Autorska Prava - Dizajn

Pozdrav, bavim se Web i Grafickim dizajn, zanima me da li neko zna ili ima neka autorska prava (kao neki ugovor) pomocu njega da pokazem klijentu moja prava od mojih usluga ili proizvoda kao npr.: (necu mu poslat moje fotografije koje sam ja fotografisao da bi on poslao nekome drugom da mu uradi npr. katalog… Neka prava koja klijentu zabranjuju da moje proizvode salje nekom drugom dizajneru i da on njemu radi proizvod) ako ste me shvatili na sta sam mislio hehhee.

Hvala i LP.

Kreni proučavati odavde (i odavde).

1 Like

To je sve lijepo i krasno.
U praksi --> kako češ dokazati da je klijent slao upit i konkurenciji i priložio tvoju ponudu?

Ovo sam vidio u praksi kako je firma spuštala cijene , dobili ponudu od jedne firme, poslali u drugu i tako u krug par puta.

Ista stvar i sa ponudom od banaka za kredite, ako piše da jponuda informativna i tajna, a onda banka kaže donesite ponudu od druge banke i dat ćemo vam jeftinije.

1 Like

@codelife347

Osim što treba da znaš kako da iskoristiš stavke NDA-a, evo ti ovaj tekst u kojem ima par nezaobilaznih savjeta.
Dizajn je vrlo specifične prirode i nekad je samo prvi utisak pola posla (nekad i cijeli posao, ako je dizajn dobar, je l’) tako da pronadji još neki ovakav tekst i prouči šta sve možeš uraditi da zaštitiš svoj rad.

Ja sam zagugl’o “how does designers keep rights on products when showing the clients”.
Probaj i druge slične kombinacije. Nisam dizajner pa se uglavnom ne susrećem baš sa takvom problematikom.

@jorgovan

Dizajn gdje je prvi utisak najbitniji i odredjivanje visine kamate su dvije različite stvari, bi’ rek’o.
To o čemu ti pričaš bi se moglo smatrati poslovnom tajnom (da banke na zva zvona ne reklamiraju sopstvene uslove poslovanja).
Zaštita dizajna i skrivanje prvog utiska dizajnerskog rada je puno specifičnija stvar.

Sve je to super, odes na sud, proces traje koliko ?2,3 , 5 godina i na kraju dobijes odstetu nekakvu mizeriju. Slazem se da se treba zastititi, da smo zapad to bi funkcioniralo, kod nas na balkanu, 50/50.

Citiraš i odgovaraš na moje postove tako da djeluje da imaš bar 3 smislenja (od ovog mog pisanija) prijedloga na izvol’te OP-u.
Mislim: bujrum - i ja sam rad da naučim nešto novo a dobro. :no_mouth:

Podneseš utužbeni zahtev protiv onoga ko je napravio katalog, 8 dana pred tužbu jer su koristili tvoju fotografiju i zatražiš pisani info od kuda njima taj materijal. Kada ti oni potvrde da su od “klijenta” dobili fotografija, ti sa njim vidiš da se isplati nadohnada. Spomeneš da ukoliko ne daju te podatke smtraš da su ih na svoju ruku sami postavili u katalog i da u tom slučaju oni trebaju platiti nadohnadu.

On je na osnovu tih kataloga ostvario određenu prodaju i tebi na osnovu toga pripadaju neka novčana sredstva. U Srbiji je za jednu forku to od 300 do 500 eura na sudu.

Znači ne šalješ odmah tužbe, nego utužbene zahteve, sa primedbom da je bolje da se dogovorite.

Što se tiče autorskih prava ona su tvoja, ti na duge samo možeš preneti pravo da koriste tvoje delo pod uslovima koje ti odrediš.

Što se tiče slanja drugom dizajneru, tu je stvar složenija, jer će drugi dizajner uneti dovoljno izmena tako da to bude drugačije, a samim tim i da to bide njegovo autorsko delo. To je već malo teže (nemoguće) dokazati.