Bavi li se iko IoT-om?

Kao sto naslov kaze… Bavi li se iko IoT-om na forumu ili mozda koristi neka IoT rjesenja?

Juce u firmi bili neki momci iz BG-a pa su nam pokazivali kako se koristenjem Google FireBase-a mogu napraviti neke kul stvari. Oni su nam pokazivali kontrolu “semafora” koristenjem IoT uredjaja, u ovom slucaju nekog malog kineskog čipa na kome su nakačene LED diode. Kontrola dioda ide preko mobilnog ili preko web-a. Ono, zanimljivo.

1 Like

Neznam zasto se toliko prasine dize oko IoT?

I prije nego je postojao naziv, uredno se moglo spojiti svaki senzor ili bilo sto na racunalo.

Sad se od toga radi neznam sto.

2 Likeova

Ja sam se igrao s IoT, međutim ne preko firebase. Arduino (Atmel chip - mikrokontroler, kinesko) ima lib sa http servisom, pa može poslužiti kao osnovni web server (statični, nema php-a) i možeš mu pristupati sa mreže (http requestima). Možeš i slati statuse senzora također preko http-a, a logiku (upravljanje) izvoditi na drugom računalu, itd…
Osobno mi je to jako zanimljivo i zabavno, međutim nemam više vremena za igranje s time (imam Arduino Uno x 1, Arduino Nano x 3 i hrpu tranzistora, releja, senzora, otpornika… sve zbog igranja :slight_smile: )

Ja mislio napraviti da u svakoj sobi ima temperaturni senzor i onda da vidim koje su temperature na telefonu ili nekom centralnom uredjaju.

1 Like

To možeš bez problema čak i kao apsolutni početnik :slight_smile: