a jbt, al ima on dosta lajvova, nez koliko to igra ulogu
Nema do Omče ako pričamo o Bosni a čak i Balkanu
Ma omčo je glavni, a sjećam se kad je po selima tražio pomoć i skupljao pare, nije imao ništa a pogledaj sad, čuo sam da pravi hotel, ima par kuća sređenih, džakuzi na sred kuće, ima vikendice pored rijeke Une, inače je Omčo blizu mene grad do grada.
Da Omco je galvni i ja sam cu isto da ima 4 kuce lik i to bas luksuzne. Sa onim kanalom fat tv je prekucao igricu
Al nije Omčo jedini i Serbian ima strani kanal, jedne prilike je Omčo rekao da ne bi bilo fattv kanala da nije bilo Serbiana, inače ovo je serbianov strani kanal koga zanima
Je, ok je i Serbian al Omčo ga šije…
zadnjih 30 dana Serbianov kanal 2M pregleda
Omčo kanal 12M a njegov FatTV 47M
A vidim da je i Serbian u zadnjih godinu dana snimio samo 7 videa, dakle odustao polako ja bi rekao…
A da li je iko uspio skužiti u čemu je fora, šta oni to znaju a mi ne znamo, otkud toliki pregledi da li je to sve organic, kad jedan pewdiepie se čudi Omčinom kanalu i pregledima, šta dalje da pričam onda, omjer naprimjer lajkova, komentara prema pregledima je čudan, ne možeš na 270 milijuna pregleda naprimjer imati 1000 lajkova na video…al u svakom slučaju fascinantno i drago mi je da Omčo bere kešovinu, zaslužio je ma koliko se kome činili glupi videi koje radi.
Radi ko konj 5-10 godina, snimaj, editiraj, osmišljavaj, uči, razvijaj se…
I možda…
Algoritam to dohvati, dobije dobar feedback i samo odvrce slavinu. Ma koliko se nekome cinilo da mozda algoritam lose radi, ja slobodno mogu da kazem da je savrsen kada je u pitanju procena kvaliteta videa. E sad ima nekih upitnih stvari kako radi, ali sto se tice kvaliteta videa, besprekoran je.
Inace sto se tice odnosa lajkova i pregleda, jako cesto se desava da ima ta disproporcija, ali sigurno ne bi bilo pregleda da drugi parametri nisu vrhunski, tipa views per viewer, retention rate, CTR itd.
Šta podrazumevaš pod kvalitetom videa? Tehniku, estetiku, sadržaj…?
Nije to čudan podatak, već publika koja ga prati zna samo scrollati gore-dole, još nisu naučili kako lajkovati video.
“Kvalitet” je ono sto targetiranu publiku drzi na videu. Uopšte ne mora da bude ne znam ni ja kakav edit, mora samo da se dobro poznaje publika, da se zna sta traze, i da im se to lepo upakuje.
Svi se hvataju za obican engagement (Like, share, comment) kao neke glavne faktore, a to zapravo nije tacno. CTR, Retentio Rate i Views per Viewer su po mom iskustvu najbitniji.
CTR da privuces korisnika, retention rate da potvrdi da thumbnail odgovara sadrzaju, a views per view (to je za one koji ne znaju, broj vasih videa koji je pogledao isti korisnik u toku jedne sesije, npr posle videa klikne na end screen sugestije, watch next itd) potvrdjuje kvalitet jer ste nekoga zaintrigirali da pogleda dalje vase videe.
Ovo je samo jedan deo puzle, jako bitan, da kazemo kostur, a ostali signali samo dopunjuju sve to (Like, share, sub, comment, notification itd).
kvalitetan video je ono sto ljudi hoce da gledaju…
evo jedan primjer u travel nichi posto sam pratio svakakve, i onda mi i YT izbacuje cesto:
Imate na engleskom nekoga ko ode na filipine… gomila snimaka iz drona… preljepih stvari, gomila “profesionalnih” video klipova za b-roll… znaci izgleda ekstra… bas bas ekstra i uradjeno je mnogo. Al u principu, uprkos vrhonskoj produkciji, taj video nije zanimljiv- to je bukvalno instagram story na steroidima, i ko ce to gledati 15 minuta, kad je standard za takav sadrzaj 5 sekundi. Doduse ima i kanala koji uspiju ovo odradit, al to uglavnom jer su bili medju prvima pa imaju pobliku.
A evo s druge strane, ubacicu relativno nov domaci kanal:
https://www.youtube.com/@Ygslv2024/videos
Znaci poceo je nedavno… nema gotovo nikakvog editovanja, sjeckanja… Ne zna mnogo ni o lokaciji ni sta snima… bas sirov snimak… i opet je to relativno kvalitetno- da nije, ne bi ovako na brzinu dosao do 300-400k pregleda za zadnjih 30 dana.
Jos jedna zinimljiva stavr na koju sam naisao jeste da postave naslov na engleskom a prica se konkretno na srpskom i kanal ima bas dosta pregleda a kanal je tipa biljke tako nesto. E sad je pitanje kako yt gleda na to i titlova nema na engleskom, dali je imao neko iskustva sa takvim tipom kanala.
to YT sam uradi… ne uradi kreator. Sami prevode; a sad su dodali i opciju auto-dubbing na druge jezike (koji je doduse krs)
Imas opciju da diskripciju i title odradis na koliko zelis jezika. I onda se prikazuje title i diskripcija na jeziku koji ti je podesen.
Takodje mozes da dodas subtitle npr na engleskom, a onda u dva klika odradis translate i dodas.
Hvala nisam znao za tu opciju, imam jedan kanal u pripremi i na istom cu testrirat da vidim kako ce funkcionisat
To je nesto najgore naslov na engleskom a on prica na indijskom ili prica engleski a indijski naglasak ma to odma quit izlaz cancel exit sto dalje od tog to uopce necu gledat
Prevara cista glumi majmuna ■■■■ ga njegov indijski
Vezano za broj pregleda i lokaciju kanala. Ono sto meni nije jasno da ljudi jos uvijek ne shvataju da ako je kanal sa Balkana, tipa Bosna ili Srbija, ljudi koji ga gledaju ne moraju biti na Balkanu da bi gledali sadrzaj tog kanala. Puna je zapadna Evropa ljudi sa Balkana tako da nije isto kada imas 1000 pregleda iz Broda ili 1000 iz Minhena ili Kopenhagena za isti video. Nece Magnus ili Hans gledati kako ja mjenjam mikropekidac na Skodi ali neki Dejan ili Boban hoce. Kod mene je npr. ovako
Prilicno sam siguran da su svi osjetili kako u toku ljeta, padnu prihodi od reklama jer umjesto da gleda video iz Minhena, on gleda raj isti video iz rodnog sela.