Autorski ugovor

Pozdrav!

Izrađivao ni neke web stranice putem autorskog ugovora za klijenta.

Klijent bi meni isplaćivao brutto, a ja bi sam plaćao porez.

Pošto mi je ovo prvi put da se susrećem s porezom, zanima me da li je ovaj link još uvijek relevantan?

http://www.imamnovac.com/Autorski-honorar/4.aspx

Također da li se poreznoj predaju ti ugovori?

Hvala na odgovorima!

Pa logika ti sigurno štima, a na
http://www.porezna-uprava.hr
pregledaj brošure za aktualne i sve druge informacije (npr. imaš brošuru o oporezivanju autorskih naknada ažuriranu 18. 7. 2011.).

Također te neće puno koštati ako odneseš svoju prvu “tranšu” nekom knjigovođi da ti je obradi i pokaže logiku.

Ja sam radio preko autorskog ugovora. Mogu ti poslati kopiju primjerka, ako te zanima.
Uglavnom ja sam išao da meni uplate neto iznos, a razlika mi se vraća putem povrata poreza. I mogu ti reći da se vrati skoro pa sve.

Da, ali u mom slučaju se radi o klijentu iz inozemstva.

Mislim da to nema neke posebne veze, osim što možda imaš mogućnost da si oslobođen PDV-a – o čemu smo vodili višekratnu raspravu ovdje po forumu pokušavajući utvrditi što zapravo piše u mišljenjima Porezne uprave. Prelistaj ovaj podforum u potrazi za time ili se konzultiraj s poreznim savjetnikom.

Ali ako je to kupac iz inozemstva i posao je ozbiljan, uzmi si da ti sat konzultacija odvjetnika košta 500 kn, a pisanje spisa 250 kn.

Ono što me ni nije jasno je koja je razlika između autorskog ugovora i ovoga naprimjer?

http://www.imamnovac.com/111.aspx

Tu se isto spominje izrada web stranica. U autorskom ugovoru ne vidim nikakav stavak koji izradu ‘jedne web stranice’ razlikuje od ‘druge’. U oba slučaju osoba koja je izradila web stranicu je autor tog uratka.

Autorski ugovor je, kao i svaki drugi ugovor, npr. ugovor o djelu ili hračak u dlan i stisak ruke, temelj kojim si obavio neki posao (pravno, i stisak ruke je ugovor).

Autorski se ugovor, za razliku od ugovora o djelu ili stiska ruke, može sklopiti samo oko izrade autorskog djela – a samo ograničeni broj stvari se smatra autorskim djelom.

U smislu plaćanja poreza, ovisno o tome što je posao na koji se plaća porez, porezne stope, neoporezive osnovice i sl. mogu biti različite.

Znači, autorski je ugovor samo ugovor u kojem se i formalno ističe da se radio o autorskom djelu, te da se pri obračunu poreza mogu koristiti stope i obveze odnosne baš na autorska djela. Naravno, sav novac koji se tako oporezuje mora biti isključivo isplačen za izradu autorskog djela.

Drugim riječima, ako nema formalnog dokumenta mozes zaboravit na autorski ugovor bez obzira kaj si radio?

A kaj poreza trazi te stvari pri predaji poreznih prijava?

Nisam to rekao. To ne znam. Pitao si koja je razlika između plaćanja poreza za autorsko djelo i plaćanja poreza na tzv. ostale dohotke. Razlika je ovo što sam ti opisao.

Jesi li pročitao brošuru na koju sam te uputio?

Ne, krivo si me razumio, na oba linka se spominje izrada web stranice (ili nekakvo drugo računalno djelo) tak da sam u stvari pitao koje je razlika između te dve stvari pošto po pravilu jedne trebao bi plaćati 20% poreza od svega što zaradim, a po drugoj skoro 45%.

Zahvaljujem na linku, malo sam gledao, međutim ja sam jedan od onih kojima ta pravne stvari kad ih čitam zvuče ko strani jezik koji ne govorim :smiley:

Drugim riječima, ono kaj mene muči, inače sam programer / web developer i često imam nekakve posliče s klijentima, i ne mogu svaki put za neku sitnicu napraviti autorski ugovor, pogotovo ako je klijent iz inozemstva, tako da za dobar dio novca što primim na Paypal (ili bankovni račun) nemam nikakve autorske ugovore (dokumente) kojima bi mogao to pravdati kao ‘autorski honorar’, tako da sam onda prisiljen plačati nekih 45% poreza prema ovome:

http://www.imamnovac.com/111.aspx

Iako očito su sve to moji ‘autorski uratci’.

Iam ja jedno pitanje, ak zaradim stogod preko envata (graphic river / theme forest), 99designsa, shutterstocka ili istockphotos-a, dal bi svejedno trebao platit porez? Ima li mozda ovdje netko da je vec radio za i´jedan od ovih servisa koje nabrojah?

[quote=“toniP”]i ne mogu svaki put za neku sitnicu napraviti autorski ugovor,[/quote]Ja ti u te detalje ne bih mogao ići. Možda je sasvim moguće da sklopiš nekakav “otvoreni” ugovor, a potom na pojedinačnim računima koje izdaješ deklariraš narav posla. Bit stvari ovdje jest kako bi nekakva inspekcija gledala na to. Zato je najbolje kontaktirati nekoga s iskustvom, a to ti je porezni savjetnik (ima ih u imeniku) i/ili odvjetnik. Ne moraš se ustručavati kontaktirati bilo koga. Ne zaboravi isto tako da u svakom uredu područne porezne uprave također rade porezni savjetnici čije su usluge besplatne i namjenjene građanstvu.

[quote=“orca”]Iam ja jedno pitanje, ak zaradim stogod preko envata (graphic river / theme forest), 99designsa, shutterstocka ili istockphotos-a, dal bi svejedno trebao platit porez?[/quote]Zakonski, da. Za baš svaku kunu koju zaradiš moraš platiti porez. Hoće li te netko “uhvatiti” ako ne plaćaš porez za te sitne zarade… pa, to vidi sam. Mogu ti samo reći da kod nas i odvjetnici radije rade bez računa, da ne govorimo o svim majstorima.

Zna netko gdje bi mogao pronaći autorski ugovor na engleskom jeziku?

imam pitanje. dakle prije nisam morao raditi poreznu prijavu za ugovore o autorskom djelu ali s 1.1.2014. se to mora napraviti. ono što mene zanima da li ja sad moram prijaviti one ugovore od prošle godine ili tek 2015. moram prijaviti ono što ostvarim preko ugovora u ovoj godini

unaprijed hvala i lp

PeGO

Oba puta se spominje web stranica, ali način zarade je drugačiji…

  1. Ako radiš web dizajn, web plugin, web site i on je proizvod onda ti je to autorsko djelo. Jer je predmet transakcije sam web. U zakonu piše da je, između ostalih, software autorsko djelo. Porez ti se obračunava ovako:
  • na 70% iznosa oporezuješ 25% poreza i onda na tih 25% poreza oporezuješ prirez koji ovisi o mjestu prebivališta. Ako radiš s inozemstvom, onda nemaš PDV jer PDV plaća krajnji korisnik. Moraš prijaviti u roku od 15 dana od primitka, a osnova je formalizirani ugovor o autorskom djelu. Za inozemstvo ne znam kako funkcionira ugovor.
    http://www.poslovni.hr/hrvatska/kako-se-obracunava-porez-na-autorske-honorare-230742

2 . Drugi primjer gdje se spominje web su affiliate i adsense oglasi. U tom slučaju je web samo medij, a zarada je commision od prodaje ili prihod od oglašavanja. To nije autorsko djelo i tu moraš ili imati poduzeće (što te dođe jeftinije), ili platiti mirovinsko, naknade na bruto plaću, porez, prirez i sve ostale namete. Uglavnom, tu ti je bolje otvoriti poduzeće jer je porez 20% nakon odbitka rashoda, a inače ćeš platiti do 60% (HR ima 5. najveće porezno opterećenje na svijetu i treće u Europi)…

Rađe nadji neku firmu da ti fakturira za tebe, das im 10-15% neto iznosa za uslugu, firma ti isplati cash i amen, nema nikakve zajebancije ni papira. Javi se na PM ako trebas nesto takvo.

Firma mora biti registrirana za to i još je jebeni rizik. Danas ti poreznjaci idu okolo i doslovno ti se usele u firmu dok ti ne nađu nešto za opalit. Slavko naredio, a iz prve ruke sam čuo da iz PU imaju više papirologije ako ne pronađu ništa kriminalnoga…

To da firma mora bit registrirana za usluge koje prodaje, to aposlutno stoji i to nije sporno. Ovaj drugi dio gdje se spominje kriminalno i sl. to mi nije jasno buduci da u tom segmentu nema nista kriminalnog. Firma A izda firmi B racun, firma B plati. Vlasnik firme A ti da svoj privatni novac u neto iznosu umanjen za proviziju. Dakle tu nema jos jednom nista kriminalno buduci da se tu ne radi o nekakvom pranju/izvlacenju para ili necem drugom. Porezna ganja velike ribe koje imaju promet veci od 300-400 tisuca kuna, sve ostalo to su mali mini subjekti … za to se ne isplati ni poslat ljude na teren. Treba se uredno voditi papire, placati porez i to je to, as simple as that.


Copyright © 2020 WM Forum - AboutContact - Sponsored by: Mydataknox & Webmaster.Ninja