Backlinking - tips and tricks

Pozdrav,

nisam primjetio neku aktualnu temu ovog tipa, pa se nadam da ne otvaram još jednu u nizu :slight_smile:

Ova tema može biti generalno vezana za backlinking, a moje konkretno pitanje je:

Imam web portal koji postoji na 16 različitih domena. Portal je identičan na svakoj od njih, osim što na svakoj domeni ima svoj defaultni jezik na kojem će prikazati sadržaj. (S opcijom da se na svakoj domeni odabere bilo koji jezik)
Svih 16 domena imaju podešen isti DNS servera.

Od tih 16 verzija portala, jedan se ističe po posjeti i on je “glavni”.

Sad me zanima kako bi ih bilo najbolje međusobno polinkati?

Neke od predloženih mogućnosti koje mi padaju na pamet:

-da glavni portal ne linka prema drugima, dok drugi da svi linkaju i na njega i međusobno na sebe
-da se nikada na jednoj domeni ne prikazuje više jezika. Nego da se odabirom jezika preusmjerava korisnika na domenu gdje je taj jezik defaultni. Na taj način bi se postiglo da je koliko toliko unikatni sadržaj među različitim domenama. (HTML struktura bi bili ekvivalenta…ali sadržaj bi se razlikovao po jeziku)

-da li je uopće potrebno raditi takve varijacije ili jednostavno pustiti da je svaki site identičan i da su svi međusobno polinkani?

Te domene ionako stoje na istom DNSu i rekao bih da to Google vidi kao jedan site. Ali tko će ga znati.
Najgore što bi se moglo desiti da svi budu tretirani kao duplicate content, heh.

Bit ću zahvalan za bilo kakav savjet. :wink:

Ja bi preporučio da bude jedna domena sa više jezika a ne više domena za svaki jezik. Linkanje medusobno i ne vrijedi za seo kao nekada

1 Like

Ok, hvala. Jedino što mi to zasad i nije baš opcija…jer te dodatne domene nose dobar dio prometa. Ajmo reći da mi 50% opada na glavnu domenu, ostalih 50% je raspoređeno na ostale domene. Nije mi se baš igrati da izgubim tih 50%.

Ali budem istražio što kaže search consola, pa ako mi gdje vrišti “duplicate content”, budem pomoću canonical taga označio koja je glavna domena.
Tada nebi trebao biti problem sa duplicate contentom, ali i tu se postavlja pitanje što će biti sa rankom ostalih domena…jer u tom slučaju Google ne rankira alias content, nego samo onaj koji je označen preko canonical taga da je primarni izvor contenta.

No sve to zajedno možda bude veliki plus za primarnu domenu, tako da se na toj strani nadoknadi ono što će na drugoj strani potonut. Možda sve zajedno bude i u finom plusu kada se posloži po Google normi. (I tu zapravo dolazim do toga što veliš da sve bude jedna domena…možda samo na malo postepeniji i sigurniji način dođe onda do toga.)