Article spinning - legalno ili ne?

Čitam po stranim sajtovima razna mišljenja.
Ne mogu zamisliti da netko može biti pravno gonjen
zbog spinanja.

Naprimjer, pročitam negdje članak, zapamtim ga,
obradim ga po svome viđenju i postam.

Ako je to ilegalno, onda bi ilegalne mogle biti i
npr. diskusije o nekoj knjizi, kada se prepričava
ili objašnjava neki kontekst.

Gdje je granica orginalnog sadržaja, ako se isti
promjeni do neprepoznatljivosti?

Zamislji da napravis novi smartphone, nesto na razini S4 i sad ti konkurencija pokrade sve, kopira ga u potpunosti i na kraju samo promjeni maskicu i prodaje po nizoj cijeni u svojoj trgovini i tebe ne je** 5%… Isto to pitas i ti, svaki sadrzaj je zasticen copyrightom, “All rights reserved” - sva prava zadrzana, nemas pravo uzimat niti kopirat sadrzaj.

Uvijek možeš biti tužen ako netko misli da si povrijedio njegova prava. Ukoliko autor nekog teksta može u tome što si učinio prepoznati svoj tekst, dakle deducirati da se zapravo radi o “spinu” njegovog djela, on bi mogao zaključiti da si povrijedio njegova prava. Ovdje se ne radi o prometnom prekršaju, pa da je mjerodavan nekakav članak nekakvog zakona, već o argumentaciji u sudskoj raspravi i sudskoj praksi u takvim slučajevima (koja, recimo to tako, određuje gdje prestaje plagijat, a gdje počinje literatura). Primjerice, ako si spinao neki članak, što bi odgovorio kada bi ti odvjetnik druge strane postavio pitanje da opišeš kako si napisao svoj tekst? Zamisli suprotno - da li bi držao da bi ti kao autor “spinanog” članka imao pravo na nekakvo obeštećenje, ako bi se pokazalo da je netko drugii svojim tekstom zaradio novac, a iskoristio cjelokupan tvoj sadržaj i samo tvoj sadržaj: dakle sav i samo tvoj rad uložen u istraživanje, svo i samo tvoje ranije stečeno znanje i sav i samo intelektualni rad koji si ti uložio u analizu i donošenje zaključaka? Dok je njegov doprinos zapravo bilo to da doslovno i samo svojim riječima prepriča tvoj tekst?

Ono što ja sigurno ne mogu reći jest kakva je sudska praksa u takvom slučaju. Čini mi se, naime, da ovo što pitaš ne proizlazi izravno i zakona, već iz prakse u takvim sudovima. Pokušaj na Googleu pronaći je li bilo slučajeva tužbi za spinanje i kako su završile - mislim da je to pravi smjer.

Diskusija nije dobar primjer. Tema diskusije nije čak niti ista temi diskutiranog teksta. Tema diskusije jest taj tekst. Dok je tema teksta nešto posve drugo. Alternativno, ako misliš na diskusiju o istoj stvari, onda nvj. misliš na razgovor o nečemu, makar on bio u pisanoj formi, dakle kao upisi na forumu ili u korespondenciji e-mailom. U tom slučaju diskusija ne polučuje autorsko djelo - u svakom slučaju ne autorsko djelo u smislu nekog samostalno članka napisanog i objavljenog kao samostalni uradak.

Gdje je granica? Zamisli da neki znanstvenik objavi originalni znanstveni rad - po nekom istraživanju i s nekim zaključicma. To je primjer autorskog djela. Onda zamisli da netko “spina” isti i objavi ga kao svoj znanstveni rad. S druge strane, pogledaj članke u popularno-znanstvenim magazinima koji često prenose rezultate znanstvenih radova na način da budu zanimljivi i razumljivi široj populaciji.

Zakon o autorskom pravu kaže da je autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina koja ima individualni karakter. Pretpostavljam da bi u pitanju granice ključno bilo da li je tzv. “spinani” sadržaj (a) originalan i (b) individualan (dakle, vlastit). U ovome što ti pitaš, čini mi se da se pokušava zadovoljiti originalnost izrijeka, ali da se zanemaruje individualnost tvorevine, pa pretpostavljam da bi upravo ta značajka bila ključna argumentacija u odluci suda u slučaju tužbe od strane autora čiji je sadržaj “spinan”.

To je moje promišljanje. Ali samo konkretna sudska praksa može poslužiti za prosudbu.

P.S.:

Evo jedna prezentacija koja govori o tome što je autorsko djelo, a spominje se i originalnost (jedinstvenost, individualnost) djela:

http://www.vtsrh.hr/uploads/Dokumenti/Savjetovanja/9.%20savjetovanje/07-2.Intelektualno_vlasnistvo-Originalnost_intelektualne_tvorevine(Blazevic).ppt

@tsereg

Svaka čast na odgovoru!
Pronicljivo, logično i u pravnom smislu vrlo
profesionalno razlaganje.

Da te ne znam, rekao bih da si sa legalis.hr-a. :slight_smile:

Ne može se svaki čin u realnom životu savršeno uklopiti u zakonski okvir.
Zato postoji subjektivni dojam sudaca i praksa, što u ovakvim slučajevima očito
igra ključnu ulogu.

Imam još jedno SEO pitanje, da ne otvaram novu temu jer je vezano za ovo.

1.) Ako imam dozvolu (putem maila) da koristim određeni sadržaj na svojoj stranici, pod
uvjetom da navedem orginalni izvor/autora, te da sadržaj mora ostati 100% orginalan.

2.) Taj sadržaj na orginalnoj stranici je indexiran od Googlea. Ali je u PDF-u.

3.) Ja bih ga upotrijebio kao HTML i dobro optimizirao.

Kakve su mi SEO šanse?
Hoće li biti penala…?


Copyright © 2022 WM Forum - AboutContact