Bavi li se itko Youtube-om ovdje?

Meni je čudnije to što algoritmu ovaj sadržaj očigledno ne smeta. Znamo da Google nije ljubitelj “medicinskih” savjeta :smile:

Vjerujem da znace, prikazuju se titlovi na svim jezicima. Dobro za yt search. Najveci kanali tak rade, samo sto se vecini neda to radit jer oduzima vrijeme…

pozdrav :slight_smile:
u svojoj uskoj niši slučajno pronađoh strani kanal koji mi dade ideju da i ja to radim na “naškom” jeziku.
Pa rekoh da pitam da li je to u skladu sa svim yt pravilima …

Taj kanal nema niti jedan vlastiti video, nego koristi puno kratkih videa koji su već na yt (recimo prezentacije auta) i dodaje svoj glas tj opis prezentiranog. U opis videa postavi Credit i linkove…

Konkretno me zanima, ukoliko bih dogurao do monetizacije, da li zbog nekog eventualnog s*anja mogu biti banovan na adsenseu jer isti nalog koristim i za web monetizaciju???

Koliko znam ne bi imao problema s nalogom, medjutim ako ti neko claimuje video, mogla bi njemu ici zarada od tvog videa

1 Like

Nego, za one koji rade YT za domace trziste… kakvi su RPMovi? (osim sto su losi u odnosu na ostale hehe)

Planirao sam napraviti neki kalup kako bih pravio klipove i skripte, platio nekoga da prica u mikrofon i onda tako probao nastancati gomilu (relativno kvaltietnih) video klipova, doduse onako generalnih, znaci kao zanimljivosti (entertejment), gdje je najgori rpm :smiley:

Ne znam kako misliš platiti nekoga, raditi za domaće tržište i biti u plusu? Nema teorije.

Pa sta ti mislis koliko bi bila zarada za domace trziste za klipove od 10 min (znaci domace trziste, al jelte ima i dijaspora i sve), ako bi u prosjeku klipovi imali 40-50k pregleda? Ako bi se moglo nagurat nekako 30-ak e od toga, mislim da bi se moglo nesto napravit

Uz to, ta skripta sto se pravi ide u obliku teksta i na neki sajt (pa mozda kasnije neke posjete od cika G, znaci nije samo za youtube), a glavni trosak videa bude naracija

Ne mislim da možeš imati 30e dnevno od YT na domaćem kanalu. Pogledaj video od Balkan tech gdje prića o svojoj zaradi. Lik radi 10 godina, svaki dan 1 ili 2 videa, jedva ima za platiti pomoćnika. Ima 2 kanala i oko 200k pretplatnika. Možda sam u krivu, pokušaj ti, ali po meni je to gubljenje vremena.

Mislim da si apsolutno u pravu.

Balkanski youtuberi se oslanjaju na sponzore tu oni deru lovu a od oglasa slabo. Sad ne znam koliko uzmu ako imaju vise reklama jel im dosta veci cpm ili nije

Ako ne mozes uzet ni €1k mj ne isplati se radit za balkansko trziste pogotovo ako imate novi kanal znaci krecete od pocetka

Ne kužim ovu izjavu? Zašto se ne isplati uzeti 1k€ sa domaćim kanalom, a isplati 1k€ sa kanalom na engleskom?

Balkantech takodje ima manju nichu, malo pregleda, ono sto ja imam u vidu bi moglo imati dosta pregleda, a uz to nije nesto sto je aktuelno, pa je ono bezvremenski… Na proljece su odradit 100-injak videa, i ostavit nek se kisele, pa cemo vidjet…

Planiram i nesto slicno za jedan strani jezik, al tu vec imam skriptu gotovu, daleko vece trziste a bez neke konkurencije za ono sto ja planiram, vjerujem da bi imalo dobar potencijal (daleko vise nego ovo gore)

1 Like

Evo nekih statistika, jos uvijek ide veoma dobro.

Ovo za Nigeriju nemam pojma kako😂
Inace video koji donosi ovolike preglede je onaj za Alfu 70(peć)

3 Likeova

Prije nekih mjesec dana pokrenuo sam eng kanal, al kolko vidim zakacili se 90% Indijci. Jel se isplati radi toga nastavit? Kanal ima oko 3500 pregleda svakih 48h…dolaze pregledi i subovi, al ne kuzim kak se Indijci zakacili…

Pa ima ih mnogo, pricaju eng. i sve zivo kopiraju. Neizbjezno je.

A rpm losiji od balkana :expressionless:

Zato sto trebas puno veci broj pregleda da bi se ista zaradilo. Zato se svi oslanjaju na sponzore.

Evo ti primjer bobo ima 102k pregleda sto nije malo a zaradio je $46

A ovaj lik sa stranim pregledima

43k pregleda $1200

Koliki je rpm za hinduse?

Valjda je prvo i osnovno da gledas odnos zarade i konkurencije. Mozda je lakse na domacem imat 100k nego na stranom 5k…

Nemos poredit nekoga ko prica o finansijama, tehnologiji i sl iz tier 1 zemlje, sa nekim ko pravi generalne teme za zemlje treceg svijeta

1 Like

Ovo je zaista loše…
Kada sam vidio RPM izgubih volju raditi youtube videe…

Meni još treba sati na kanalu da bih mogao vidjeti rezultate gledanja za engleski jezik u financijama. Nadam se da neće biti ovako mali RPM jer se nadam nekom rezultatu da će biti od videa.

Koje gluposti

Nije dovoljno da je tema videa o financijama da bi se dobio visok cpm

I ima puno kanala ja znam neke od prije par godina i dalje snima a ima 36 pregleda na videu

Neko se probije neko ne nebitno snimo za balkan ili strance bez dobrog marketinga ili da te nesto ne pogura nema nista od tog posla