Aplikacije vs. web - sto ce prevladati na kraju?

Sta mislite sto ce prevladati na kraju? Hoce li web i pc ostati kao neki relikt povjesti a sve ce se odvijati na aplikacijama i mobitelima… ili su aplikacije samo trenutna zaludjenost koja nece potrajati…Ili ce se nekako izbalansirati…
nekako mi se cini nezgrapno shopingirati na mobu il igrati na konzoli… al ja sam ipak staromodan

Pitam to jer sam upravo lansirao prvu aplikaciju na androidu i cini mi se to puno bolja shema od weba.
Zasto? zato sto ipak postoji neko zadrzavanje korisnika…a koje mi se cini jace i od bookmarka i od maila…

doduse napravili smo mrak aplikaciju a retencija ovisi o kvaliteti… kog zanima nek ukuca horoskop guru u gugl play…

naravno sve ovisi i o tematici, zabavi, shopingu, ucenju etc…

Zavisi, kao sto si rekao od tematike.
Meni licno, aplikacija nikad nece da zameni web, sem kad sam vani, pa sam primoran da koristim aplikaciju.
Generalno, na telefonu se osecam skuceno, jer dosta visim na kompu, pa je to verovatno uzrok.
Za obicnog korisnika (ciji je posao nesto drugo), koriscenje aplikacije je verovatno prihvatljivije i zauzima dobar deo u njegovom zivotu.

1 Like

Treba tu razdjeliti 2 sektora. Biznis aplikacije i korisnicke aplikacije. Aplikacije poput fejsa, neke sitne aplikacije za terensku prodaju, aplikacije u kombinaciji sa backoffice desktop app koje egzistiraju na telefonima ce uvijek biti tamo … jer su brze, jednostavno i lako ih je koristiti. Drugi sektor su biznis aplikacije (web i windows) one su jednostavno zbog svojeg opsega namjenjene za koristenju s racunala, zbog raznih prikaza, obrade i cisto zbog usabilitiya. Dakle … uvijek ce biti i jedno i drugo. U zadnjih 5 godina su porasle u velike iOS i Android aplikacije … no prema mojim prognozama doci ce do balansa i zasicenja.

Mislim da dosta vece sanse za uspjehom na trziste ima dobra aplikacija nego dobar web projekat.

Ja mislim da je glavni razlog uopće postojanja aplikacija način na koje one mogu komunicirati sa android sistemom ili koji sistem je već na mobu.

Znači, aplikacija može koristiti žiroskope, akcelerometre… senzore ovakve onakve…te ovisno o permissionima može zaviriti i čačkati po mnogim djelovima samog sistema mobitela. Uređivati fileove itd…
To je ono glavno što aplikacija ima a web nema…sve ostalo je nebitno.
Web po ničemu drugom nije prepreka, i nije nepraktičniji sam po sebi…jer lako se bookmarci izgrade koji će stajati na zaslonu mobitela i omogućiti otvaranje određene web aplikacije također na jedan klik.
Trenutno su mobilne aplikacije uzele maha i stoga su razvijenije da se napravi bolje korisničko sučelje na mobilnom appu, ali ni to nije barijera…jer lako to web stigne sa frameworcima koji niču svaki dan …a i nadogradnjama samog HTML-a i CSS-a.

Znači trenutni glavni nedostatak je komunikacija web browsera sa android sistemom kakvi može imati aplikacija. Ali taj dio sigurno neće mirovati, nego će se i on razvijati…i vjerovatno će u budućnosti web stranica moći tražiti od android sistema permissione kao što ih danas traži aplikacija.
Kad se to razvije u svom potencijalu koji postoji…bye bye aplikacijama, neće biti potrebe za downloadom i instaliravanjem istih…a sve će biti praktično kao i sad, na jedan klik…

Znači, aplikacije su samo ispomoć u prijelaznoj fazi weba ka kvalitetnom mobilnom webu.

1 Like

@bozoou Web aplikacije mogu koristiti akcelerometar i još mnoge druge hardverske komponente.

Primjer koristi akcelerometar i radi samo na Chromeu (za sada, mada može i na ostalim):
http://lukicdarkoo.github.io/examples/lukicdarkoo/

Inače smatram da će za desetak godina biti aktuelne web aplikacije i sistemsko programiranje, da će sve ostalo skoro izumrijeti. Web aplikacije će postati dovoljno brze da se porede sa native aplikacijama, a uvijek će biti potrebno pisati na nižem nivou drajvere i sl. Pogledajte samo: http://threejs.org/examples/#webgl_animation_skinning_blending

To sto moze…i to što još nije full podržano…je samo potvrda onoga sto sam rekao da će u budućnosti moći. Jer prijelaz je očito već tu.
No nije samo fokus na akcelerometar i te povrsne fore o citanju senzora s moba…mora biti i pristup u sistemske filove, a to se ne moze desiti preko noći…jer cijelo vrijeme treba paziti i na sigurnost…jednostavno se mora lagano i prirodno razviti…

…ali cool, nisam znao da već može :smile:

Nece prevladat ništa. Imat ćemo jedno i drugo još godinama.

vjerujem da ce oboje biti prisutno jos prilicno vremena… medjutim ono kaj je prednost aplikacija il bar mi se tak cini… nema seoa… bar ne u onom klasicnom smislu…

Što se tiče SEOa, opet ti se svodi na to da Google gura na vrh aplikacije koje su najrelevantnije traženima od strane korisnika…i s druge strane kreatore aplikacija koji smišljaju metode kako će zahebat Googleov alogritam. Kružila je ona neka fotka gdje neka kineskinja sjedi za stolom sa jedno naslaganih 500-njak smartphonova na nekoliko katova…i posao joj je da skida aplikacije kako bi im dizala rejting…

da da imas prav vidio sam to… sa svim sustavima se moze manipulirat brijem…jel neko probo ovaj ulitmate adwods aplication ad? il kak se vec zove…cini mi se da fejs oglas daje puno bolje rezultate za instalacije…

Mene zanima hoćemo li tipa 2035 imati još interneta uopće ili će već davno sve ličiti na walking dead?

U toj smo fazi da za naših života doći će do tolikih promjena da vrlo lako moguće da će app u tim godinama biti riječ/3 slova na papiru jedino koju vidiš negdje usput.

Teško, tedencija razvoja ljudske civilizacije, isto kao i cijele ecolucije je uvijek pozitivan smjer. No to je globalni trend, lokalni padovi su naravno mogući…no oni su samo predispozicija boljem rastu na globalnoj skali, tako da se lokalne pogreške odbace na vrijeme…i da sve piči dalje prema boljem.

E sad, ukoliko je civilizacija pogreška evolucije, onda naš razvoj na globalnoj skali bi mogao biti samo lokalni pokušaj nečega…i mi ćemo postati prošlost skupa sa dinosaurima.

No ako se civilizacija ne pokaže kao pogreška, onda sigurno nije pogreška niti računalna tehnologija …i bez obzira na veće ili manje destrukcije koje će nastupiti u civilizaciji da se ispravi pogrešno, nastavit ćemo tada još lakše u daljnjem razvoju…skupa s računalima naravno.

E sad, jeli civilizacija pogreška evolucije ili ne?..to je onda ekvivalent tvom pitanju hoće li app postati tri mrtva slova na papiru.
Osobno, ne vjerujem da je evolucija fulala s ovim što je napravila od nas i od tehnologije u zadnjih par tisuća godina.
Što više, fantastičan uspjeh i znatan pomak levela od dosadašnjeg razvoja…samo što će biti potrebne neke promjene da ljudski rod malkoc usmjeri pravim putem, a to ćemo mi osjetiti kao hladni šamar. Neke stvari ne idu nježno…i svaka škola malkoc boli :slight_smile:

Evolucija je proces.
Nije pogreška. Krivo tumačiš.

Koncept kapitalizma, i trenutne postavke ekonomije nije proces to je izbor.

Trebaš se pitati da li je on održiv?

Da uvijek će čovjek proći, ostati, i tog tipa, ne pričam o smaku svijeta pobogu.

Pričam o tome da li će u tom trenutku i dalje internet biti nešto kao danas, da li će uopće biti važan ili će postati nešto sasvim drugo?

Ili fakat kolaps resursa, zagađenja, prirodnih katastrofa na pojedinim lokacijama, ili globlni shit…

Još jednom evolucija je proces…

Kapitalizam, kamate, i sadašnja ekonomija je format koji smo izabrali.

A ovo uvijek negdje netko preživi , da to je istina.

ALi sada nemaš toliko dovojene civilizacije, upravo zbog same količline ljudi i tehnologije, sve je povezano te imaš jednu globalnu populaciju vezano.

Pa eto sam facebook nestane, izgubi se , pola svijeta bi plakalo za svojim likovima i sličnim stvarim jer su pretočili jednostavno svoj život u digitalno.

Malo off topic, ali mislim da bi se svi trebali vratiti malo unazad, ili uzeti korak koji dalje pa pogledali možda biger picture (koji klišej) i postaviti i druga pitanja.

Pohvale na gledanju unaprijed, što će prevladati app ili web…
Prevldatai će oni koji skupljaju kamate, a oni koji plaćaju će skupljati mrvice. E sad kome će što biti bitnije, ili što će prevldatai web ili app, mislim da zavisi o brdo stvari, da nije jednostavno kako da li će prevladati crno ili bijelo…

sigurno je jedno- imacemo buljavije oci i vece guzice i finije prste…nadam se fakat da nece otic smjerom idiotokracije ko u onom filmu…

Nigdje to nisam ni rekao…samo kažem da su neke stvari pogreške evolucije…znači pogreške toga procesa.

Iako to nije baš najspretniji izraz, jer evolucija zapravo ne radi uspjehe i pogreške…
No stvari koje nastaju tim procesom i koje su neodržive…iščezavaju s vremenom, eto, nazvah ih pogreškama…

Mali update nakon 8 godina.
Primjetio sam boom aplikacija u niši prodaje karata.
Počeo sam razmišljati u tom pravcu. Ne znam …