Asus ph1 vintage

Dakle ovako , kupio sam kompjuter za 100 kn … Tek toliko jer mi se ukazala prilika … Pa da popunim uredaje za jos jedan broj . Rijec je o Asus ph1 vintage

Procesor: Intel Pentium 4 HT 3.0GHz (2x 3.0GHz)
Radna memorija: 1GB (max. 4GB)
Tvrdi disk: WD 120GB Sata
Optički uređaj: DVD-ROM
Grafika: Integrirana - Intel GMA 915 ( pci-e za proširenje )
Ostalo: zvuk, mreža (LAN)
Tip kučišta: Mini Tower (MT)

Pitanje je sljedece . znam da je to star kompjuter , itd itd… Ali me zanima sta se tu da napravit , koje komponente stavit da se malo sve podigne posto ja nemam blagog pojma o tome

Moje mišljenje je da bi bilo dobro da odrediš najvišu cijenu koju si spreman dati za nove komponente, i po tome onda gledaš koje si komponente možeš priuštiti, sa kompjuterom možeš čuda napraviti, samo ovisi koliko si spreman uložiti u njega.

Opet, to ovisi i o tome za što misliš koristiti taj kompjuter, ali mislim da bi jedno 2000-2500kn bilo dosta da se sastavi solidna mašina.

Pozz

A nisi napisao za sto ti treba kompjuter. jer niej isto dalis e ti zelis igrati, dali zelis surfati, dali ce to biti casa koja runa neke programcice ili ce to biti heavy multitasking, dali ces rendati video ili ces praviti muziku, i tako OGROMNE su sve razlike izmedju ovoga sto sam napisao.

Recimo ja sam kupio nedavno masinu za 5k za heavy multitasking + runanje raznih programcica, 16gb rama, i5 4460 procesor su mi bile glavne stavke i naravno SSD i jako dobro kuciste. Ostalo je vise manje nebitno.

Nije to mašina za baciti.
Procesor je dovoljan za sve, osim za nove igrice, video obradu i 3d.
Ram je jeftin (1 GB = 100 kn).

Bubni unutra 4 GB i imaš sasvim upotrebljiv komp.

E pitanje je da li je to stari ram SD ili DDRI
To baš osim njuškala nije jeftino naći.

Ja bi jedino uložio u RAM ako je za rad, da ima minimalno 4GB i to je to (kad ne stane više). Kad stane, onda kreni na novi.

Ima još jedan boost ako želiš, koji možeš seliti i dalje tako da je dobra investicija, a to je SSD disk kao primarna particija.
Tipa 120GB imaš za 350-450 kuna.

Imam dva radna stroja Quad core 2 Q9650, sa 16GB rama, win 7, PUNO toga gore, 4 diska, R9 270X kartica, i kada ga uključim odem skuhati kavu dok se vratim još čekam 2 minute da se digne.

DRUGI stroj nedavno kupljen i7, 8GB DDR3, i jedan SSD disk kao primarni, upalim do full boota, za cca 15-20 sekundi.

Usko grlo, definitivno hard disk. O tišini da ne pričam.

Tako da moja preporuka ti je SSD disk i 4 GB rama. Ostalo zaboravi ne isplati se.

S obzirom na ostali hardver koji je nabrojao, mislim da je to DDR2 utor. A toga ima na njuškalu.

Sta ce mu SSD disk na ovaj cramp.

I ovo nije za video obradu. Mislim mozes ti i na celeronu obradjivat video, samo ce trajat po mjesec dana ako je video velik.

Kupi RAM na ebayu za bagatelu i to ti je to. i ne netreba ti 4Gb rama jer ti je procesor za k****. Neispalti se ulagat u njega nista osim RAMA i taj komp se koristi osim za surfanje i to onako za bakicu i dedeka tip surfanja, ne heavy surfanje kao sto ozbiljni surferi surfaju po 100 tabova non stop upaljenih.

Dizati ovo nemozes s nicim osim s Ramom. graficku ako ides kupovat, da mozda se ispalti da das djetetu da igra igrice iz 2004 2005 godine.

Imao sam prije xy godina 3.0 HT, ja mislim da je to bio DDR1. Nisam ziher.

To je razmišljanje kako izvući maksimum. a to je maksimu. Naime isti taj hard nakon kupovine se seli u novi komp.
Ako imaš izdvoji, ako ne, biti će duže loadanje, u svakom pogledu.

Ali tko nije isprobao SSD kao c na kompu, ne mislim na one polu fore na lapovima, već solidni 120-250GB SSD, za mene je nebo i zemlja. Ostali diskovi mi se i na pale uopće tako da je komp postao još tiši, manja potrošnja, manje grijanja, a loadanje nekih stvari je skoro isti tren.

Ne kažem da ćeš to dobiti na svojoj konfiguraciji, ali ubrzanje u tim aspektima, loadanje, spremanje, učitavanje programa, to da, definitivno upgrade.

SSD je jako dobra stvar, ali ne na ovakvim kantama, mozda ta kanta ni SSD nece prepoznat.

prvo pitanje: jel imas ti neki bolji racunar od ovog? Ako imas, rijesi se ovoga, HDD mozes da iskoristis kao USB prenosivi ako kupis onu ladicu, po engleski case!
Ako ti je ovo jedini komp, onda naravno prvo sto treba je da ubacis jos RAM-a, bar 2 GB.

Ovakav komp mozes da koristis kao kucni NFS server,torrent server, multimedia server(pokusas skopcati na TV)

Ponekad je jednostavno bolje, neku “kantu” pokloniti nekome, nekom klincu u komsiluku ili tetki kojoj treba skype.

pa da, ovo je idealna kanta za nekog prosjecnog surfera, koji ide procitati vijesti na 30 minuta, malo facebook i ode spavati.

  • ovo sto si nabrojao.

1TB HDD-a
120GB SSD-a

Ovo sam ja platio oko 650€ čini mi se.
Samo kućište, napisao sto sam zelio u kompu otišao u GENELEC (u bosni) i ljudi mi sklopili :slight_smile:

Prezadovoljan, ja preporučujem svakome ko ima malo jaču matičnu da ubaci SSD barem 120GB da vidite sto je silovanje i brzina :3

Malo su preskupi ako si ovo kupio sad nedavno. Za te pare ja kupio i5 processor i 16gb rama isto 120gb ssd i 1tb hdd.
Bez graficke jer sta ce mi. Ova graficka koju si ti stavio je niti v rit niti mimo. Nit je nesto osebno dobra.

Da sam zelio graficku isao bi s AMDovcem s 8 jezgri i grafickom za 1500+ kuna. Ali to je onda pila za igranje, a ne za posao.

Kako misliš “polu fore” na lapovima. Kaj nisu to pravi SSD?
Ja bih si u lap ugradio SSD zato pitam.

Jesu, SSD je SSD. ++++

Ne nisu, naime ima dosta modela posvuda, koji imaju arhitekturu SSD diska, ali provjerite prije kupovine read/write mogućnosti. I ja sam mislio da su svi manje više isti.

Joj pa naravno da nisu svi SSDovi isti kao sto i nisu svi HDDovi isti. Ali bilo koji SSD je bolji od HDDa.

To sam mislio reci. Pa sad ako nemas miljune da kupis najboljeg SSDa, kupi najjeftinijeg i imat ces isto brzi load od HDDa.

EDIT: da treba se preispitat, neki SSDovi imaju problema, cini mi se kingstonov ima neke bugove ili nesto neznam sad tocno pa sam njega izjegavao. Ovaj najeftiniji 120GB kingstonov.

Kupio sam ga prije 4 mjeseca čini mi se ili 5 mjeseci…
Cijena abnormalno pada znam :slight_smile:

Prije 4 godine plaćao sam komp 1500KM a sada ne vrijedi ni 100 KM :slight_smile:

Da, komp je najbolje kupovati online, ja sam svoj kupio u centro.hr i dali su mi veliki popust na gotovinu. I ako tko kupuje komp toplo ih preporucam jer su sve odradili kao pravi majstori.