Besplatni internet na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Od danas besplatno surfanje na Trgu bana Jelačića - ZG Vijesti - zg vijesti - Večernji list

Pilotni dio plana uvođenja besplatnog interneta u Zagreb, čini se od jučer.

Ne znam što bih rekao…S jedne strane smatram internet jednim od najvećih dostignuća čovječanstva i smatram da bi svakome trebao biti što dostupniji dok s druge strane mi je sasvim jasno da je ovo kupovanje glasova i trošenje novca koji nedostaje za druge stvari koje su u ovom trenutku i potrebnije Zagrebu. Vrtići recimo.

Ja sam stekao dojam da ovo nije ideja Bandićeva. To su ideje koje dolaze iz Holdinga već godinama (Zagrebački holding d.o.o. - Zagrebački digitalni grad). Ne ulazim u to je li ovo pravi trenutak (ionako su to planovi one vrste koja se vrlo brzo nakon izbora stavi na čekanje), ali pitam se bi li besplatni internet za sva naseljenija područja grada bio skuplji od ovih famoznih fontana?

Mislim da brzi i upotrebljivi internet ima smisla u onim dijelovima koje posjećuju turisti. Drugdje sumnjam da se stvarno može izvesti i da je besplatan i da je ozbiljno upotrebljiv, pa je to bacanje novca na klince koji nemaju boljeg posla nego hvatati pristup.

Nemojmo zaboraviti da je internet komercijalna usluga pa je meni s te strane neprihvatljivo da ne netko nešto komercijalno dobija na račun poreznih obveznika. Sigurno ima i onih koji se ne koriste internetom nikad pa će oni plaćati drugima tj bit će dikriminirani.

A opet,nije to besplatno jer se plaća iz poreza samo eto bi će nešto jeftinije+taj dodatak diskriminacije.

Btw kad smo kod komercijalnog i davanja istog besplatno jel se sjeća netko Netscapea i IE-a i kako je IE pobijedio? :slight_smile:

Tek sad? Pa Osijek to ima vec vise od godinu dana :o

Valjda svi gradovi na moru to imaju već godinama. Grad Zadar Free, PulaFreeAir i slično. U Zagrebu su izgleda to godinama zadržavali, kako bi mogli pustiti u rad par dana pred izbore.

to je odlicno, danas je na mobitelu najvaznije da imas net. mozes zvati, slat poruke, koristit mob za dabe… a i operateri ce vjerojatno spustiti cijene…

bolje nama svima free net, nego njima mobitele za 40 milijuna kuna -.-

Zadar ima besplatni internet na poluotoku od 2010.
Split ima besplatni internet na rivi od 2008.
Zagreb je, jebiga, morao čekati lokalne izbore. Sad treba opet izabrati Bandića pa čekati sljedeće izbore da se besplatni WiFi proširi i na druge lokacije.

Zagreb navodno ima besplatni Wi-Fi na Trgu bana Jelačića još od 2008. Evo članak:

Također postoji i zagrebačka wireless udruga u koju se učlanjuju pojedina naselja (npr. kod mene u Dugavama wireless udruga postoji kao pravna osoba još od 2004. valjda), kako već entuzijasti sastave bežičnu mrežu (to se radi tako da netko u ulazu ishoduje pristanak stanara, pa stavi AP i poveže se u lokalnu bežičnu, koja se onda - koliko sam shvatio - na razini naselja spaja u gradsku i ima - opet, koliko znam - pristup na internet.

Ovo što se sada radi je - koliko sam ja polovio po nekim portalima, a što sada ne mogu pronaći - projekt tzv. “mesh” topologije wirelessa koja bi trebala omogućiti broadband, višu razinu dostupnosti (u slučaju ispada pojedinih čvorova), veći broj korisnika - nisam u toku s tom tehnologijom, pa ne znam, ali to je nešto novo. Također, željeli bi pokriti cijeli grad s besplatnim internetom. Tu ima nešto o tome:

Zadnjih godinu dana ažuriram na trgu ajfon jer mi doma crko wifi na ruteru. Tako da to nije ništa novo. Taman dok pojedeš hot dog, azuriranje završi, odlična veza.