Meni je čudnije to što algoritmu ovaj sadržaj očigledno ne smeta. Znamo da Google nije ljubitelj “medicinskih” savjeta ![]()
Vjerujem da znace, prikazuju se titlovi na svim jezicima. Dobro za yt search. Najveci kanali tak rade, samo sto se vecini neda to radit jer oduzima vrijeme…
pozdrav ![]()
u svojoj uskoj niši slučajno pronađoh strani kanal koji mi dade ideju da i ja to radim na “naškom” jeziku.
Pa rekoh da pitam da li je to u skladu sa svim yt pravilima …
Taj kanal nema niti jedan vlastiti video, nego koristi puno kratkih videa koji su već na yt (recimo prezentacije auta) i dodaje svoj glas tj opis prezentiranog. U opis videa postavi Credit i linkove…
Konkretno me zanima, ukoliko bih dogurao do monetizacije, da li zbog nekog eventualnog s*anja mogu biti banovan na adsenseu jer isti nalog koristim i za web monetizaciju???
Koliko znam ne bi imao problema s nalogom, medjutim ako ti neko claimuje video, mogla bi njemu ici zarada od tvog videa
Nego, za one koji rade YT za domace trziste… kakvi su RPMovi? (osim sto su losi u odnosu na ostale hehe)
Planirao sam napraviti neki kalup kako bih pravio klipove i skripte, platio nekoga da prica u mikrofon i onda tako probao nastancati gomilu (relativno kvaltietnih) video klipova, doduse onako generalnih, znaci kao zanimljivosti (entertejment), gdje je najgori rpm ![]()
Ne znam kako misliš platiti nekoga, raditi za domaće tržište i biti u plusu? Nema teorije.
Pa sta ti mislis koliko bi bila zarada za domace trziste za klipove od 10 min (znaci domace trziste, al jelte ima i dijaspora i sve), ako bi u prosjeku klipovi imali 40-50k pregleda? Ako bi se moglo nagurat nekako 30-ak e od toga, mislim da bi se moglo nesto napravit
Uz to, ta skripta sto se pravi ide u obliku teksta i na neki sajt (pa mozda kasnije neke posjete od cika G, znaci nije samo za youtube), a glavni trosak videa bude naracija
Ne mislim da možeš imati 30e dnevno od YT na domaćem kanalu. Pogledaj video od Balkan tech gdje prića o svojoj zaradi. Lik radi 10 godina, svaki dan 1 ili 2 videa, jedva ima za platiti pomoćnika. Ima 2 kanala i oko 200k pretplatnika. Možda sam u krivu, pokušaj ti, ali po meni je to gubljenje vremena.
Mislim da si apsolutno u pravu.
Balkanski youtuberi se oslanjaju na sponzore tu oni deru lovu a od oglasa slabo. Sad ne znam koliko uzmu ako imaju vise reklama jel im dosta veci cpm ili nije
Ako ne mozes uzet ni €1k mj ne isplati se radit za balkansko trziste pogotovo ako imate novi kanal znaci krecete od pocetka
Ne kužim ovu izjavu? Zašto se ne isplati uzeti 1k€ sa domaćim kanalom, a isplati 1k€ sa kanalom na engleskom?
Balkantech takodje ima manju nichu, malo pregleda, ono sto ja imam u vidu bi moglo imati dosta pregleda, a uz to nije nesto sto je aktuelno, pa je ono bezvremenski… Na proljece su odradit 100-injak videa, i ostavit nek se kisele, pa cemo vidjet…
Planiram i nesto slicno za jedan strani jezik, al tu vec imam skriptu gotovu, daleko vece trziste a bez neke konkurencije za ono sto ja planiram, vjerujem da bi imalo dobar potencijal (daleko vise nego ovo gore)
Evo nekih statistika, jos uvijek ide veoma dobro.
Ovo za Nigeriju nemam pojma kako😂
Inace video koji donosi ovolike preglede je onaj za Alfu 70(peć)
Prije nekih mjesec dana pokrenuo sam eng kanal, al kolko vidim zakacili se 90% Indijci. Jel se isplati radi toga nastavit? Kanal ima oko 3500 pregleda svakih 48h…dolaze pregledi i subovi, al ne kuzim kak se Indijci zakacili…
Pa ima ih mnogo, pricaju eng. i sve zivo kopiraju. Neizbjezno je.
A rpm losiji od balkana ![]()
Zato sto trebas puno veci broj pregleda da bi se ista zaradilo. Zato se svi oslanjaju na sponzore.
Evo ti primjer bobo ima 102k pregleda sto nije malo a zaradio je $46
A ovaj lik sa stranim pregledima
43k pregleda $1200
Koliki je rpm za hinduse?
Valjda je prvo i osnovno da gledas odnos zarade i konkurencije. Mozda je lakse na domacem imat 100k nego na stranom 5k…
Nemos poredit nekoga ko prica o finansijama, tehnologiji i sl iz tier 1 zemlje, sa nekim ko pravi generalne teme za zemlje treceg svijeta
Ovo je zaista loše…
Kada sam vidio RPM izgubih volju raditi youtube videe…
Meni još treba sati na kanalu da bih mogao vidjeti rezultate gledanja za engleski jezik u financijama. Nadam se da neće biti ovako mali RPM jer se nadam nekom rezultatu da će biti od videa.
Koje gluposti
Nije dovoljno da je tema videa o financijama da bi se dobio visok cpm
I ima puno kanala ja znam neke od prije par godina i dalje snima a ima 36 pregleda na videu
Neko se probije neko ne nebitno snimo za balkan ili strance bez dobrog marketinga ili da te nesto ne pogura nema nista od tog posla