[quote=“Edge330”]Ali sto mislite, sliku sam nasao na Google-u, na slici ne pise da je icije vlasnistvo, kako netko moze dokazati uopce da je njegova slika.[/quote]Nije problem dokazati da je netko vlasnik svog autorskog djela – kako ti je gore rečeno, fotograf ima original, a i priču iza slike.
Dodatno, logika “nedužan dok se ne dokaže suprotno” stoji u suđenjima za kaznena djela, a tebi ovdje prijeti u prvom redu građanska parnica za naknadu štete. Tu se radi o raspravi i o tome kome će sudac više vjerovati.
Kada “nađeš” sliku na Googleu, link na toj slici vodi na originalnu web-stranicu s koje je slika skinuta. Tamo je stajalo upozorenje o postojanju nečijih prava na sliku. Ako to upozornje nije tamo stajalo, onda se možeš konzultirati s odvjetnikom i vidjeti je li taj s čije si stranice uzeo sliku preko Googleove tražilice i sam neautorizirano koristio fotku i može li se nekako odgovornost prebaciti na njega, po osnovi da ti nisi bio upozoren o postojanju prava nad autorskim djelom. Ali za pravni manevar ti ovdje treba odvjetnik.
Dodatno – nisi naveo gdje vlasnik spominje da bi te tužio, ovdje u RH ili negdje u inozemstvu, ako se radi o strancu. I to igra ulogu, opet ti savjet može dati samo odvjetnik.
[quote=“Edge330”]Sto bi vi napravili na mom mjestu, dali otici na sud ili platiti kaznu, nagoditi se, u dilemi sam. [/quote]Ako frajer poznaje zakon ili ima odvjetnika, nemaš puno manevarskog prostora i plaćanje ti nvj. ne gine. Da bi znao možeš li na sudu proći bolje ili lošije, opet ti treba odvjetnik s praktičnim iskustvom.
Ilustracije radi, vidi:
http://www.webmajstori.net/forum/tema/33964-Opomene-hrv-web-stranicama-zbog-krađe-Getty-images-fotografija?p=252557&viewfull=1#post252557
[quote=“rocknroller”]Koliko znam neke stvari se moraju prvo zaštititi da bi dobile neku težinu. (…)
Ne znam kako je sa slikama, (…)[/quote]Ne, autorska djela su “zaštićena” samim činom njihovog nastanka. Ako je autorsko djelo objavljeno na način da je dano i prateće upozorenje na postojanje autorskih prava (npr. ona “copyright oznaka”), onda u slučaju da netko iskoristi to djelo bez dopuštenja, autor može tražiti nadoknadu štete. Ako je autorsko djelo objavljeno bez upozorenja na postojanje prava, onda autor možda neće moći ostvariti nadoknadu počinjene mu štete, ali će svakako moći zabraniti daljnju upotrebu djela, a to je ujedno i trenutak kada je neovlašteni korisnik i upozoren da prava postoje.
Više informacija:
http://www.webmajstori.net/forum/tema/21127-footer-copyright-sva-prava-pridrĹľana-i-ostale-dileme
[quote=“rocknroller”]Ako je u on pravu žali se na pipu i sopu, ispričaj se i reci da se neće nikad ponoviti.[/quote]Je, to će rezonirati kod frajera koji je izložen najgorem problemu svih fotografa.
[quote=“Bugi”]Bila je nedavno slična tema na forumu, potraži malo. Na kraju se došlo do zaključka da se radi o prevari i da love naivce koji će im uplatiti novac.[/quote]To je bila specifična situacija s Gettyjem. I onda bi sasvim fino prošla na sudu tamo gdje bi si odvjetnik dao truda. Problematične su bile situacije gdje su ljudi koristili provjereno slobodne fotke, a koje je onda autor naknadno predao Gettyju na prodaju. To je bilo više upozorenje da se pazi s tvz. “slobodnim” fotkama i uvijek traži pismeno dopuštenje autora, a da se računi za kupljene fotke pažljivo čuvaju.
Tema je ovdje:
http://www.webmajstori.net/forum/tema/33964-Opomene-hrv-web-stranicama-zbog-krađe-Getty-images-fotografija
[quote=“ein”]Koliko znam toliko maksimalna kazna u hr za tako nešto, ali mislim da nema šanse da bi to tako završilo.[/quote]Ovdje se ne radi o kazni, već o naknadi autoru (obeštećenje, izgubljena dobit autora, dobit koju je stekao neovlašteni korisnik, šta ja znam…). Mislim da nema gornjeg limita za to, jer se radi o stvarnim vrijednostima koje netko nekome duguje (slično kao da Kerumu razbiješ Ferrari – sorry… košta koliko košta, baš zato je auto-osiguranje i zakonom obavezno). Kazna je drugi par rukava u slučaju da bude i kazneno gonjen, ali to se ne spominje, a i pošto mu je to prvi i neznatan takav slučaj, ne vjerujem da bi dobio više od upozorenja…
Dodatne informacije:
http://www.templetons.com/brad/copymyths.html
(ono o DCMA ne postoji u našem zakonodavstvu)