Kod autorskih ugovora porezni obaveznik je autor.
Ali poslodavac je dužan izračunati i platiti porez + prirez.
Također, poslodavac je dužan krajem godine autoru dostaviti dopis
o plaćenom porezu. Autor može prijaviti porez ali i ne mora
(sa samom uplatom poreza/prireza su njegove obaveze podmirene).
Autor na temelju isplačenih honorara, tj. plačenog poreza i prireza, može zatražiti i povrat poreza.
Navodno bi mi trebali sami izračunati da li nam se isplati prijaviti porez ili ne.
Samo po kojim parametrima, što se tu točno izračunava ?
Mislim ono…svaki povrat se isplati - pa da je i 100kn…
“Autor” ovdje nije nikakva posebna kategorija u smislu procedure i logike u odnosu na bilo kojeg drugog obveznika poreza na dohodak, samo što su stope drugačije i sl.
Prema onome što sam ja čitao zakon, poslodavac nije dužan uplaćivati akontaciju poreza - moguće je dogovoriti se i da posloprimac uplaćuje sam sebi. Iako sam čuo da ljudi tvrde da je baš obvezan. No, o tom - po tom. Ali je u svakom slučaju nužno akontacije poreza uplaćivati tijekom godine, kako se prihodi i ostvaruju, ma tko da ih uplaćuje. (Kod radnika koji je zaposlen, dakle ostvaruje prihode od nesamostalnog rada, je poslodavac taj koji je dužan vršiti uplate akontacije poreza na dohodak i on to čini svaki mjesec, prije nego radniku isplaćuje plaću.)
Da li autor može birati hoće li u veljači podnositi poreznu prijavu za prethodnu godinu? Obavezno provjeri u Zakonu o porezu na dohodak, odn. na stranicama PU u brošuri za plaćanje poreza po dohotku od autorskih honorara. Naime, obveznik koji dohodak ostvaruje od nesamostalnog rada (radnik zaposlen u tvornici) ne mora podnositi poreznu prijavu, ali nisam siguran da se isto odnosi i na autore. Primjerice, čim i radnik ostvari još neki dohodak “sa strane”, mora podnijeti godišnju poreznu prijavu. Zato nisam siguran da je baš ta stvar opcionalna za autorske honorare, ali neću tvrditi - provjeri sam, piše u Zakonu.
Kako znati da li ti se isplati podnositi prijavu, ako nisi obvezan? Pa, jednostavno je popuniš i vidiš što ti ispadne na kraju. Možeš biti na nuli, mogu oni biti dužni tebi, a možeš i ti njima. Porez se obračunava jednom godišnje na cijeli godišnji prihod, što može ispasti drugačija cifra nego kada se obračunava za svaku prihodovnu transakciju zasebno, ukoliko tijekom godine prihodi budu toliki da osoba proimijeni porezni razred ili sl.
Upravo zbog toga što može ispasti i da si ti dužan državi, mislim da moraš ispuniti prijavu na kraju godine ako radiš od nesamostalnog rada. Čini mi se logičnim, ali vidi zakon. U svakom slučaju, moraš je ispuniti da vidiš ima li koristi za tebe. A onda je predaj ili je nemoj predati.
Pa, je li te poslodavac obavijestio po kojoj je osnovi uplaćivao predujme? Ako imaš uplatnice, pogledaj si što je on uplaćivao.
Moja pretpostavka je da plaćaš po osnovi gore (2), jer ne zapošljavaš samog sebe (pa da plaćaš po osnovi samostalne djelatnost i vodiš poslovne knjige, inače ne bi ovo pitao), ne možeš plaćati porez na dobit (jer da si prošle godine ostvario primitak od 2 milijuna kuna, odn. dohodak od skoro pola milijuna, već bi odavno imao knjigovođu), niti nisi nikome izdao račun s PDV-om (jer bi valjda znao da si se registrirao kao obveznik PDV-a - osim ako nisi isporučio usluga za 85.000 kn u kojem slučaju si obveznik i PDV-a).
Ali sve ti piše u knjižici - ja sam ovo što sam napisao zaključio bacivši letimičan pogled na tu brošuru… Zašto ne zatražiš kopije uplatnica predujmova i ne skokneš do bilo kojeg knjigovođe u svojoj blizini koji će ti ispuniti poreznu prijavu i pojasniti kako da ubuduće radiš?
Ne. Rečeno mi je samo da je plačen porez + prirez. Ustvari, možda mi je žena i rekla po kojoj
osnovi - ali se ne sjećam više:)
Nisam dobio nikakve uplatnice. Ako se ne varam to oni uplačuju direktno u državnu kasu.
I ja tako mislim.
[quote=“tsereg”]
Ali sve ti piše u knjižici - ja sam ovo što sam napisao zaključio bacivši letimičan pogled na tu brošuru… Zašto ne zatražiš kopije uplatnica predujmova i ne skokneš do bilo kojeg knjigovođe u svojoj blizini koji će ti ispuniti poreznu prijavu i pojasniti kako da ubuduće radiš?[/quote]
A šta drugo. Sada sam malo bacio oko na formular
za poreznu prijavu. Ima tu svega i svačega.
[quote=“33diz”]Nisam dobio nikakve uplatnice. Ako se ne varam to oni uplačuju direktno u državnu kasu.[/quote]Pa da. Pomoću uplatnica. Nazovi i pitaj da ti daju kopije, ako mogu ili da ti kažu što su zapravo plaćali.
[quote=“33diz”]A šta drugo. Sada sam malo bacio oko na formular
za poreznu prijavu. Ima tu svega i svačega.[/quote]Erste banka svake godine napravi Excel tablicu za popunjavanje porezne prijave.
Ali odi do knjigovođe, vjerojatno ćeš saznati i neke stvari o kojima nisi imao pojma.
Eto, kreće rok za prijavu poreza.
Ima li tko preporuku za knjigovođu koji radi te stvari ( ugovor o djelu i autorski ugovori ) ?
Koliko odprilike košta ta usluga?