Autorska prava za online stream

Pozdrav,

Pretražio sam forum, i nisam našao ništa konkretno po pitanju autorskih prava što se tiče dugometražnih filmova na vlastitoj web stranici.

Na stranicu bih htio početi dodavati dugometražne filmove ( ne klipovi, isječci etc.) Zanima me mogu li bez pravnih obveza uploadati filmove na svoju stranicu na kojoj bi bilo moguće odmah pogledati cijeli film bez preusmjeravanja na druge streaming stranice.

Planiram stavljati starije filmove koji su nedostupni većini ljudi i teško ih je pronaći na netu.

Bilo kakvi savjeti i informacije su dobrodošle jer ne bih nikakve tužbe :smiley: i nemam iskustva po pitanju ovakvih web stranica.

Hvala.

Nakon mjesec-dva, imat ćeš pun inbox mailova od advokata za zahtjeve za uklanjanje ili tuzbe itd.

“Internet users who illegally pirated or distributed copies of films may be subjected to a criminal prosecution.”

Jos je Hrvatska usla u EU, pa pripazi :smiley: Da zivis u BiH bilo bi ti bolje, jer BiH ne izrucuje haha :smiley:

Znam recimo ako vodis radio da ti zamp moze srat za autorka prava ako nemas

Normalno da to ne smiješ, vjerojatno brzina i broj zahtjeva za uklanjanjem ovisi o tome koliko ćeš posjeta imati i filmove kojih autora staviš.
Nego mene nešto drugo zanima, da ne otvaram novu temu, da li netko zna da li je legalno skupljati podatke o pravnim osobama, npr. cijene u iz supermarketa (http://www.supermarketi.info/) ili podaci o firmama (http://www.tvrtke.com/)
Znam da su prijetili tužbama kada su objavili registar dužnika poreza, pa su neke firme koristile te podatke kroz svoju aplikaciju gdje je pretraga bila naprednija pa su korisnici išli na tu stranicu umjesto na stranicu ministarstva i tako su zarađivali.

Ako nisi u EU, naravno da (ne)smiješ.

Ako si u EU nemoj se stim zajebavat,zakoni su strogi i bit će još strožiji što se tiče zaštite autorskih prava,a što se tiče drugih država,tu su zakoni malo drugačiji,video bez autorskih prava je zabranjen(kontrola slaba ili nikakva ),ali neke države dozvoljavaju postavljanje video filmova sa drugih servera i tu se odgovornost prebacuje na onoga koje napravio video upload.

Hvala na odgovorima , i mislio sam da je tako nešto vrijedi provjeriti :smiley:

Zakon o zaštiti osobnih podataka i čl. 37. Ustava Republike Hrvatske se odnose na zaštitu osobnih podataka fizičkih osoba. Za pravne osobe ne postoji slična uredba, dakle podaci o pravnim osobama se slobodno smiju skupljati u baze podataka i objavljivati.

Međutim, pojam “skupljanja” podataka ima široko značenje i može uključiti radnje kojima bi se prekršila neka druga prava. Ponajviše ovdje mislim na Zakon o autorskom pravu u dijelu u kojem se odnosi na zbirke i baze podataka. Zbirka ili baza podataka je zaštićeno autorsko djelo, čak i ako su sami podaci sakupljeni u toj zbirci ili bazi javni, tj. nisu zaštićeni. Naime, posao prikupljanja, “čišćenja”, ispravljanja i upisivanja bilo kakvih podataka u neku bazu podataka je mukotrpan posao i upravo taj posao zaslužuje zaštitu od upotrebljavanja bez da se sastavljaču zbirke ili baze plate traženi tantijemi. Tako je, recimo, telefonski imenik autorsko djelo iako izdavač telefonskog imenika nije autor sadržanih podataka. Telefonski se imenik ne može koristiti, kopirati ili objavljivati bez dopuštenja autora.

U tom smislu, “skupljajući” podatke o firmama iz drugih baza podataka ili zbirki možeš prekršiti autorsko pravo autora/izdavača tih baza ili zbirki. Stoga trebaš razmisliti kako bi ti “skupljao” te podatke. Skupiti, recimo, kontaktne podatke poduzeća s web-stranica tog poduzeća vjerojatno nije pravno upitno - iako se čovjek ne bi trebao čuditi najneobičnijim uvjetima korištenja koje bi neke firme mogle izmisliti. Ja, na žalost, ne znam koji bih argument mogao upotrijebiti da opravdam da sam kontaktne podatke neke firme uzeo i uvrstio u svoju komercijalnu bazu podataka čak i ako su uvjeti korištenja te web-stranice to zabranili, ali mi se čini da bih imao pravo to učiniti s obzirom da postoji više od jednog zakona koji nalaže pravnim osobama da moraju objavljivati niz svojih podataka na svojim web-stranicama.

Još jedan aspekt “skupljanja” je i stanovita obveza točnosti i ažurnosti, za koju vjerujem da mora postojati. Naime, ako već objavljuješ bazu podataka, podaci u njoj moraju biti točni i ažurni. Objavljivati netočne ili zastarjele podatke bi se isto moglo protumačiti kao štetno za onoga čiji su krivi podaci objavljeni, vjerujem.


S druge strane, skupljanje cijena u dućanima može biti problematično u smislu da ti vlasnik trgovine, prostora u kojem se nalaziš, to hoće zabraniti i stvara ti probleme prilikom popisivanja. Istina je da je prostor trgovine javni prostor, jer je otvoren za upotrebu javnosti. S druge strane, on je ipak u nečijem vlasništvu i nečiji kućni red i uvjeti poslovanja se moraju poštivati. Zanimljiva je rasprava po tom pitanju na forumu.hr, od posta #440 do #490. Nisam siguran što bih zaključio, osim da pošalješ mail na par dućana, pa vidiš što će ti reći. U svakom slučaju nećeš imati problema ako ćeš kupiti proizvode ili ako ćeš do cijena doći na neki drugi način (recimo, upisom korisnika tvojih web-stranica) - same maloprodajne cijene sigurno nisi dužan držati u tajnosti. Ali opet, vjerujem da i tu vrijedi načelo točnosti i ažurnosti.