…

Nisam u zadnje vrijeme naručivao, ali znam da se svašta moglo raditi prije. Carina te kontaktira da im treba račun od kupovine, i onda možeš tipa preuzet račun u PDF-u, urediti ga i napisati manju cijenu, i platiš manje carine… znam da je tako frend radio haha

A ti možeš samo čekati da vidiš hoće li ti stići pošiljka, ili pak pismo u kojem će te prvo HP oderati jedno 60-70 kn, i u tom pismu te traže da dostaviš podatke carinskoj upravi… Ponavljam, tako je prije funkcioniralo, ne naručujem u zadnje vrijeme.

p.s. pazi samo da nije “fejk” roba, jer onda možeš debelo nadrapati ako ju carina otvori

1 Like

ne bi trebao za tih par komada imati nikakvu carinu.

pazi samo kad kupuješ da ti pored cijene stoji “including VAT fees” i time si riješio problem.

Carina ovisi iz koje zemlje ti dolazi “seller” pa s kineskim nećeš imati problema.

Uveli su granicu od 25$ ja mislim pa sve iznad toga ti HP naplati dodatnu naknadu što ti dostave paket (15ak-20 HRK, ovisno o proizvodu, cijeni i količini)

1 Like

Aha, hvala na odgovoru. Fejk nije, gledam uvijek da trgovina ima kvacicu, da radi duzi niz godina sa 96+% pozirivnog reviewa i da ima dosta pratitelja.

Recimo da narucim svaku posebno,u odredenom vremenskom periodu, onda necu morati placati nista?

Jel ste vi uopće naručivali nakon što su to uveli?
60-70 kuna je bilo prije kad je pošta carinjenja tražila da se pošalje račun, tad su troškovi bili tih 60-70 kuna plus pdv ako je vrijednost bila iznad nekih 160 kuna. Toga više nema, za pakete koji su došli taman nakon početka korištenja tog zakona nisu tražili račune nego su po nekoj svojoj logici obračunavali pdv (vjerojatno po vrijednosti napisanoj na paketu jer su znali naplatiti pdv npr 1.52kn, a unutra stvar od 50 kuna) + 18.5 kn njihovih troškova.
Znači tih 18.5 kn je zamijenilo onih starih 60-70kn… Za pakete iznad neke vrijednosti nije više 18.5 nego 37kn, mislim da iznad 1000kn ili tak neš.
Kolko sam skužio, carina se naplaćuje iznad 150€/1000kn ili koji je već limit, a iznos ovisi o kategoriji artikla koji je naručen.

Aliexpress sad na većinu stvari naplaćuje pdv (ne sjećam se kad sam zadnji put vidio nešto a da nije bio uračunat pdv), tak da ako paket dođe direktno iz kine, pošta može naplatiti 18.5kn. Ako dolazi nekom dostavnom službom direktno iz kine, onda oni mogu te troškove naplatiti i koju stotinu kuna.

Aliexpress u zadnje vrijeme šalje dosta paketa u Mađarsku (vjerojatno neko Cainao skladište), zaljepe novu deklaraciju i šalju dalje u Hrvatsku. Nekad pošalju običnom poštom i dostavi HP, ne naplati 18.5kn jer njima dolazi iz Mađarske, a nekad pošalju Overseas Expressom. Ja sve naručujem sa aliexpress standard shipping ili cainao, sve mi je došlo preko Mađarske.

Još jedan plus je da ako naručite više stvari od različitih prodavača da šalju sa aliexpress standard ili cainao, postoji mogućnost da oni spoje po nekoliko paketa pa ne čekate npr. 10 paketa nego 4.

@aligejtor ako ti nije bitno da ti dođe npr 10 hoodica odjednom onda naruči 2-3 i pričekaj da dođe pa ćeš vidjeti i kvalitetu, a i rutu kojom dolazi.

Skini si i parcelsapp za praćenje, u slučaju da ide preko mađarske zna se dogoditi da se promijeni tracking broj, parcels u većini slučajeva učita i taj novi tracking i nastavi pratiti pošiljku.

Baš mi danas treba doći paket overseasom, 20 dana je na putu :smiley:

ma ako platiš, to će ti biti par kuna poštaru.

i da je iznad tih 165HRK i tada ti to bude 20-30 kn…

probaj možda naručiti 1kom pa vidjeti…

ja sam sebi neke privatno stvari naručio ispod tog iznosa i nisam ništa platio ni carini ni pošti, dok sam recimo naručio neki pametni sat za 199kn i platio sam 20ak kn poštaru i tjt